TOPRAKTAKİ ATLETLER – 3

Konya Atletizmine hizmet etmiş bazı sporcularımız ebediyete intikal etti. Yazı dizimizin bu sayısında önemli başarılar kazanmış ve vefat etmiş isimlerden Ayşegül Arık, Sabri Seven Mehmet Öğünmez ve Hasan Özkaplan’ı anlattık.

AYŞEGÜL ARIK (KARAPINAR)

13 Mart 1969 tarihinde Konya’da doğdu. Aslen Ereğli Halkapınarlı. Baba Halil Arık siyah beyaz Konyaspor’da yöneticiydi. İhsaniye mahallesinde bulunan Matador ekmek fabrikasının da sahibiydi.

1980 yılında Mevlâna Ortaokulunda orta öğrenimine başlayan Ayşegül Arık, beden eğitimi dersi öğretmeni Seçil Kutay’ın ilgisiyle 1982 yılında atletizmle tanıştı. Stadyuma giderek antrenör Muzaffer Tulukcu nezaretinde antrenmanlara başlayıp Dutlukır’da yapılan kros yarışlarına katıldı.

Hasan Özkaplan’ın kabri anne ve babası ile aynı yerde Musalla Mezarlığı’nda...

Sevda Erenler, Derya Erenler, Serpil Sarıkabak, Hafize Benzer ve Serpil Sağır başta olmak üzere o dönemin atletleriyle: Tansel Canan, Kemal Küçükköroğlu, Cem Atikmen, Alparslan Ünlü, Nihat Çolak, Murat Toros, M. Ali Uysal, D. Ali Erdoğan’la neşe içinde antrenmanlara koyulan Ayşegül Arık’ı atletizm camiası sevmişti. Çünkü o; neşeli, seviyeli ve dengeliydi. Sıcak ilgisi herkesçe takdir edilmişti.

Siyah beyaz Konyaspor’da yöneticilik de yapan baba Halil Arık’ın 11 Kasım 1983 tarihindeki acıklı ölümü duygusal Ayşegül’ü hayli üzmüştü. Antrenörü Tulukcu’ya yaşlı gözlerle söylediği: “Nasıl olur hocam, babama yazık, biz onsuz ne yaparız?” gibi sözleri, antrenörünün zihninden bir hatıra olarak hiç silinmemiştir.

Hasan Özkaplan uzun yıllar Demirspor Basketbol Takımı’nı çalıştırmıştı…

1984 yılında Gazi Lisesine başlayan Arık, kışları kros yarışlarında, baharla birlikte 100m, 100m engelli ve 4x100m bayrak yarışlarında başarılı oldu. Okulunun beden eğitimi dersi öğretmeni İlhami Çoşkun’dan hayli ilgi gördü. İzmir ve Ankara’da Konya’yı temsil etti.

Hasan Özkaplan Üçadım atlarken....

Kış günleri bile okul çıkışı akşam saatinde bölgenin tahsis ettiği araçla antrenörü Tulukcu ve takım arkadaşlarıyla Dutlukır’a yokuş antrenmanına gidip soğukta antrenmanını yapıp evine dönerek günleri geçen Ayşegül Arık, atletizm camiasının sevilen sayılan bir atleti olarak tarihe geçti.

1987 yılında SÜ Beden Eğitimi Bölümünde öğrenime başladı. Öğreniminin ilk yıllarında atletizmle ilgilenmeye devam etti. Bu dönemde Ankara’da geleneksel 27 Aralık Atatürk Koşusu’nda üniversiteler yarışına katıldı. Sonraki yıllarda basketbolla ilgilendi.

Ayaktakiler Antrenör Muzaffer Tulukcu Serdar Demirci. Fevzi Yılmazgil. Oturanlar: Mehmet Öğünmez ve Mehmet Emin Bilgin...

Üniversiteden 1991 yılında mezun olan Ayşegül Arık, aynı yıl Bolu Atatürk Lisesinde beden eğitimi dersi öğretmeni olarak göreve başladı. 1993 yılında Konya’ya tayin oldu ve Anadolu İmam Hatip Lisesinde çalışmaya başladı.

Ayşegül Arık, 22 Ekim 1993 tarihinde aslen Hatunsaraylı olan Bahri Karapınar’la evlendi. Ailenin 1993 tarihinde Muammer Oğuzhan adını koydukları oğulları dünyaya geldi. Mutlu ailenin 2000 yılında da Muhammet Metehan adını verdikleri ikinci çocukları dünyaya geldi.

Mehmet Öğünmez ayakta üçüncü) Kâmil Çetin (oturanlardan üçüncü), Karatay Lisesi futbol takımı...

İki çocuğuyla mutlu günleri usul usul geçerken Ayşegül Anne 2014 yılında rahatsızlandı. Bu yılın Şubat ayında Selçuklu Hastanesi’ne yattı. Ameliyat süresiyle iki hafta tedavi gördü. Amansız hastalık onu bırakmadı. İki yılı aşkın zamanı ev ve hastane arasında geçen Ayşegül Arık, 3 Haziran 2016 günü rahmetli oldu, Üçler Mezarlığı’na defnedildi.

Kırk yedi yaşında aramızdan ayrılan rahmetlinin büyük oğlu inşaat mühendisi Muammer Oğuzhan aile şirketi Pınar Kuruyemiş’te dış ticareti yönetiyor. Küçük oğlu Muhammet Metehan ise İstanbul Bahçeşehir Üniversitesinde endüstri mühendisi olarak mesleğini sürdürüyor.

Sabri Seven atletizmdeki başarısı ile kupasını alırken.

MEHMET ÖĞÜNMEZ

1959 yılında Konya Tarla Mahallesi’nde doğdu. Aslen Konya’nın yerlisi, Bitçimiz Mahallesi’nden.

Karma Ortaokulu sonrası Karatay Lisesine 1974 yılında kaydoldu. Konyaspor genç takımında futbola başladı. Okul takımında futbol oynadı. Futbolu çok sevemedi. Atletizme devam eden mahalle arkadaşı Mehmet Kuş’un teşvikiyle stadyuma gitti ve antrenör Muzaffer Tulukcu nezaretinde antrenmanlara başladı.  Çok geçmeden yeteneği belli oldu. Uzun ve üç adım atlama, 100m, 200m, ve 4x100m bayrak yarışlarına katılmaya başladı. Cirit atmaya da meraklıydı. Zaman zaman ciritçi Ömer Özdöner’le antrenmanlarda cirit attı.

Ömrü sporla geçen Sabri Seven son yıllarında futbol gözlemciliği yapmıştı...

Mehmet Kuş, Kâmil Çetin, Ahmet Nuri Bilgin, Hakkı Sertçakar, Bülent Pektaş ve Halit Şahin’le uyum içinde yaptığı antrenmanlarla kendini geliştirdi.  Konya’daki tüm yarışlara katıldı. Yaz kış antrenman yapmayı ihmal etmedi.

Mehmet Öğünmez; çok konuşmayan, efendi, kişilik sahibi, sorun yaratmayan bir atletti. Uzun atlamada 5.80’e ulaşınca göze girdi. 9-11 Şubat 1979 tarihinde İzmir’de organize edilen Salon Türkiye Birinciliği’ne katıldı.

Sabri Seven oturanlardan çocuk hariç üçüncü) dönemin atletleri ile 1 nolu sahada...

Lise sonrası Saray Çarşısı’nda fotokopi işiyle hayat mücadelesine başlayınca atletizme noktayı koymuş oldu. Askerlik sonrası Enka Süt’te muhasebeci olarak işe başladı. Uzun yıllar çalışarak emekli oldu. Bu dönemde sağlığı için bir süre Konya Masterler Kulübü’ne devam ederek spor yaptı.

Atletizm sahalarının efendisi Mehmet Öğünmez, 2016’nın kasım ayında rahatsızlandı. Hastane, doktor, ev, ilaç on altı aylık bir süreç sonrası 11 Nisan 2020 Cumartesi günü vefat etti. Rahmetli, Musalla Mezarlığı’na öksüz misali defnedildi. 11 Nisan korona nedeniyle sokağa çıkma yasağının olduğu ilk gündü. Dolayısıyla çocukları ve aileden birkaç kişi cenazesine katılabilmişti.

Mehmet Öğünmez’in kabri Musalla Mezarlığı...

Altmış bir yaşında aramızdan ayrılan Mehmet Öğünmez’in eşi ve iki oğlu Konya’da yaşıyorlar. 1986 doğumlu Süleyman 4. Organize’de kaynakçı, 1990 doğumlu Furkan, İstanbul’da savunma sanayi elektronik mühendisi.

SABRİ SEVEN

16 Ağustos 1939 tarihinde Konya merkez Hacı Hasan Mahallesi’nde doğdu. Akif Paşa İlkokulundan mezun olduğu yıl Babalık (Garipler) Mahallesi’ne taşındılar. O yıllarda bomboş olan, şimdiki Yapıcı İş Merkezi civarında bahçeli evlerin olduğu yerde elli yıl ömrü geçti.

Sabri Seven'in spordaki ilk tercihi kalecilikti...

Karma Ortaokulu sonrası Erkek Sanat Okulunda öğrenimini sürdürürken Gençler Birliği’nde kalecilik yapıyordu. Bu sırada atletizme ilgi duydu. 800 ve 1500m yarışlarına katıldı. Askerliğini Erzincan’da yaparken Karagücü’nün formasıyla, sonrasında Erzincan Şekerspor’da kaleciliğe devam etti.

Adapazarı’nda öğretmenlik ve okul müdürlüğü sonrası 1970 yılında Konya’ya döndü. Konya Belediyesi Fen İşlerinde çalışırken hep sporun içinde oldu. Futbol il temsilciliği, il hakem kurulu başkanlığı ve gözlemcilik yaptı.

1950’li yıllar Atletizm Takımı Sabri Seven (Oturanlardan ortadaki) İsmail Serim (ayakta en sağda)...

2003 yılında çaresiz bir hastalığa yakalandı. 15 Aralık 2004 tarihinde vefat etti. Rahmetli Üçler Mezarlığı’na defnedildi.

Sabri Seven hiç evlenmemişti, zor günlerinde ona yardımcı olacak eşi ve çocukları yoktu; ama yeğeni vardı, Ahmet Seven. Hastalığı döneminde Sabri Seven’in en büyük yardımcısıydı yeğen Ahmet Seven.

Genç yaşta aramızdan ayrılan Ayşegül Karapınar (Arık), 2012 yılında umreye gitmişti...

ÖMRÜ SPORLA GEÇEN HASAN ÖZKAPLAN

1937 yılında Konya’da doğdu. Baba Arnavut, anneyse Selanik göçmeni.

Karma Ortaokulunda okurken beden eğitimi dersi öğretmeni boyacı lakaplı Cevdet Şenyurt’un teşvikiyle sporla tanıştı.  Okul takımını basketbol, voleybol ve atletizm branşlarında temsil etti.

Ayşegül Arık’ın babası Halil Arık Atletizm Ajanı Zeki Ülker Fenerbahçe futbol takımı antrenörü Didi ve Beden Terbiyesi Bölge Müdürü Cemil Ergen...

Sanat enstitüsünde öğrenimini yaparken İstasyon Birlikspor’a lisanslandı. Kulüp başkanı Ali Gözönü, Hasan Kaplan’la yakından ilgilendi. Hasan Özkaplan, bu ilgiyle kendini daha da geliştirdi.  Basketbolu çok sevdiğinden ona daha çok zaman ayırdı ve Konya’nın en iyi basketbolcuları arasında yer aldı.

Öğrenciliği sonrası Karayollarında çalışmaya başlayınca da Yolspor’un formasıyla futbol takımında kalecilik yaptı; basketbol, voleybol, su topu oynadı. Yolspor formasıyla atletizmde uzun ve üç adım atlamada, yüksek ve sırıkla yüksek atlamada kendini gösterdi. Uzun atlamada 5,97m, yüksek atlamada 1,70m, üç adım atlamada 12m’nin, sırıkla yüksek atlamada ise 2,20m’nin üzerinde atlayışlar yaptığı bilinmektedir.

Ayşegül Karapınar kabri Üçler Mezarlığı’nda...

On yılı aşkın bir süre basketbol oynayan Hasan Özkaplan, 1970-2000 yıllarında basketbol antrenörlüğü yaptı. Demirspor başta olmak üzere Köy Hizmetlerispor, İdmanyurdu, Konyaspor ve Uğurlu Mühendislik kulüplerinin basketbol takımlarını çalıştırdı.

1980 ihtilali sonrası cezaevindeki mahkumlara basketbol dersi de veren Özkaplan; spor camiasında sevilen, sayılan bir spor adamı olarak tarihteki yerini aldı.

Serpil Sarıkabak Antrenör Muzaffer Tulukcu, Dicle Kart, Fatma Gül Şakalak, Ayşegül Atık, Sevda Erenler, Hafize Benzer...

Ali Gözönü, Tezcan Uzcan, Vezir Balcıoğlu, Zeki Ülker, Mehmet Erdeniz, Candan Tekin, Hikmet Çay, Bahattin Canbilen ve Recep Albay başta olmak üzere spor camiasında birçok dost edindi.

Basketbol federasyonu tarafından organize edilen seminerlerde en iyi antrenör olmayı elinden bırakmayan Özkaplan adına Selçuklu Belediyesi, 25-27 Ağustos 2015 tarihinde turnuva düzenleyip Özkaplan’ı onurlandırarak büyüklüğünü gösterdi.

İzmir Salon Türkiye Birinciliği, çarşı gezintisi önde Muzaffer Tulukcu ve Mehmet Öğünmez Arka planda Ahmet Korkut Yapıcı, Mehmet Kuş ve Kâmil Çetin...

13 Kasım 1937’de doğan Hasan Özkaplan, iki yılı aşkın rahatsızlık sonrası 22 Ekim 2015 tarihinde vefat etti ve Musalla Mezarlığı’na defnedildi.

Yetmiş sekiz yaşında aramızdan ayrılan Konya basketbol tarihinin en başarılı ve istikrarlı antrenörü, atletizm sahalarında kulübünü temsil eden Hasan Özkaplan adına Diltaş da bir turnuva düzenleyerek Konyalının vefa borcunu bir nebze de olsa ödemiş oldu.

Sabri Seven 65 yaşında rahmetli olmuştu...

Eşi Huriye Hanım 1978 yılında vefat edince Bahtiyar Hanım’la evlenen Hasan Özkaplan’ın ilk hanımından dört oğlu hayatta: Hürsan, Hürkan, Benan ve Kenan.