Konya son dönemlerde sanayide önemli bir merkez olmasıyla dikkat çekerken, bu durum iş adamlarının birlik ve beraberliğini de perçinliyor. Konya’da bulunan iş adamlarına yönelik sivil toplum kuruluşları da öncü bir rol üstleniyor. Bu sivil toplum kuruluşlarından biri de Konya Genç İş İnsanları Derneği (GİAD). Son dönemlerde ses getiren çalışmalara imza atan Konya GİAD, Konya ve ülke geleceği için önemli bir misyon üstleniyor. Üyeleri için değer oluşturma, değişim ilişkileri ağlarını oluşturarak, ülkemizin gelişimine katkı sağlamak amacıyla büyüyerek yoluna devam eden Konya GİAD, özellikle gençleri ileri taşıyacak adımlar atıyor. Çalışmalarıyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Konya GİAD Yönetim Kurulu Başkanı Gülvezir Korkmaz, “Konya için neler yapabiliriz, ülkemiz için neler yapabiliriz onun mücadelesini veriyoruz. Vatan, millet, bayrak bizim kırmızı çizgimiz bu. Bu hassasiyetleri olan herkese kapımız açık” dedi.

Konya Genç İş İnsanları Derneği olarak ne tür çalışmalar yapıyorsunuz?

Konya GİAD olarak 3,5 yılımızı doldurduk. İyi gidiyoruz. 7 kişiyle çıktığımız yolda şuan üye sayımız 300’ü aştı. Biz yola çıkarken vatan, millet, bayrak diyerek yola çıktık. Bu hassasiyet konusunda Konya’nın en güçlü STK’larından biri olduğumuzu iddia ediyoruz. Ayrıca yakın zamanda genel merkezimiz olan Türkiye Genç İş Adamları Konfederasyonu’nun Genel Kurulu oldu. Orada da Yönetim Kurulu’na girdim. Konya GİAD Başkanvekilimiz Yunus Derebağ da, Yüksek İstişare Kurulu’na girdi. Konya olarak Konya’yı daha ileri taşımak için ne yapabiliriz onun mücadelesini veriyoruz. Konya’yı daha bir üst lige taşımak için çabalıyoruz. Bizim mücadelemiz sadece Konya GİAD için değil, Konya dışında da Konya için mücadele veriyoruz. Şuan TÜGİK İş Konseyleri oluşturulmaya başlandı genel merkez tarafından. Bu konseylerde de Türkiye’deki bütün meslek gurubundaki arkadaşları aynı çatı altında toplayıp, nasıl bir sinerji oluşturulabilir bunun mücadelesini veriyoruz. Şuan Konya GİAD olarak az önce de dediğim gibi hem Konya için hem de ülkemiz için mücadele veriyoruz. Konya GİAD olarak sosyal etkinliklerimiz faaliyetlerimiz, ziyaretlerimiz devam ediyor. Daha iyi neler yapabiliriz diye sürekli mücadele veriyoruz.

Konya’da gerek iş adamlarına yönelik gerek diğer alanlara yönelik birçok STK var. Bu durumu nasıl değerlendirirsiniz?

1994 yılından buyana sivil toplum kuruluşlarının içinde yer alan biriyim. Bu anlamda ben şuna inanıyorum, sivil toplum kuruluşları ne kadar fazla ve aktif olursa insanlar o kadar sosyalleşiyor ve ülkemize, şehrimize katkısı daha fazla oluyor. Bu anlamda ben sivil toplum kuruluşlarının fazla olmasını isteyen biriyim. Rekabet artıyor, kalite artıyor. Bunlar güzel şeyler. Biz Konya GİAD olarak farklıyız. Genelde genç arkadaşlarımızla bir şeyler yapmaya çalışıyoruz. Biz insanların özel hayatlarına karışmıyoruz. Bizimki tamamen iş odaklı bir STK. Bir cemaate, bir cemiyete, bir partiye yakın olmak zorundasın diye bir baskılamamız da yok. Herkesin gönlünde bir aslan yatar elbette ama biz Konya GİAD’a girince, tüm bu kimliklerimizi ortadan kaldırıyoruz ve tamamen Konya için neler yapabiliriz, ülkemiz için neler yapabiliriz onun mücadelesini veriyoruz. Vatan, millet, bayrak bizim kırmızı çizgimiz bu. Bu hassasiyetleri olan herkese kapımız açık.

Konya iş dünyasını ve üretimini değerlendirecek olursak neler söylersiniz?

Konya Türkiye’nin yükselene yıldızı. Daha da yükselmeye devam edecek. Organize 1, 2, 3, 4, 5’te hiç boş yer yok. 6. OSB’nin oluşması için yoğun bir çaba var. Konya merkeze en yakın Çumra, Sarayönü OSB için inanılmaz bir talep var. Sanayi bölgesi ilan edilen bölgelerde inanılmaz talepler var. Konya Türkiye’nin hatta dünyanın üretim üssü haline geliyor. Konya’da üretilip de başka şehirlerden gümrüklenen üretimleri de düşünürsek, Konya’nın ihracatının açıklanandan yüzde 50 daha fazla olduğunu düşünüyorum. Bu daha da artarak devam edecek. Dünyada pandemiden sonra oluşan bir enflasyon var. Belki biz ülke olarak daha fazla hissediyoruz. Ama, istihdam durmuyor, imalat durmuyor, iş durmuyor. Nereye giderseniz gidin işçiye ihtiyaç var, iş yetişmiyor. Ben hazır betoncuyum ben iş yetiştiremiyorum. OSB’lere gidin iş yetiştiremiyorlar. Yollara çıkın her yer kamyon dolu. Şehirler arası ve uluslararası nakliye yapan araçlarla dolu. İş var ama en büyük sorun enflasyon. Bu sorunu aşmamız gerekiyor.

Konya ciddi bir üretim merkezi oldu. Ancak katma değeri yüksek ürünler üretmek önemli hale geldi. Bu konuda neler söylersiniz?

Sattığınız ürünlerin ton fiyatları bundan 3-4 yıl öncesine kadar 3-4 kat arttı. Ama yeterli mi değil. Biz daha teknolojik ürünler yapıp daha yüksek paralara satmamız lazım. Bu biranda olacak iş değil. Her geçen gün kalitemiz artıyor, ürün çeşitliliğimiz artıyor, teknolojik ürünlerimiz artıyor. Konya mesela silah sanayinde, savunma sanayinde iyi bir noktaya geldi. ASELSAN’ın da Konya’ya gelmesiyle daha iyi yerlere gidecektir diye düşünüyorum.

Sanayide ciddi bir personel sorunu var. Bu konuda neler söylersiniz? Personel sorununu gidermek için tavsiyeleriniz veya diğer STK’larla istişareleriniz oluyor mu?

Sanayide eleman sorunumuz var. Bu konuda Sanayi Odasıyla, Ticaret Odasıyla çeşitli istişarelerimiz oluyor. Teknik Liselerin artırılması konusunda önerilerde bulunuyoruz, istişarelerde bulunuyoruz. Ülkemizde üniversite çok. Herkes üniversite mezunu olmak istiyor. Ama teknik elemana da ihtiyaç var. Benim şirketimde şoföre de ihtiyacım var, operatöre de ihtiyacım var, mühendise de ihtiyacım var, finans mezununa da ihtiyacım var. Dolayısı ile her alanda bizim insana ihtiyacım var. Ben şuanda şoför bulamıyorum. Her geçen gün biraz daha eksiye gidiyor. Personelim yetersiz olduğu için az iş alıyorum. Tam kapasite çalışamıyoruz. Gidin OSB’ye, şuanda 2 vardiya, 3 vardiya çalışacak olan üreticilerimiz eleman olmadığı için çalışamıyor. O yüzden ülkemizin çok ciddi manada mavi yakalıya ihtiyacı var. Bu konuda Teknik liselerin aktif rol alması gerekiyor. Bu konuda Konya’daki STK’lar olarak sürekli istişarelerde bulunuyoruz.

Gençlere yönelik ne gibi önerileriniz olur?

Hayat cep telefonundan ve internetten yönetilmiyor. Bir de hayatın gerçekleri var. Gençlerin, bu ülke için, Konya için çok çalışmaları lazım. Kendilerini geliştirmeleri lazım. Biz ülke olarak, dünyanın en stratejik noktasındayız. Bütün dünyanın gözü üzerimizde. Bunun için güçlü olmak ve çok çalışmak zorundayız. Kapımız Konya GİAD olarak gençlerimize açık. Biz bu çalışmaları da yapıyoruz. Üniversitedeki arkadaşlarımızla ilgili çalışmalar yapıyoruz, yapmaya da artırarak devam edeceğiz.

ABDULLAH AKİF SOLAK

Editör: TE Bilişim