Konya’nın tarihi ve kültürel eserlerinin gelecek nesillere taşınması ve hatıralarda yer alması amacıyla Konya Ticaret Odası (KTO) tarafından yayınlanan ‘Konya Kitabı’nın 19’ncusu çıktı. ‘Türkiye Selçukluları ve Konya’ ismi ile 4 ciltten oluşan kitabın her cildinde Konya’daki farklı kültür ve tarihi eserler konu alınarak Konya’daki eserler tanıtıldı. Mimari, ilmi hayat, siyasi tarih ve sosyal ve iktisadi hayat başlıklarıyla 4 ciltte de Konya’daki farklı önemli eserlerin bahsedildiği ‘Türkiye Selçukluları ve Konya’ kitabında Türkiye Selçuklu Devletine başkentlik yapmış olan Konya’da o yıllardan itibaren oluşan büyük birikim aktarıldı. Konya’yı ve Anadolu’yu yurt yapan ecdada bir vefa borcu olarak bu esere imza attıklarını belirten KTO Başkanı Selçuk Öztürk, Türkiye Selçukluları ve dönemin Konya’sını anlatan çok sayıda makale ve araştırmanın da eserde yer aldığını ifade ederken, kitabın alanında önemli bir kaynak olacağını söyledi.

Grwtgwart

Akören Tarihi -125 Akören Tarihi -125

DÖNEMİN EŞSİZ KONYA’SI ANLATILDI

Türkiye Selçuklu Devleti başkentliği döneminde siyasi, askeri ve iktisadi alanların yanı sıra ilmî, kültürel ve sanata dair birçok esere de imza atılan Konya’da dönemin meşhur alim, mutasavvıf ve sanatkarlarının anlatıldığı eserde, Bahaeddin Veled ve Mevlana başta olmak üzere Konya’nın önde gelen ilim insanları da konu ediniliyor. ‘Mimari’ başlıklı ciltte mimari gelenek ve tarz, idari, askeri ve dini yapılar, sosyal ve iktisadi yapılar bölümleri yer alıyor. Konya’daki dönemin yapılarının anlatıldığı ciltte, yapıların görüntüleri de yer alıyor.

Üğpüıükı,

KONYA’DAKİ ESKİ GELENEKLER VE KÜLTÜR GELECEĞE AKTARILIYOR

Siyasi tarih konusunun ele alındığı diğer ciltte, Selçuklu hanedan şeceresinin yer aldığı büyük bir soy ağacıyla Türkiye Selçukluları, Kirman, Suriye ve Irak Selçukluları hakkında geniş bilgilere yer verildi. Türkiye Selçuklularından önce ve Türkiye Selçukluları döneminde Konya bölümlerinin yer aldığı bu ciltte ise Selçuklu Konya’sında ordu bölümüne de yer verilerek Konya’da görev yapan Selçuklu emir ve devlet adamları da bulunuyor. Dönemin Konya’sındaki yaşamı göz önüne getirecek sahnelerin paylaşıldığı ‘sosyal ve iktisadi hayat’ cildinde ise Konya’daki gündelik hayat, gelenek ve merasimler, hastalık ve tedavi usulleri, ahilik kültürü, ekonomi ve adli teşkilat ve kurumlar yer alıyor. Tüm ciltlerde olduğu gibi bu ciltte de birçok kaynaktan faydalanılarak en sade haliyle sunulan bilgilere yer veriliyor.

Ü0080Üu

DİJİTAL PLATFORMLARDA DA YERİNİ ALDI

‘İlmî hayat’ isimli ciltte Konya’daki Selçuklular dönemi medreseler ve çalışma sistemleri işlenirken aynı zamanda Konya’daki fikir hareketleri de yer aldı. Tıp alanında birçok eğitim ve doktora yer verilen bu ciltte dini hayat ve faaliyetlerde de söz edildi. Önemli bilgilerden oluşan 4 ciltlik ‘Türkiye Selçukluları ve Konya’ kitabının genel yayın yönetmenliğini Özhan Say üstlenirken, editörlüğünü ise Prof. Dr. Caner Arabacı, Prof. Dr. Mehmet Ali Hacıgökmen ve Doç. Dr. Mustafa Akkuş üstlendi. Konya’ya dair yayımlanan diğer eserlerin de yer aldığı arşivi herkese ulaştırmak adına dijital platformlarda da yayımlayan KTO, www.kto.org.tr/yayinlar web sitesi üzerinden içeriklere yer veriyor.

HACER CEYLAN

Editör: Birkan Bakay