KULLANIRSIN YA DA KAYBEDERSİN - 2

 

Kim, ne, nerede, ne zaman, nasıl ve niçin soruları hafızanın altı sadık hizmetçisidir. Kolay hatırlayıp zor unutmak için bu sorular hep dilinin ucunda. KULLANMALISIN!

Algılama ve dikkat düzeyini artıran en kısa ve kalıcı öğrenme, aktif gözlem yapma ve pratik yapmaya bağlıdır. Öğrenmek istediğin şeyi en iyi şekilde öğrenebilmek için, sürücü koltuğuna otur, olup biteni izle. GÖZLEMCİ OLMALISIN!

Günümüz dünyasında, artık kurumların bile öğrenen örgütler olursa ayakta kalabileceklerini görüldü. Her an yeni şeyler öğrenmeye açık olan bir beynin olduğunu bil. Öğrenmenin sonu yok. DURDURMA!

Mutluluk parfüm gibidir; kendine sürmeden başkasına bulaştıramazsın. Yürüyebilmek, konuşabilmek, ağlayıp gülebilmek bile başlı başına birer mutluluk kaynağı. Küçük şeylerle mutlu olmak yine senin elinde! “Yeteri kadar ye, Yeteri kadar uyu, Yeteri kadar konuş” felsefesine uy. Her şeyde ölçülü olmak beyin dostudur. SADE OLMALISIN!

Zengin ve uyarıcı ortamlarda büyüyen çocukların test performansları, yalın ortamlarda yetişen çocuklara göre daha başarılıdır. İletişim kurmak, sosyal zeka açısından da önemlidir. Günümüzde artık tek başına salt zeka zeki olmayı sağlamıyor. Sosyal zekanı da geliştirmelisin. Hayvanlarla, insanlarla, çiçeklerle bağlantı kur, konuş ve onlarla anlaş. SOSYAL TEMAS KURMALISIN!

Hayatının hiçbir anında gülmekten kaçınma. Sen güldüğünde, organizman güzel bir mesajla iyileşir. Çünkü gülme esnasında diyaframın kasılır; karaciğer, dalak, mide, bağırsak gibi birçok organın uyarılır. Aynı zamanda yüz, boyun, kol, karın gibi kasların gevşer. Gülmek beyninin haberci dopamin kullanan parçalarını harekete geçirir. Dolayısıyla gülmek beyin için zevklidir ve hatta bağımlılık yapar. Yüzlerinde gülümseme çizgileri olanların 8,5 yıl uzun ömürlü olduklarının unutma. GÜLÜMSEMELİSİN!

Düşünce süreçlerini netleştirmek, önemli bilgileri hafızana kazımak ve gelecekte bu anı daha iyi hatırlamak için yazı yazmak en iyi yöntemlerden biridir. Yaratıcılığını ve parlak fikirlerini daha verimli bir hale getirmek için yazmak, beynin için de çok özel bir egzersiz. Böylece daha analitik bir düşünmeye sahip olursun. YAZI YAZMALISIN!

Dağınık bir oda veya karışık bir çalışma alanı düşünmeyi verimsizleştirir. Zihinsel işler yapacağın yeri buna uygun biçimde tasarlar ve şekillendirir. Bulunduğun ortam kadar kendinde de sadelik ve netlik önemli. Zor bir zihinsel işe başlamadan önce kendini gevşet, bedenini ve ruhunu rahatlat ve ne yapacağını netleştir.  NET OLMALISIN!

Uzun ömürlü bitkilerin ve antioksidan gıdaların bolca tüketilmesi çok önemlidir. Ceviz, badem, fındık, kırmızı meyveler ve taze besinler gibi! Omega3 beynin %20'sini oluşturur. Balık ve keten tohumu yağında bol miktarda bulunur. Az kalorili besinler ömrün %30 uzamasına neden olur. YEDİKLERİNE DİKKAT ETMELİSİN!

Yaptığın işi ayakta ve yürüyerek yapmak, bir adım daha fazla atmak beynin daha fazla oksijen almasına sebep olur. Fiziksel egzersiz yap! HAREKETLİ OLMALISIN!

En azından bu yazıyı okuyor olman bile yerinde bir bilince sahip olduğunu gösterir. Beyninde binlerce nöron iletişime geçerek senin bilincini oluşturur. FARK ETMELİSİN!