İBRAHİM ORTAABACI

25.8.1963 Konya Meram ilçesi Çaybaşı Mahallesi’nde dünyaya gelen İbrahim Ortaabacı İlkokulu Necati Bey İlköğretim Okulu’nda ortaokulu da Devrim Ortaokulu’nda bitirdi. 1976-1977 tarihinde ortaokulda sporla tanıştım. Ondan önce mahallede naylon lastik ayakkabılarla top oynardık. Diyen Ortaabacı açıklamalarını şöyle sürdürdü.

1970’lerin Konya Takımı Antrenör Nusret Ergül, Sadi Ebesek, İbrahim Ortaabacı, Mustafa Çelik, Hasan Can, Tevfik Erdoğdu ve Antrenör Sadık Keleş.

Ortaokul çağlarında judo antrenör Nihal Yalçın ile tanıştım ve bu sporu yapmaya başladım. Daha sonraları akrabam olan Ahmet Keten beni atletizm sporuna yönlendirdi. Kısa bir dönem atletizm ile ilgilendim. Beden eğitimi öğretmenim aynı zamanda Demirspor futbol takımı antrenörü olan Tezcan Uzcan beni alarak Demir spor futbol takımına kaydettirdi ve futbol oynamaya başladım. Bir gün sabah stada gittim baktım ki içeride bisiklet pist yarışları yapılıyor. Bunu seyretmek için içeriye girdim. Burada Erol Küçükbakırcı, Seyit Kırmızı, Harun Şencan, Yusuf Ecevit ve daha başkalarının yarışları yapılıyordu. Çok hoşuma gitti. Futbolu da burada bırakarak bisikletçi olmaya karar verdim. Tabi bu arada ailem babam gibi sevindiğim Muammer Tosun hocaya rastladım ona konuyu anlattım ve o da bana olumlu baktı. Ben o vakit Nusret hocayı buldum ona da mevzuyu açtım ve bana bisikletin var mı diye sordu. Ben yok cevabını verince 1 hafta sonra gel beni bul dedi. 1 hafta sonra gittim ve bana bir bisiklet verdi. Tabi ki o vakit ki bisikletler şimdiki gibi teknik değildi. Babasının rızası olmamasına rağmen bu sporu yapmaya devam eden Ortaabacı evden okula okuldan lokantamıza bisiklet ile gider gelirdim diyerek konuşmalarını şöyle sürdürdü.

İbrahim Ortaabacı birçok uluslararası müsabakada görev yapmıştı.

Nail Bülbül ve hocam Nusret Ergül babama bisiklet sporunu yapmam için birçok dil döktüler fakat babam razı olamadı.

İkna edemediler babamı. Ertesi gün babam antrenman gideceğim pek izin vermedi. Bu arada şampiyon bisikletçilerimizden Mustafa Cengiz de babamla konuştu onunla döndüm pist yarışlarını izlemem Mustafa Cengiz, Muammer Tosun, Nusret Ergül ve Nail Bülbül abilerimin bisikletle Türkiye’yi gezmeleri benim bu sporu yapmamı teşvik etti. Acemiler arası yarışlara hiç katılmadım ama 10-15 gün sonraki yarışlara katıldım ve bu yarışlarda başarılı olunca Nusret Ergül hocam beni Konya takımına aldı. İlk önce Gençlik sporda ve Şeker sporda pedal çevirdim. Daha sonra askerlik için gittim ve burada 2 yıl spor yapamadım. Asker dönüşü ise Köy Hizmetleri takımı yeni kurulmuştu bu takıma geçtim ve burada futbol oynamaya başladım. İse takımının bisiklet takımının da olduğunu duyunca hemen bisiklet hocası Seyit Kırmızı’nın yanına gittim ve yeniden özlem duyduğum bisiklet sporuna kavuşmuş oldum. Seyit hocanın yanında 3 yıl yardımcı antrenör olarak çalıştım ve antrenörlük belgemi aldım. Bu arada rahmetli Nezir Sonakın, Nusret Ergül, Seyit Kırmızı ve Sadık Keleş hocalarımdan çok bilgiler aldım ve kendimi yetiştirdim. Böylece YSB kulübüne bir de genç takım kurduk.

Azîz Ay, Arif Erikçi, Antrenör İbrahim Ortaabacı M. Ali Bilgi ve Ebubekir Kulekaya.

Antrenör olarak milli takımımızda da görev yaptım. YSB genç takımı olarak Karaman da yapılan Türkiye birinciliğinde yıllarca geçemediğimiz LASSA takımını geri de bırakarak büyük bir başarı elde ettik. Ömer Şahin federasyonunda teknik komite ve organizasyon komitelerinde görev yaptım. Emin Müftüoğlu federasyon başkanı olunca onunda kurullarında çalıştım. Bu arada hakemlik görevleri de yaptım.

İbrahim Ortaabacı Konya Veledrumu’nda mücadelede.

Akdeniz turu, 3 sefer cumhurbaşkanlığı turu ve balkan şampiyonasında ay-yıldızlı formayı giydiğini belirten İbrahim Ortaabacı, 1985 yılında Muammer Tosun hocanın yeğeni ile evlendiğini bundan 2 kız 1 erkek çocuklarının olduğunu söyleyen İbrahim Ortaabacı bunlardan 5 torunu olduğunu belirterek Sami Muhammed, Ali Çağan, İbrahim Yağız, Mevagül isimli torunlarla vakit geçiriyorum diyen Ortaabacı konuşmalarını şöyle tamamladı.

Abdullah Tuş, M. Ali Bilge, Ebubekir Kulekaya, Azîz Ay, Ömer Ali Erikçi, Ayhan Aytekin, Arif Erikli, İbrahim Ortaabacı, Kerim Demirbağ.

Spordan hiç yorulmadım ve pişmanlık duymadım. Halen sporun içerisinde yoğrulmaktayız. Oğlum Konya Torku Şekerspor’da futbol oynarken ayak yan bağları koptu ne arayan var ne de soran. Yeğenim de Şeker sporda kaleci idi ama Konya dışından gelen hocalar onu da harcadılar, Konya’mız Konyalı sporculara hiç önem değer vermiyor ve dışarıdan büyük paralar vererek transfer yapıyorlar. Bizim bisiklet federasyonu olarak son 3-4 yılımız dolu dolu geçti ve Türkiye’nin her yerinde yarışlar düzenledik. Federasyon başkanımız devlet büyüklerimiz ile görüşerek Veledromu tamamlarsa en büyük faydayı sağlamış olacak. Bu bizim Konya’mıza ebedi bir eser olarak kalacak ve bugünkü federasyon başkanımızın ismi yıllar sonra hayırla anılacaktır. Şu anda birçok yıldız genç sporcularımız yetişiyor kulüplerimiz bunlara mutlaka sahip çıkmalı. Türk bisikleti böyle ayağa kalkar.

İbrahim Ortaabacı'nın bisiklette ilk yılları 1980.

Karadeniz Engelliler Türü Japon bisikletçi ve hakem İbrahim Ortaabacı.

Marşhal Bisiklet Takımı Antrenör İbrahim Ortaabacı, Ayhan Aytekin, Azîz Ay, Ömer Ali Erikçi, Kerim Demirbağ, M. Ali Bilge, Ebubekir Kulekaya ve Abdullah Tuş