1960 yılında Sami Yavrucak’ın Beden Terbiyesi İl Müdürlüğünün başına getirilmesiyle Konya atletizmi tırmanışa geçmişti. O tarihe kadar Selçukluspor ve Gençlerbirliği (siyah – beyaz Konyaspor’un önceki ismi) kulüplerinin atletleri pist ve parkurdalardı. Sami Yavrucak Konya’ya gelince İdmanyurdu, Şekerspor, Yolspor ve Stadspor’da atletizm yarışmalarında görülmeye başladılar.

Aynı yıllarda Galatasaray forması giyen Konya’nın yetiştirdiği atletler; Ali Tunç, Mehmet Kuş, Ahmet Korkut Yapıcı...

1960 sonrası birkaç yıl içinde atletizmde ferdi olarak yıldız sporcular boy göstermeye başlamıştı. İlimizdeki kulüpler tam bir amatör ilgi ve özveriyle hareket ediyorlardı. 1960’lı yılların ortasına gelince branşlarında yıldızlaşan sporcuları, Fenerbahçe, Galatasaray ve Beşiktaş transfer etmeye başladılar.

Şu ana kadar ilimiz sporcularından Galatasaray forması giyen atletler.

Konya’da bir antrenman öncesi. Ayaktakiler: M. Ali Uysal,  Muammer Demirci. Oturanlar: Tansel Canan ve Abdullah Özdil...

Orhan Arda, Mustafa Keten (1965), Ahmet Keten (1963), Mehmet Özdil (1975), Mehmet Kuş (1979), A.Korkut Yapıcı (1982), Erdem Şerbetçigil (1983), Ali Tunç (1982), Fazlı Bayram Hadi (   ), Zafer Göçmez  (1982), M.Ali Uysal, Tansel Canan (1990), Mustafa Alpçin (2009), Lütfi Atalay (2016), Ali İhsan Karataş ve Abdullah Sarı.

Galatasaray’ın sarı – kırmızılı formasını giyen ilimiz atletlerinden Mehmet Özdil, Mehmet Kuş, Erdem Şerbetçigil, Ali Tunç ve M.Ali Uysal’ı daha önce yazmıştık.

Şimdi diğerlerini yazmaya çalışacağız.

Tansel Canan üç adım atlarken...

TANSEL CANAN

1970 Konya – Çumra doğumlu. Çocukluğu göçmenlerin oturduğu Bardakçı Mahallesinde geçti. 1978 yılında Konya’ya taşınan aile babada D.S.İ. de çalışınca Stat karşısına yerleşti.

Tansel Canan çok küçük yaşta 1980 yılında atletizm yaz spor okuluna giderek sporla tanıştı. Canan’ın niyeti yalnızca okul tatil olunca yazları spor yapmaktı. Antrenörü Muzaffer Tulukcu’nun ilgisi ve motivesi ile Tansel Canan, bütün yıl ara vermeden spora devam etmeye başladı. İlk yıllarında kros çalıştı ve İhsan Özkaşıkcı İlkokulu adına girdiği stat çevresindeki 1.000m. yarışlarında bir sefer birinci, genelde ikinci oluyordu. Normalde krosçu olmak istemiyordu, çünkü yarış öncesi heyecan onu çok menfi kılıyordu.

Uzun atlamada ikinci, üç adım atlamada ikinci olan Tansel Canan ve takım arkadaşları. Ayaktakiler: Burhan Özkan, Alparslan Ünlü, Mustafa Cem Atikmen. Oturanlar: Tansel Canan ve M. Ali Uysal…

Antrenör Tulukcu’nun küçük yaşta atletizme başladın, acele etme üç adım atlama için iyi bir alt yapı olur sözü onu etkilemişti. Ayrıca fiziği, çalışkanlığı, sportmenliği ve başarısı ile uzun ve üç adım atlayan Serdar Demirci ağabeyi onu çok etkilemişti. Artık onun önünde bir idol vardı.

Haftada yedi gün antrenman yapıyordu. Özellikle hafta sonları Askeri okuldan izinli gelen Serdar Demirci ile antrenman yapmak ona ayrı bir zevk veriyordu.

Tansel Canan üçüncülük ödülü için Şeref Kürsüsünde (Rusya)...

İlk yıllarında Ali Tunç ve Kamil Çetin ağabeylerinden gördüğü ilgi onu mutlu etti ve atletizme iyice bağlandı. Mevlâna Ortaokulunda eğitimini sürdürürken öğretmeni Behzat Altunbaş’tan gördüğü yardımlarda onu mutlu etmişti.

Alt yapısı iyice kuvvetlenen Tansel Canan, Gazi Lisesinde eğitimini sürdürdüğü dönemde Antrenör Tulukcu çok farklı bir uygulamaya geçti. On dört yıl sürdürdüğü antrenörlük sürecinde yalnızca Tansel Canan’a bu ayrıcalık sağlanmıştı. Tulukcu uzun ve üç adım atlama konusunda Canan’nı Konya’yı aşması gerekecek kadar yetenekli görüyordu. Özellikle onun teknik yönden gelişmesi gerektiğini biliyordu. Bu nedenle Canan’ı Ankara’ya yönlendirerek Milli Takım Atlamalar Antrenörü Mustafa Kahraman’a teslim etti. Tansel Canan bu çerçevede lise öğrenimi döneminde iki yıl boyunca hafta sonları ve yaz tatilinde Ankara’yı mesken tuttu. Bu zahmetli çalışmanın semeresini de her geçen gün gördü.

Özellikle Devlet Planlama Teşkilatı’nda görev yaptığı dönemde Türk sporuna büyük hizmetleri olan Mustafa Keten de Galatasaray’da yarışmıştı...

İlk başarısı üç adım atlamada lise birinci, ikinci ve üçüncü sınıfta Türkiye birincisi olan Tansel Canan 14.07 olan Konya rekorunu 14.60 a çıkardı, sonrasında da 15.14 ile yeniledi. (Galatasaray forması ile Konya rekoru olmasa da kendi rekorunu 15.49 ile kırmıştı)

Yıldızlar Türkiye Birinciliğinde bir birincilik alan Konya Atletizminin hırçın fişeği Tansel Canan 4x100 ve 4x400 takımda çok yarıştı, bunlardan birinde 4x400m. de Konya Rekorunu kıran takımda yarışma şerefine erişti.

Tansel Canan soldan ikinci Ayyıldız eşofmanı ile…

Ayrıca üç adım atlamada bir seferde yıldızlarda Türkiye ikinciliği madalyasını boynuna takmıştı.

1988 yılında yüksek okul eğitimi için Gazi Üniversitesi Beden Eğitimine başlayarak Ankara’ya yerleşmesi Tansel Canan’ın başarı çıtasını yükseltmesine sebep oldu. Çünkü o tartan pist ve atletizm salonuna kavuşmuştu. Nitekim ilk olarak 1989 yılında Ufuk Geldişen’e ait 14.83 olan üç adım atlama Salon Gençler Rekorunu 15.14 ile kırmak oldu. Bu aynı zamanda Konya Rekoru olarak tarihe geçti. 1990 yılında Galatasaray’a transfer oldu.

En son Galatasaray formasını giyen Konyalı  Mustafa Alpçin...

1990 ve 1991 yılında üç adım atlamada gençlerde Türkiye Şampiyonu, büyüklerde ise Türkiye ikincisi oldu.

Galatasaray formasıyla Erdem Şerbetçigil (solda) kros yarışında mücadelede...

Galatasaray forması ile lig birincisi olup, Şampiyon Kulüpler Kupasında üçüncü olan takımda yarışma onurunu yaşadı.

Tansel Canan ve Süleyman Şen ayrılmaz ikiliydi. Tansel Canan için atletizm demek mutluluk demekti. Süleyman Şen, Cem Atikmen, Alparslan Ünlü, D. Ali Erdoğan arkadaşları mutluluk, Serdar Demirci, Kâmil Çetin gibi abileri güven ve moral demekti...

Sofya’da yapılan (1990) Dünya Üniversiteler Salon Şampiyonasında dördüncü oldu. Balkan Şampiyonasında 15.49 ile en iyi derecesini yaptı. 1991 yılındaki antrenmanlardaki atlayışlar ile Barselona Olimpiyatları (1992) barajını geçmesine rağmen sakatlandı ve olimpiyatları ağlayarak izleyen atletizm camiasının hırslı atleti Tansel Canan 1992 yılında sporu 22 yaşında bırakmak zorunda kaldı.

Lütfi Atalay genç yaşta Galatasaray forması giydi…

Tansel Canan Gazi Beden Eğitimi Bölümün’de eğitimini zor şartlarda sürdürmüştü. Öğle yemekleri bile onun için sıkıntı idi. O yıllarda dönem arkadaşı olan Dünya Halter Şampiyonu ve rekortmeni Naim Süleymanoğlu, Tansel Canan’ın imdadına yetişmiş ve garibanın derdine çare olmuştu.

Tansel Canan halen İstanbul’da İnnova Bilişim Çözümleri A.Ş. de Kıdemli İş Analizi Danışmanlığı yapmaktadır.