Kilolu ya da kilosuz kiminle karşılaşsam vücudumda ödem var, hep şişim diye kaygılananlar mevcut. Ayak bileklerinde şişlik, parmaklarında şişlik ya da yüzünde şişliklerle karşılaşılabiliyor. Bunun yanında tartıda çıkan fazlalıklarda oldukça can sıkıyor. Estetik kaygıyla birlikte yaşam kalitesinin de düştüğünü karşı karşıya kalabiliyoruz. Ödem vücudumuzun dokularında biriken fazla sudur. Enfeksiyon, yaralanma, yorgunluk ve stres gibi sorunlarla ortaya çıkarken yanlış beslenmeyle de ortaya çıkabilmektedir. Hormon değişiklikleri, menstrasyon dönemlerinde, mevsim değişikliklerinde, seyahat sonrasında, ilaçların kullanımında, ödem ortaya çıkmaktadır. Kalp ve dolaşım sorunları, güneş yanıkları, yeme-içme alışkanlıkları gibi ciddi ya da geçici birçok faktör ödem ortaya çıkmaktadır. Bunların yanında da alerjik reaksiyonlarla da ortaya çıkmaktadır. Doğru beslenme yapılmadığı takdirde dönemsel olarak vücut ödemle karşı karşıya kalmaktadır. Yetersiz beslenme ve yetersiz sıvı alımı sonucu vücut ihtiyaç duyduğu sıvıyı depolama eğilimi gösterir. En çok ödem ellerde, yüzde, ayaklarda ve karın bölgesinde biriktiği için tartıda fazla ve psikolojik sorunlarla karşılaşılabilir. Parmağınızla dokunduğunuz, hafif bastırdığınız bölgede oluşan çukurun bir süre görünür kalması ödem belirtisidir.

Beslenmeyle ilişkilendirildiğinde; fazla tuz tüketimi ödeme sebep olmaktadır. Tuzda bulunan sodyum ödeme neden olmaktadır. Sadece saf tuz tüketimi değil birçok besinin içerisinde tuz olduğu unutulmamalıdır. Mikro besin öğelerinin yetersizliği de vücutta ödem oluşturmaktadır. Hormon ve enzimler ilgili görev yerlerine su ile taşınırlar. Yetersiz mineral alımında ise enzim ve hormonların etkileri azalabilmektedir. Mikro besin öğelerinin eksik alınması ve yetersiz su alımı ödem oluşturmaktadır. Yetersiz potasyum alımı vücutta hücrelerimizin kendisini dengelemek için içerisine daha fazla sodyum alır. Buda ödeme sebebiyet gösterir. Potasyum içeren besinleri daha fazla tüketmek ödemi azaltmaya yardımcı olabilmektedir. Çünkü eksikliği yüksek tansiyon ve vücudun su tutmasına sebep olur. Çay, kahve, alkol tüketimi ödeme sebep oluyor. Fazla kafein alımı vücuttan su atımımın çok olmasına, vücudun kendi dengesinin korumak için ise su tutmasına neden olabilmektedir.

Magnezyum içeren besinler ödemin atılmasına yardımcı olur. Badem, kaju, ıspanak, bitter çikolata, brokoli gibi besinler tüketilebilir. Besinler yoluyla 200-400 miligram magnezyum almak ödemi azaltamaya yardımcı olur. Lifli besinlerin tüketimini artırmalısınız. Bol yeşillik tüketmek, kabuklu yenilebilen meyveleri kabuklarıyla tüketmek, tam tahıllı ekmek ve yulaf ezmesi tüketmek günlük lif alımınızı artırmaya yardımcı olacaktır. Yeterli lif alımı kan dolaşımını hızlandırarak ödemin azalmasına yardımcı olacaktır. Maydanoz çayı yaparak, ödem atıcı bir besin olduğu için sabahları aç karnına içilebilir. Karahindiba çayı ödem atıcı bir çay olduğu için günde iki defa içebilirsiniz. Elmalı çay, yeşil çay, tarçınlı çay, ödem atmak için içilebilir. Ödem atılacak derken fazla içmemek porsiyon kontrolü yapmanız gerekir. Düzenli bir fiziksel aktivite yaşam kalitenize yerleştirdikten sonra ödem vücuttan ödem atılmasına yardımcı olacaktır.

Stresli bir yaşam vücudumuzda kortizol hormonunun salgılanmasını artırır. Kortizol hormonu ise vücudumuzda ödem tutmaya sebebiyet gösterir.

Yetersiz ve kalitesiz uyku vücut için mükemmel bir onarım sürecidir. Yetersiz ve kalitesiz uykusu olan bireyler gerek mental gerekse fiziksel olarak kendini onaramaz. Bu durumda ise vücut strese girer ve ödem oluşturabilir. Onun için kaliteli uyku ödemsiz bir vücut demektir. Sağlıklı beslenme, düzenli bir fiziksel aktivite, yeterli su ve kaliteli uyku ödemlerinizden kurtulmanıza yardımcı olacaktır.

Sağlıcakla kalın…