ŞEKERSPOR

1954 yılında şehrimizde üretime başlayan Şeker Fabrikası uhdesindeki Şekerspor Kulübü 1955 yılında kuruldu. Kulübün kuruluşuyla birlikte yeşil beyaz formalı sporcular; atletizm, bisiklet, basketbol, futbol, güreş ve voleybol branşlarında kulüplerini temsil etmeye başladılar.

Fabrikanın ilk müdürü Osman Bozok’la birlikte İsmail Heral, Kemal Alper, İsmail Pınar, İbrahim Önder, muhasebe müdürü İsmail Hakkı Öncel, Turgay İzol ve özellikle ustabaşı Ali Öğütverici’nin atletizme önem verdikleri görüldü.

Atletizme özel ilgisi olan ustabaşı Ali Öğütverici, Mustafa Sılay, Mehmet Serin, Muharrem Apan ve 1960’lı yılların Atletizm Ajanı Zeki Ülker...

1950’li yıllarda yayın hayatında olan Türkiye Spor Gazetesi’nin 7 Temmuz 1954 tarihli yayınında duayen gazeteci Nail Bülbül’ün Konya’dan gönderdiği haberde, 4x400m bayrak yarışında Karagücü’nün birinci, İdmanyurdu’nun ikinci, Şekerspor’un üçüncü olduğu yazıyor. Dolayısıyla Şekersporlu atletlerin kulübün kurulduğu 1955 yılından önce spor yapmaya başladığını görüyoruz.

1960’lı yılların başından itibaren Şekerspor atletizm takımının tırmanışa geçtiği görülüyor. Bu konuyla ilgili Mustafa Keten, Mehmet Serin, takım kaptanı Vezir Balcıoğlu ve sonraki yıllarda Mustafa Sılay’ın artılarının atletizm takımını güçlendirdiği görülüyor.

Şekerspor Kros Takımı yarış öncesi Mehmet Serin, Mustafa Sılay, Muharrem Apan, Yaşar Bulu, ve Ahmet Keten, 10 Ocak 1967…

Mehmet Serin’in ağabeyliği, Mustafa Keten’in fahri olarak yaptığı antrenörlüğü yanında Vezir Balcıoğlu’nun teşvik ediciliği Şekerspor atletizm takımını her geçen gün diğer kulüplere rakip olacak seviyeye getirdi.

Bu yıllarda Mustafa Keten’in yalnızca Şekersporlu değil, bu kulübün rakipleri olan İdmanyurdu, Gençlerbirliği, Stadspor ve Selçuksspor dahil tüm kulüplü ve okullu atletlere sahip çıkması bir güzellik olarak tarihteki yerini aldı.

Yaşar Bulu ve sporculuğu yanında arkadaşlarını teşvik eden Vezir Balcıoğllu Konya bir yarış sonrası...

Şekerspor toparlandı ve İdmanyurdu’nun rakibi oldu. İki kulübün tatlı mücadelesi, o yılların il müdürleri Sami Yavrucak ve Cemal Ergen’in, il ajanı Zeki Ülker gibi fedakârların gayretleriyle Konya atletizmi millî atletlerini yetiştirmeye başladı. Bu yükselişle Şekerspor’da yetişen Vezir Balcıoğlu, Muharrem Apan, Ahmet Keten, Mustafa Sılay ve Ömer Zengin ay yıldızlı formayı giyme şerefine eriştiler.

Şeker Fabrikasında çalışan ve Şekerspor formasını giyen atletlerden. Mehmet Serin, Yaşar Bulu ve Halis Özkan...

İşte Şekerspor’un yeşil beyaz formasını giyen atletler:

  1. Mehmet Serin (Orta ve uzun mesafe)
  2. Mustafa Keten (Orta mesafe)
  3. Mustafa Sılay (Orta ve uzun mesafe)
  4. Reha Çelen (Sprint)
  5. Edip Yazgan (110m engel, uzun ve üç adım atlama)
  6. Muharrem Apan (Orta mesafe)
  7. Yaşar Bulu (Orta ve uzun mesafe)
  8. Kâmil Çimen (Uzun, üç adım ve yüksek atlama, gülle atma)
  9. Halis Özkan (Orta ve uzun mesafe)
  10. İhsan Terzioğlu (Atmalar)
  11. Şefik Ilgaz (Orta ve uzun mesafe)
  12. Ömer Zengin (Orta mesafe)
  13. Vezir Balcıoğlu (Orta mesafe)
  14. Arif Eseroğlu (Disk ve çekiç atma)
  15. Erdinç Yazgan (Uzun ve üç adım atlama)
  16. Ahmet Keten (400 ve 800m)
  17. Osman Gündüz (400m engel)
  18. M. Ali Göksu (Sprint, 110m engel)
  19. Kemal Akkora (Sprint)
  20. Kâşif Koçak (Orta mesafe)
  21. Seyit Saklan (Orta mesafe)
  22. Necip Yazgan (110m engel ve üç adım atlama)
  23. Hikmet Günhan (Sprint)
  24. Engin Öğütverici (Sprint)
  25. Yaşar Başoğlu (Uzun mesafe)
  26. “Man” Ali … (Orta mesafe)
  27. Emre Özlem (Yüksek atlama)
  28. Elbey Daver (Orta mesafe)

Cumartesi ve pazar günleri yapılan kulüpler il birinciliği müsabakaları İdmanyurdu ve Şekerspor rekabetiyle şenlenirdi. Rekabet, en son müsabaka olan çekiç atmaya kadar baş başa giderdi. Bazen de Arif Eseroğlu’nun çekiç atmadaki başarısı neticeyi belirlerdi.

2 Ekim 1966 Şekerspor. Şampiyonluk kupası ile...

1970’li yıllarda bu rekabet azaldı. Her iki kulübün takım olarak değil ferdi olarak atletizm sahalarında temsil edildiğini görüyoruz. Ahmet Keten, Şekerspor’da yetiştikten sonra İdmanyurdu’na geçti.

Şekersporlu atletler ilk yıllarında bir yıl önce futbol takımının giydiği eşofman ve formaları evlerine götürüp, annelerine yıkatıp, söküklerini diktirip sevinerek o kıyafetleri antrenman ve yarışlarda zevkle giymişlerdi.

26-27 üst-ön 1967 Şekerspor’un, 8 kışı ile birinci olduğu yarış sonrası. Atletizm Ajanı, Zeki Ülker, İdmanyurdu ve Stadsporlu atletlerle...

Fabrika muhasebe müdürü Emin Ceran, pancar muhasebe müdürü Ahmet Bey ve ustabaşı Ali Öğütverici’nin sıcak ilgisi o yıllarda Şekerspor atletizm takımının formasını giyen atletlerin hâlâ gönüllerindedir. Ayrıca antrenör Muhsin Cüneyt’in bu konuda teşvik edici olduğu bilinmektedir.

Mehmet Serin ve Halis Özkan’ın daimî, Ahmet Keten ve Yaşar Bulu gibi atletlerin fabrikada geçici çalışarak rızıklarını kazanmaları da atletler için önemli bir artıydı.

4 Kasım 1965. Duayen gazeteci, Nail Bülbül'ün Şekerspor’un Milli atleti. M. Ali Göksu, ile ilgili haberi Cumhuriyet gazetesinde...

1960’lı yıllarda Konya’da antrenörlük yapan Muhsin Cüneyt (ayakta ortada) sporcularıyla...

Şekerspordan yetişerek Ayyıldızlı formayı giyen Ömer Zengin Türkiye rekoruna yaklaştığı gazete haberi...

Şekerspor’un şampiyonluk kupası kaptan Vezir Balcıoğlu'nun ellerinde...

1960'li yıllarda Konya atletizmine gerek sporcu gerekse antrenör olarak, emek vermiş Mustafa Keten...

Şekerspor Kros Takımı, Seyit Saklan, Ahmet Keten, Mustafa Sılay, Elbey Daver ve Mustafa Keten...