1989 yılında Konya İdadisi- Sultanisi ismi ile açılıp 1913 yılında Erkek Lisesi, 1973 yılında Gazi Lisesi ve 1998 yılında Konya Lisesi olan ilimizi ilk lisesi Sultan Abdülhamid döneminde yapılan anıt meydanındaki binada eğitim ve öğretimini sürdürüyor.

1950 yılında ŞEHİR STADI’nın yapılması, 1960 yılında Sami Yavrucak’ın Gençlik ve Spor Bölge Müdürü olması, aynı yıl Dünya Ordular Arası Atletizm Şampiyonası’nın Konya’da yapılması öncesi ilimizde atletizm faaliyetlerinin çok zayıf olduğunu görüyoruz.

Bu çerçevede Erkek Lisesi beden eğitimi dersi öğretmenleri Ömer Şenyurt, Süreyya Rıfat, Ege ve Sevim Çoker ile müdür yardımcısı Rahmi Karlak’ın çabaları olsa da beden eğitimi derslerinin dışına fazla taşamamış, stadyum ve yarışmalara doğru yol alınamamıştı.

1925 doğumlu aslen Silleli olan Ankara Gazi Eğitim Fakültesi Beden Eğitimi Bölümünden 1947 yılında mezun olup önce Konya Ereğli Ortaokulunda görev yapıp sonrasında 1954 yılında Erkek Lisesine tayin olan Sabahattin Şengün’ün gelmesiyle yalnızca lise değil Konya atletizmi de atılım yaptı. Sabahattin Şengün Hoca’nın gayreti yanında birkaç avantajı vardı:

  1. 1959-1974 yıllarında okul müdürlüğü yapan Nail Gökbudak, bütün spor branşlarına ve de özelikle atletizme çok önem vermişti. (Spora başladığım yıllarda İzmir’de yapılan Salon Türkiye Birinciliği’nde kafile başkanı olarak başımızda bulunmuştu.)
  2. Stadyum Yapılmış, kendisi de eski bir milli atlet olan Bölge Müdürü Sami Yavrucak, atletizmin alt yapısı için önce 300m’lik müstakil atletizm pistini yaptırmıştı. Ayrıca antrenörü olmayan ilimizin bu eksikliğini Muhsin Cüneyt, Yugoslav Kolariç Marjan, yerli Amerikalı Frank Medina, Federasyon teknik kurulundan Nuri Turan ve Şevki Koru ile gidermişti.

1960’lı yıllarda şeker fabrikasında yapılan Güreş millî takımı seçmeleri için Konya’da bulunan kondisyoner Cahit Önel ve tam bir amatör ruhla gönüllülük esasına dayanarak fedakârlık yapan Mustafa Keten’in gayretleri de bu konunun diğer bir artısı olmuştu.

1970 yılında Mustafa Silay’ın antrenörlüğe başlaması da Erkek Lisesi için tam bir avantaj olmuştu.

Sami Yavrucak öncesi müdürlük yapan Ziya Eytemiz’in bu konudaki gayretlerini de unutmamak gerekir.

Sami Yavrucak döneminde müdür yardımcısı olarak görev yapan ve 1966 yılında Yavrucak’ın Ankara’ya tayin olmasıyla o günkü adıyla Konya Beden Terbiyesi Bölge Müdürlüğü görevine getirilen Cemil Ergen de atletizm sporunun tam bir destekçisiydi. O yıllarda DSİ’de çalışırken atletizm ajanlığı yapan ve sonrasında Konya Beden Terbiyesi Bölge Müdür Yardımcısı olan Zeki Ülker, zaten hep atletizmin içinde olmuştu.

Ayrıca 1949 yılına kadar Konya’nın tek Ortaokulu olan Karma Ortaokulu’nda atletizme önem veren “Boyacı” lakaplı Cevdet Şenyurt’un yetiştirdiği atletlerin bir kısmı Erkek Lisesini tercih ediyordu. Dolayısıyla Ahmet Keten, İlker Zümrüt, Bahri Güzelkılıç, Ahmet Tavukçuoğlu, Nejat Söylev, Mehmet Nur Yanmaz gibi ortaokulda atletizm yapmış birçok öğrenci Erkek Lisesi için avantaj teşkil ediyordu.

  Beden eğitimi dersi öğretmeni Sabahattin Şengün öncesi Erkek Lisesi formasıyla atletizmle ilgilenmiş şu isimleri tespit edebildik:

  1. Orhan Arda
  2. Vezir Balcıoğlu
  3. Kemal Akkora
  4. Özcan Özal
  5. Yalçın Altınel
  6. Saim Sakaoğlu
  7. Hasan Altıoklar
  8. İsmail Serim
  9. Elbey Daver
  10. Ertuğrul Mutlusoy
  11. Erkmen Böke
  12. Güner Tekeli
  13. Aytekin Mesci
  14. Yılaç ….
  15. Necati Çağan
  16. Mehmet Şenaltan
  17. Halil Zıraman

     Aynı zamanda Erkek Lisesi’nde müdür yardımcılığı görevini sürdüren disiplinli, düzgün giyinen, fedakâr beden eğitimi dersi öğretmeni Sabahattin Şengün döneminde atletizm sahalarında terleyen atletler:

      1-     Ahmet keten

      2-     İlker Zümrüt

      3-     Bahri Güzelkılıç

      4-     İbrahim Akkuş

      5-     Suat Gücüyener

      6-     Ömer Zengin

      7-     Muharrem Apan

      8-     Mustafa Erkek

      9-     Hamza Septioğlu

     10-    İbrahim Açın

     11-    Saim İdikut

     12-    Hasan Köksoy

     13-    Kanat Başar

     14-    Mustafa Gezen

     15-    Metin Kızıltan

     16-    Ahmet Tavukçuoğlu

     17-    Fuat Yankaya

     18-    Reha Çelen

     19-    Bülent Ayyüce

     20-    Nejat Söylev

     21-    Mehmet Nur Yanmaz

     22-    Erdoğan Cihan

     23-    Emre Özlem

     24-    Atanur Tuncer

     25-    Mümin Hasaklılar

     26-    Zafer Demirtoka

     27-    Kâmil Çimen

     28-    İhsan…

     29-    Kâzım Soydan

     30-    Edip Yazgan

     31-    Oktay Oral

     32-    İbrahim Açin

     33-    Yunus Danacı

     34-    Mesut Şenkal

     35-    Mehmet Gülpınar

     36-    Fahrettin Öz

     37-    Mehmet Mıhoğlu

     38-    Mustafa Şahin

     39-    Afif Gezgin

     40-    Nedim Şencan

     41-    Necmettin Alptuğul

     42-    Mevlüt Yılmaz

     43-    Mehmet Uğur

     44-    Şaban İtez

     45-    Mustafa…

     46-    Fuat Demirel

     47-    Selçuk İncekara

     48-    Etem Çöğürcü

     49-    Cengiz Barın

     50-    Mustafa Öztuna

     51-    İhsan…

     52-    Yahya Yay

Bu isimlerin bazıları; Kamil Çimen, Hasan Altıoklar, Ahmet Tavukçu, Zafer Demirtoka, Mustafa Erkek gibi; yalnızca atletizm değil basketbol, voleybol, futbol gibi farklı spor dallarıyla da ilgilenmişlerdi.

Sabahattin Şengün öğretmen, pistlerde olmasa da şu isimlerden oluşan bayan kros takımıyla  ilgilenmişti: Şengül Tenger, Berrin Oral, Güher Dumlu, Zeynep Yılmaz, Gülgün Hasbey, Senar Özcan, Naciye Turhan, Nurizem Anaç, Sabiha Çelik.

O yıllarda atletizme sahip çıkan ancak üç kulüp vardı: Şekerspor, İdmanyurdu ve Geçlerbirliği (Konyaspor), Selçukspor.

Erkek Lisesinde öğrenimini sürdüren Orhan Arda, M.Ali Göksu, Vezir Balcıoğlu, Yalçın Altınel, Ahmet Keten, Ömer Zengin, İbrahim Akkuş, Muharrem Apan gibi isimler Konya’mızın ilk millî formalı atletleri olarak tarihe geçtiler.

M.Ali Göksu, Bahri Güzelkılıç, İsmail Serim gibi birçok isim de Konya rekorlarına imza attılar.