ATLETİZMİN RENKLİ SİMALARI

1970’li yıllara kadar Konya’mızda atletizm yarışlarına katılanların birçoğunun futbol, halter, basketbol, voleybol ve jimnastik gibi ana branşın yanında pistlerde kulüplerini, okullarını  temsil ettiğini gördük.

Bülent Çalışkan, Beden Eğitim Öğretmeni Tahir Dönmezer ve İsmet Tuna Gazi Lisesi'ni temsilen bir kros yarışı öncesi…

Bunlardan Mümin Hasaklılar atletizm sonrası futbol oynarken Ahmet Tavukcuoğlu, esas branşı futbolun yanında atletizm yarışlarına katılan sporculardan. Basketbol başta olmak üzere tüm spor branşlarına meraklı olan Nuri Işık’ı da atletizm pistlerinde görüyoruz. Konya’nın ilk millî jimnastikçisi Cengiz Barın’ın ise okul takımı için yalnız bir sefer sırıkla yüksek atladığını ve 2.75’le Konya rekorunu kırdığını biliyoruz.

Futbolcu İsmet Tuna 1 Nolu sahada Etbalıkspor forması ile...

Atletizm, futbol, basketbol, voleybol ve yüzme sporu yanında paraşütle de ilgilenen İsmet Tuna’yı bu yönüyle en renkli sporcu olarak görüyoruz.

MÜMİN HASAKLILAR (ALPER)

1949 yılında Konya’da doğdu. Ailesi mübadelede (1919-20) Yunanistan’dan, önce Adana’ya gelmiş, sonrasında Konya’ya yerleşmiş. Cumhuriyet  (Altınçeşme) ilkokulu sonrası Mevlâna Ortaokulunun ilk talebelerinden.

Erkek Lisesi, voleybol takımı. Ayaktakiler: Mustafa Öztuna, İsmet Tuna. Oturan: Mehmet Ali Türkoğlu...

Erkek Lisesinde öğretime başladığı 1964 yılında atlet olan okul arkadaşı Selçuk İncekara’nın teşvikiyle okul atletizm takımına yazıldı. Stadyum çevresinde karlı bir havada yapılan ilk yarışında ikinci, arkadaşı Selçuk İncekara üçüncü oldu. Beden eğitimi dersi öğretmeni Süleyman Ünver’in teşvikiyle Stadyuma gitti. 300m’lik müstakil atletizm pistinde antrenmanlara başladı. Bu dönemde Şekerspor’un kaptanı Mehmet Serin’den ilgi gördü. Soyunma odasında ona verilen dolap, Hasaklılar’ı atletizme iyice bağladı.

Cengiz Barın havalarda...

1964 yılında geleneksel 27 Aralık Büyük Atatürk Koşusu’na katıldı. Kendisi otuzbeşinci olurken lise takımı onikinci olmuştu. Yaşar Bulu ve Mustafa Sılay’ın da ilgisi onu mutlu etti. Zonguldak’taki Liseler Grup Birinciliği’nde Erkek Lisesi adına 3000 ve 5000m yarışlarına katıldı.

İstanbul Ayazağa’da yapılan kros müsabakalarında üçüncü oldu, Afyon’daki yarışta ise Konya karma adına forma giydi ve ortalarda yer aldı.

Ahmet Tavukcuoğlu Finişte...

1967 yılında liseden mezun olan Mümin Hasaklılar, önce Necati Meriç’in antrenörlüğünü yaptığı Stadspor genç takımında, devamında da A takımda futbol oynadı. 1970 yılında da Talât Öncel’in çalıştırdığı Şekerspor’un formasını giydi ve askere gitti. Askerlik sonrası DSİ 4. Bölge Müdürlüğünde işe başladı. Emekli olduğu 2003 yılından beri fuar yakınında çiçekçilik yapıyor.

AHMET TAVUKCUOĞLU

1948 yılında Konya’da doğdu. Baba Konya’nın yerlisi, anne Ahırlılı.

İlkokulu Yunus Emre’de (24 Mayıs) okurken okul ve mahalle arkadaşlarıyla, Mıcık Ali (İdmanyurdu’nda futbolcu), İbrahim Akkuş (Millî atlet), Yusuf Türkalp (Selçukspor’da futbolcu) başta olmak üzere, çokça futbol oynardı.

Erkek Lisesi aynı kuşağın üç sprinteri. Ahmet Tavukcuoğlu, İbrahim Akkuş ve İlker Zümrüt...

Devrim Ortaokulunda öğrenimini sürdürürken arkadaşlarıyla Stadspor’a giderek antrenör Necati Meriç’in “Yarının Yıldız Kramponları” grubunda düzenli futbol antrenmanlarını ve maçlarını sürdürdü.

Hacıfettah Mahallesi çocuğu Ahmet Tavukcuoğlu’nun yeteneği , Erkek Lisesindeyken beden eğitimi dersi öğretmeni Sabahattin Şengün’ün dikkatini çekince kendisini okul atletizm takımında buldu. Bu çerçevede futbolun yanısıra beş yıl fırsat buldukça atletizm antrenmanlarına katıldı.  Lisenin 100m (11.4), 200m, 4x100m ve 4x400m’cisi olarak okul yarışlarına katıldı. Bu dönemde Bahri Güzelkılıç, İlker Zümrüt, Yaşar Bulu, Mümin Hasaklılar, Fahrettin Yılmaz ve Ahmet Keten başta olmak üzere dönemin atletleriyle beraber oldu.

Ayaktakiler: Nuri Işık, Suat Gücüyener. Oturanlar: Ahmet Keten ve Muharrem Apan.

Denizli’de acemi birliğinde, İstanbul’da usta birliğinde askerliğini yaparken futbola devam etti. Terhis sonrası iki yıl Ziraat Bankası, otuz yıl sanayi firması Sandıkçılar’da çalıştı. Emeklilik hayatını Konya’da sürdürüyor.

NURİ IŞIK

1951 yılında Adana Kozan’da doğdu. Aslen Adana Tekeli. Baba, Ova Un Fabrikası’nda iş ortağı olunca aile 1958 yılında Konya’ya taşındı.

Mümtaz Koru İlkokuku sonrası Ticaret Lisesinin orta kısmından mezun oldu ve Erkek Lisesine kaydoldu. Evleri stadyumun karşısında olunca açık basketbol sahası onun meskeni oldu. Akadaşlarıyla futbol, voleybol, basketbol oynayarak hareketli bir çocukluk geçirdi.

Konya'nın ilk Milli Cimnastikçisi Cengiz Barın 19 Mayis Gençlik ve Spor Bayramında gösteride...

Mustafa Keten ve Ahmet Keten kardeşlerin teşvikiyle fazla bir antrenman yapmasa da hafta sonları yapılan kros müsabakalarına Erkek Lisesinde öğrenimini sürdürürken katıldı. 1965-68 yıllarında lise öğrenimi döneminde basketbola özel önem verdi. Bu konuda Vezir Balcıoğlu’ndan ilgi gördü. Bu çerçevede İzmir’de yapılan genç millî takım seçmesine Vezir Balcıoğlu’yla katıldı. Başarılı oldu ama dizinden sakatlanınca ertesi gün oynayamadı. Böyle bir talihsizlik yaşadı. Lise öğrenimi boyunca 1968’e kadar üç yıl spor yaptı. 1968 yılında İTÜ’ye kayıt oldu. Üniversite hayatında basketbol oynadı.

Yüksek inşaat mühendisi olarak İngiltere-Türkiye arasında günleri geçiyor.

CENGİZ BARIN

Aslen Rize’li. Subay olan babasının Konya’da görev yaptığı 1960’lı yıllarda Karma Ortaokulunda öğrenimini sürdürürken jimnastik sporuna başladı. Çok geçmeden yeteneği ve gayretiyle kendini geliştirdi ve Konya’nın ilk millî jimnastikçisi oldu.

30 Nisan 1967. Erkek Lisesi, şampiyonluk kupası. Ümit Bayram ve Mümin Hasaklılar...

Erkek Lisesinde okuduğu dönemde beden eğitimi dersi öğretmeni Sabahattin Şengün’ün talebini olumlu karşıladı. Hiç antrenman yapmadan okul takımının sırıkla yüksek atlayıcısı olarak yarışmada sekiz kişiyi geçerek 2.75’le birinci oldu. Bu yarışma dışında atletizmle başka bir ilişkisi olmadı. Halen İstanbul’da doktor olarak mesleğini sürdürüyor.

İSMET TUNA

1953 yılında Konya’da doğdu. Aslen Loras dağı eteğindeki Kızılören kasabasından. Baba Sait Tuna astsubay olunca oğul İsmet, İlkokula Erzurum’da başladı. Adapazarı Sabiha Hanım İlkokulundan mezun oldu. İlkokul döneminde futbol merakı olan İsmet Tuna, Adapazarı Merkez Ortaokulunda öğrenimini sürdürürken mahallede futbol oynarken kolunu kırınca bir süre futbola ara verdi.

,

Mümin Hasaklılar mahalle arkadaşı ve Ahmet Keten...

Adapazarı Lisesinde okurken beden eğitimi dersi öğretmeni Burak Sağduyu’nun teşvikiyle okul atletizm, basketbol, voleybol ve masa tenisi takımlarında yer aldı. Havacılık kolu faaliyetleri ilgisini çekti. Sadık Hoca’nın ilgisiyle Eskişehir’deki paraşüt kampına katıldı. “Her sporcu paraşütçü olamaz ama paraşütçü her sporu yapabilir.” sözü onu çok etkiledi ve uçmak onun gönlüne girdi.

1970 yılında aile Konya’ya taşınınca Konya Lisesi ikinci sınıftan öğrenimine devam eden İsmet Tuna, bir taraftan havacılık kolu başkanlığı yaparken  diğer taraftan da beden eğitimi dersi öğretmeni Tezcan Uzcan’ın ilgisiyle okul atletizm, voleybol, basketbol ve futbol takımlarında yer aldı.

110m engelli başta olmak üzere kros, 4x100m ve 4x400m bayrak yarışlarında bir taraftan okulunu temsil ederken bir seferinde de sırıkla yüksek atlayarak takımının eksikliğini gidermişti.

Mümin Hasaklılar yarışı önde götürüyor Konya...

İzmir’deki yarışlara ve özellikle Ankara’da yapılan geleneksel 27 Aralık Büyük Atatürk Koşusu’na üç yıl katıldı.

Et Balıkspor’un lacivert kırmızı formasıyla da atletizm başta olmak üzere basketbol, voleybol, futbol ve yüzme branşlarında klübünü temsil etti.

Uçak mühendisliği öğrencilerine dron yapımı için eğitim veren oluşumun içinde bulunan İsmet Tuna, Konya Havaspor klübü başkanlığı da yaptı.

Lise sonrasında askerlik, evlilik yaptı. İş Bankası’nda uzun yıllar çalışarak 1998 yılında emekli olan İsmet Tuna, Meram Yaka’da oturuyor.