YETİŞTİRME YURDU

VE ATLETİZM 2

Yetiştirme yurdunda eğitim gören öğrenciler, başta Yurt Müdürü Mehmet Ali Ülvan ve diğer öğretmenlerini yıllar geçse de yalnız bırakmayıp onlara gereken ilgi ve saygıyı göstermekteler. Nitekim zaman zaman bir araya gelerek onların gönüllerini alarak vefa örneği göstermektedirler.

19 Mayıs 1976. Ayaktakiler: Harun Erdoğdu, Celal Güneş. Oturanlar: Sait Çakır ve Muzaffer Tulukcu

BAYRAM KILIÇ

1959 Ilgın Büyükoba doğumlu. Anne ve babasını küçük yaşta kaybedince 1966 yılında Konya Yetiştirme Yurdu’na yerleştirildi.

Bayram Kılınç uzun atlıyor...

Mevlana Ortaokulu son sınıf öğrencisi iken (1973) gerek yurt idaresinin teşviki, gerekse Beden Eğitimi Öğretmeni Seçil Kutay’ın okul çevresinde yaptığı yarışa katılıp başarılı olmasıyla spora ilk adımını attı. Kendinden beş yaş büyük Durali Yıldız’ı izlemeyen Bayram Kılıç etkilenmişti. Bu etki onu stada yöneltti. Antrenör Mustafa Sılay ve Fazlı Bayram Hadi’den ilgi gördü. Sonrasında da uzun süre Antrenör Muzaffer Tulukcu’nun nezaretinde antrenman ve müsabakalara katıldı. Kros yarışları yanında 100 – üç adım atlama – 4x100 ve 4x400 bayrak yarışlarına katıldı.

Atlet Bayram Kılıç, uzun yıllar Kromspor’da futbol takımının kaptanlığını yaptı...

Ortaokul sonrasında eğitimini Ticaret Lisesi’nde ikinci sınıftayken Beden Eğitimi Öğretmeni Süleyman Ünver’in ilgisiyle okul takımında basketbol, voleybol, futbol ve atletizm branşlarında forma giydi.

Yurttan abisi Hasan Taşbakan’ın ilgisiyle önce iki yıl Stadspor sonrasında 2 yıl Sarayönüspor’da futbol oynadı. Vatani görev sonrası Şerafettin Türkoğlu’nun ilgisiyle 1983 yılında Kromspor’a transfer oldu. Burada on yıl futbol oynadı, sekiz yıl kaptanlık yaptı. Futbolculuğu bıraktıktan sonra iki yıl Konyaspor Genç Takımı’nda antrenörlük yaptı. 2005 yılında Krom Magnezif Fabrikası’ndan emekli oldu. Konya’da yaşıyor.

Yetiştirme Yurdu öğrencileri, müdürleri M. Ali Ülvan’a olan minnet borçlarını yıllar geçse de hiç unutmadılar...

İSMAİL GÜNEŞ

1961 Avdan doğumlu, abisi Celal ile birlikte 1963 yılında çocuk yuvasına verildi.

Mevlana Ortaokulu üçüncü sınıfta Beden Eğitim Öğretmeni Seçil Kutay’ın ilgisi ve ağabeyi Celal Güneş’ten de etkilenerek 1975 yılında stada giderek atletizme başladı.  Antrenör Muzaffer Tulukcu’ya tabii oldu.

Önceleri krosla başlasa da fiziksel özelliği paralelinde uzun atlama, üç adım atlama ve yüksek atlama yarışlarına katıldı… Endüstri Meslek Lisesi’nde de atletizme Mehmet Güler öğretmenin ilgisiyle devam etti. Aynı zamanda okul futbol takımında da forma giydi. Nitekim 1989 ‘da lise son sınıftayken Kocaeli’nde yapılan liseler futbol Türkiye Şampiyonası’nda ikinci olan Konya Endüstri Meslek Lisesi’nin sağ bekiydi.

1980-1981 yıllarında İstanbul Selimiye Kışlası’nda vatani görevini yaparken Karagücü formasıyla kros koştu ve hentbol oynadı. Uzun süre Avustralya’da çalışan Güneş, emekli hayatını Konya’da sürdürüyor. Güneş askere gitmeden önce Konyaspor genç takımında da kısa bir süre futbol oynamıştı.

Yurdun Çocukları. Ayaktakiler: Celâl Güneş, Saffet Yurtsever, Mustafa Atik. Oturanlar: Ali Atık ve İsmail Güneş...

YUSUF EKŞİCİ

1960 Doğumlu. Aslen Hatunsaray Detseli (Yeşildere). 5 yaşındayken annesi vefat edince 1965 yılında Çocuk yuvasına yerleştirildi.

Mevlana Ortaokulu’nda ikinci sınıftayken Beden Eğitimi Öğretmeni Seçil Kutay’ın okul çevresinde yaptığı koşu ile atletizme ilk adımı attı. Okul takımı ile Mersin’de yapılan grup birinciliğine katıldı.

Yurttan abisi Durali Yıldız’a ayak uydurup stada gitti. Onunla ve Fazlı Bayram Hadi ile antrenmanlara katıldı. O dönemdeki kros müsabakalarına katıldı. Bir süre sonra futbola merak sardı. Konyaspor Genç Takımı’nda Antrenör Hatay Sarkanak’a tabii oldu. Genç ve amatör takım formasını giydi. Ticaret Lisesi okul takımı ile Nevşehir’de şampiyonluk yaşadı. İsmilspor formasını giydi.

Uzun yıllar Tümosan’da çalıştı. Özelleşme sonrası bir süre de Sosyal Güvenlik Kurumu’nda çalıştıktan sonra emekli oldu. Emeklilik hayatını Konya’da geçiren Yusuf Ekşici 1989-2003 yılları arasında voleybol hakemliği yapmıştı.

1970’li yıllar. Meram Tavusbaba. Ayaktakiler: Mustafa Silay,  Fazlı Bayram Hadi, Mehmet Temiz Avcu, Muzaffer Tulukcu, Mehmet Özdil, Durali Yıldız, Mehmet Tatlıcı, Şoför Abdullah Büyükyıldırım, Seçil Kutay. Oturanlar: Yaşar Köklü, Bayram Kılıç, Servet Uzuncan, Mustafa Avcu, A.Nuri Bilgin ve Celal Güneş...

MUSTAFA AVCU

1957 Bozkır Pınarcık doğumlu. Bir yaşında babası rahmetli olunca 1965 yılında çocuk yuvasına teslim edildi. Mevlana Ortaokulu’nda Seçil Öğretmenin yaptığı yarış sonrası kendinden iki yaş büyük Durali Yıldız’ın gayretli çalışmaları onu etkiledi. Stada gidip Antrenör Muzaffer Tulukcu’nun antrenmanlarına katılıp kros yarışlarında kendini ispatladı. Pistte en sevdiği 200 metre yarışı dışında 400, 800 ve 4x100 bayrak yarışlarına katıldı. Gazi Lisesi’ndeyken birkaç kros yarışına ve 1973 yılında Ankara’da yapılan Büyük Atatürk Koşusu’na katıldı ve burada oluşan sakatlığı ile spor hayatı bitti. 1976-2009 yılları arasında Konya Şeker Fabrikası’nda çalıştı. Emekli hayatını Konya’da geçiriyor.

Mustafa Avcu ve Celal Güneş...

SÜLEYMAN ERDEM

1960 Seydişehir Akçalar’da doğdu. 1964 yılında babası rahmetli olunca çocuk yuvasına yerleştirildi. Devamında yetiştirme yurdunda yılları geçti. 1972-1973 Öğretim yılında Mevlana Ortaokulu son sınıf öğrencisiyken Seçil Kutay Öğretmenin okul çevresinde yaptığı sınıf yarışı ile atletizme adımını attı. Durali Yıldız onlar için idoldü. Onunla antrenman yapmak zevkti.

Stat çevresinde katıldığı ilk kros yarışında birinci olmuştu. Finiş sonrası o yılların popüler Milli Bisikletçisi Mevlüt Bora sevinçten onu kucaklamıştı. Bu anıyı hiç unutmayan Süleyman Erdem bir süre sonra futbola merak sardı. Atletizm ve Konyaspor Genç Takımı’nda futbolu beraber götürdü. Ticaret Lisesi’nde bir yıl okuduktan sonra okulu bıraktı.

Çeşmecilik ve kaloriferciliğe başladı. Mahalleden ağabeyi Saim Güntan’ın teşvikiyle 1975-1976 sezonunda PTT Spor formasını giydi. Askerliğe kadar futbola devam etti.

Terhis sonrası Hüseyin Kotan’ın çalıştırdığı Köy Hizmetleri’nde üç yıl, Yenimeram Spor’da bir yıl futbol oynadıktan sonra sakatlanınca bir buçuk yıl ara verdi. Devamında da Köksal Gürler ve Ahmet Çallı’nın çalıştırdığı Yapıspor formasını dört yıl giyerek otuz üç yaşında spora son noktayı koydu. Konya’da kalorifer ustalığını sürdürüyor.          

Mustafa Kültür, Etbalıkspor forması ile...

MUSTAFA KÜLTÜR

Aslen Konya’nın yerlisi. 1951 doğumlu. Anne ve babasız kalınca yuvaya yerleştirildi.

1962 yılında Devrim Ortaokulu’nda eğitimini sürdürürken basketbol ve voleybol oynayan Abdullah abisinden etkilendi. Beden Eğitimi Öğretmeni Mazhar Vardar’ın teşvikiyle önce voleybol sonra basketbol oynamaya başladı. Pasörlükteki yeteneği ve kendisine özgü kapaklı servis atışı ile ön plana çıktı. Ortaokul son sınıftayken kaptanlığa yükseldi.

Mazhar Vardar Öğretmen okul atletizm takımı için gerek okul bahçesinde gerekse spor salonunda kısa mesafe koşularla yetenekli öğrencileri seçerdi. Bu seçmelerde başarılı olan Mustafa Kültür önce pist yarışlarında 100 metre sonrasında da 17 Aralık 1965 tarihinde Ömer Zengin, İzzet Gencer ve Haluk…. İle birlikte Devrim Ortaokulu kros takımında yarışarak 8. Oldu. Şampiyon olan okul takımı ile birlikte her yıl geleneksel olarak Ankara’da yapılan Büyük Atatürk Koşusu’na katıldı. O yıllarda atletizm ajanı olan Zeki Ülker Kültür’ün atlet olmasını istese de o voleybol ve basketbol sonrasında da Etbalıkspor’da futbol oynadı. Sanat Endistüsü’nde eğitimini sürdürürken de spor yapan Mustafa Kültür, Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü’nden emekli. Konya’da yaşıyor.

Ayaktakiler: Hem atletizm hem de voleybol ve basketbol sporu yapan İzzet Gencer, Mustafa Acar, Kılıç Gombadi. Oturanlar: Mustafa Kültür, Hakkı Platin ve Refik Tuncer…

Ayaktakiler: Yusuf Ekşici, Sabri Demircan, Mustafa Çifçi, Adem Sümbül, Saim Erenler, Celal Güneş, (...) Oturanlar: (...),  (...),  (...), İsmail Erkuş, Varol ..., Gürol Yalçın, Ahmet ..., Mustafa Avcu, (...)

Süleyman Erdem, Yapıspor’da uzun süre futbol oynamıştı.

Yurdun üç talebesi, İsmail Güneş, Yusuf Ekşici ve Süleyman Erdem.

Müdür M. Ali Ülvan, Yurt çocukları ile güler onlarla ağlardı. Halk müziği ustası Bahçıvan Mehmet usta sazı ile gönüllere girerken, Müdür Ülvan, paltosu sırtında toplumun içinde...

Abdullah Kültür, 29 Mayıs 1967 tarihinde yapılan Mevsim Açılış Pist Müsabakasında, cirit atmada üçüncü olmuştu