Düşük kalorili bir besin olan, yüksek besin içeriğine sahip bir besindir. A, B, C, E, K, kalsiyum, demir, magnezyum kaynağıdır. Lif oranı yüksek olan kuşkonmaz, uzun süre tokluk sağlar. Bağırsak hareketlerini hızlandırır. İyi bir antioksidan kaynağıdır. Folik asit içeriği sayesinde kalp dostudur. Potasyum açısından zengin bir besindir. Kuşkonmaz içerdiği D vitamini, K vitamini ve minerallerle kemik ve kas sağlığını koruyucu etkiye sahiptir.

Asparagin içeriği sayesinde diüretik etkisi vardır. İdrar yolu enfeksiyonları önler. Kuşkonmaz, inulin içerir. İnulin sağlığa yararlı olan bağırsak bakterilerinin besin kaynağıdır. Dolayısıyla kuşkonmaz tüketimi ile vücuda alınan inulin, bağırsak florasındaki yararlı bakterilerin sayısını arttırarak, bağırsak florasına olumlu katkı sağladığıyla ilgili bilimsel araştırmalar vardır. Kuşkonmaz suyunun alkali özelliği yüksektir ve dolayısıyla kas dokuları temizler. Kan asiditesinin azalmasına yardımcı olur ve aynı zamanda böbrek taşlarının eritilmesine yardımcı olur İçeriğindeki anti-inflamatuvar fitokimyasallar, artrit ve romatizmayı engeller.

Emziren anneler için faydalı olup, süt üretimini artttırır.

Yüksek folik asit içeriği sayesinde göğüs, kolon, mide ve pankreas kanserinden koruyucu etkisi bulunduğuna dair araştırmalar vardır.

Kuşkonmazda bulunan antienflamatuar besinler, tip 2 diyabetle beraber kronik sağlık rahatsızlıkları riskini azaltamaya yardımcıdır. İnsülin salgılanmasını artırarak tam bir anti- diyabetik etki göstermektedir.

İçerdiği glutatyon sayesinde güçlü bir antioksidan olan kuşkonmaz, serbest radikallerin vücuttan atılmasında yardımcıdır. Depresyona olan olumlu etkilerini mutluluk hormonu olarak da bilinen seratonin salınımını arttırır. Prebiyotik içeriği iyi olan kuşkonmazın bu özelliği ile de bağışıklık sistemini güçlendirir.

100 gramı ortalama sadece 20 kaloridir.  

K vitaminden zengin bir besin olan kuşkonmaz kan sulandırıcı ilaç kullanan kişilerin dikkatli tüketilmelidir. Tansiyon düşürücü ilaç kullananlar, kuşkonmazın tansiyon düşürme etkisi ile birleştiğinde kan basıncı seviyelerinde ciddi bir düşüşe neden olabilir ve ciddi sağlık sıkıntılarına yol açabildiği gibi fazla kullanımına dikkat edilmelidir.  İdrar sökücü özelliği olan kuşkonmaz bu tür diüretik ilaç alan kişiler için ilacın etkisini artırarak sağlığı olumsuz etkileyebildiğinden fazla tüketiminden kaçınılmalıdır.

Sağlıcakla kalın…