SİLLELİ ATLET ÖĞRETMENLER

1980 yılı öncesi nahiye olan tarihî Sille mahallemizde yetişen hatırlanabilen atletler şunlar: Mehmet Serin, Mustafa Silay, Yaşar Bulu, Mehmet Kuş, Kâmil Çetin, İsmail Tosun, Yaşar Barışık, Süleyman Şen, Hakkı Sertçakar, Süleyman İldeş …

Kamil Çetin’in yetiştirdiği Anadolu Lisesi atletleri Erdem Şerbetçigil’in PTT Spor Atletizm Takımı’na güç vermişti.

Bu isimlerden Mehmet Serin’in atletizm ajanlığı yaptığı hepimizin malumu. Millî atlet Mustafa Silay da bu görevi uzun süre üstlendi.

Silleli olan Mehmet Kuş’un Galatasaray, Kâmil Çetin’in ise Fenerbahçe forması giydikten kısa bir süre sonra öğretmen olarak Konya atletizmine önemli katkıları oldu.

Anadolu Lisesi atletlerinin omuz verdiği PTT Spor Atletizm Takımı’nın başarısı gazetelerde.

KÂMİL ÇETİN

1959 yılında Sille’de doğdu. Ailesi Konya’ya taşınınca Cumhuriyet İlkokulu sonrası Karma Ortaokuluna kaydoldu. Bu dönemde beden eğitimi dersi öğretmeninin teşvikiyle güreş seçmelerine katılarak stadyumun yolunu tuttu. Üç dört ay kadar güreş antrenörü Durak Koçak nezaretinde antrenmanlara katıldı.

Aynı dönemde yetenekli çocukların tespit edilip bisiklet sporuna kazandırılması için geleneksel olarak yapılan Aksaray yolundaki “Düz Bisiklet Yarışları”na katıldı ve 5. oldu. İlk beşe yarış bisikleti verileceği açıklamasına rağmen, ilk dörde verilip Kâmil Çetine bisiklet verilmemesiyle Kâmil Çetin’in bisiklet sporculuğu hayali bitti.

Küçükay Kardeşler ve Tüfekçi’nin başarıları manşette.

Karatay Lisesi’nde öğrenime başlayan Kâmil Çetin, sınıf arkadaşı Oral’a takılarak 3 nolu sahada Konyaspor’un futbol antrenmanına katılmaya başladı. Aynı günlerde stadyuma çokça gidip gelen Kâmil Çetin, gene bir pazar günü stadyumdaydı. 1 nolu sahada ikinci gün yarışları vardı. Veledromda yarışları izlerlerken dönemin atletizm antrenörü Muzaffer Tulukcu yanlarına geldi. Yaşar Barışık, Konyasporlu Oral Ramazan Yenigün ve Kâmil Çetin’e antrenmana gelmeleri halinde kendilerine eşofman ve spor ayakkabısı vereceği sözünü verdi. Kâmil Çetin bu sözle antrenmanlara başladı.

Kâmil Çetin, 1977 yılıyla birlikte çok geçmeden pistte 200 ve 400m, 400m engelli, 4x100 ve 4x400m bayrak yarışlarında boy göstermeye başladı. Kış mevsimiyle birlikte kros yarışlarına da katıldı. Zamanla kendini geliştirerek cirit atma ve dekatlon yarışlarında yer aldı.

Yukarıdakiler; Talip Gençtürk, Zafer Göçmez, Mustafa Şimşek, ? Aşağıdakiler; Adnan Akova, Kamil Çetin, Ali Tunç, Mehmet Kuş Hüseyin Tunç.

Karatay Lisesi, Demirspor ve Konya bölgesini temsilen Ankara, İstanbul, Mersin ve İzmir’deki yarışlarda forma giyen Çetin, Konya’daki tüm yarışların müdavimiydi. 200m’de 23.5, 400m’de 51.8, 400m engellide 57.4’lük derecelere ulaştı.

Kâmil Çetin her geçen gün kendini geliştirdi. O, tam bir ağabeydi. Fedakârlığı yanında bilgi ve şahsiyetiyle güven verince antrenör Tulukcu onu, özellikle teknik branşlarda yardımcı antrenör gibi değerlendirdi.

Mehmet Kuş (ayakta ikinci) müdür Yardımcısı Adil Koyuncu (oturanlardan ikinci) ...... Karma Ortaokulu Atletizm Takımı

Süleyman Şen, Hasan Atalay, D. Ali Erdoğan, Cem Atikmen, M. Ali Uysal, Nihat Çolak, Şeref Ilgaz, Murat Toros, Metin Gezginci, Turgay Koçman başta olmak üzere birçok atletin perde arkasındaki fedakârı ve emektarı Kâmil Çetin’di.

Kâmil Çetin, Karatay Lisesi sonrası Ankara 19 Mayıs Spor Akademisi’nde öğrenimini sürdürürken ve sonrasında Konya atletizminin hep içinde oldu.1982 yılında Fenerbahçe’ye tran
sfer oldu. Aynı yıl Mersin’de yapılan Üniversiteler Türkiye Şampiyonası’nda 400m engelli yarışında 2. oldu.

Anadolu Lisesi’nin başarılı atletleri Küçükay Kardeşler Fahrettin ve Bülent.

1984 yılında öğretmenliğe başlayan Kâmil Çetin, 1986-1994 yıllarında Konya Anadolu Lisesi beden eğitimi öğretmeni olarak Konya atletizmini ayakta tutan isimler içinde tarihe geçti.

Karma Ortaokulu Atletizm Ordusu ve öğretmenleri Mehmet Kuş

İşte, Kâmil Çetin öğretmenin gayretiyle 1986-1994 yıllarında atletizm yapan Kolej öğrencileri:

Bülent Küçükay (Gülle ve disk atma)

Fahrettin Küçükay (Gülle ve disk atma)

Polat Yetkin (3000m engelli, 5000m)

Selçuk Karanuh (1500m)

Mustafa Büyükbekâr

Mustafa Albayrak (Gülle atma)

Levent Çimen (Cirit atma)

Cem Çorakçı (Kros, orta ve uzun mesafe)

Bahadır …

Ramazan Tüfekçi (100 ve 200m, 4x100 ve 4x400m bayrak)

Süleyman Şatlı (Yüksek atlama)

Zeki Özer (100 ve 200m)

Gökhan Bişirici

1986 sonrası Kolejli atletler özellikle 1. ligde mücadele eden PTT Spor içinde takviye kuvvet oldular. Nitekim Levent Çimen, Fahrettin Küçükay, Bülent Küçükay, Selçuk Karanuh, Süleyman Şatlı, Gökhan Bişirici, Mustafa Albayrak sarı siyah formayı giyen atletlerdi.

Kolej takımı Konya birincisi oldu ve Mersin’de Konya’yı temsil etti. Bülent Küçükay, gençlerde; Fahrettin Küçükay yıldızlarda Türkiye birincisi oldular.

Bu sporculardan yıldızlaşan iki isim Murat Bülent Küçükay ve Fahrettin Küçükay, dönemin Konya DGM savcısı Adil Küçükay’ın oğulları olup Meram Anadolu Lisesi atletizm takımlarına Kâmil Çetin Hoca’nın sahip çıkması ve destekleriyle önemli katkılar sundular.

Murat Bülent Küçükay özellikle disk atmada yıldız ve genç seviyelerde gerek ferdi gerek okul takımı yarışlarında dereceler elde etti. Önemli başarıları arasında daha yıldız kategorisindeyken gençler kategorisinde 1989 yılında 41.50m ile elde ettiği Türkiye şampiyonluğudur. Bu dereceyle bu kategoride en iyiler listesine girdi.

Bülent Küçükay İkincilik Fahrettin Küçükay üçüncülük madalyasını almak için şeref kürsüsünde.

Gençler kategorisinde de 50m’ye yaklaşan atışları oldu ve başarılı dereceler elde etti. Bu dereceyle dikkat çekti, millî takım kampına ve uluslararası yarışlara çağrıldı.

Fahrettin Küçükay da disk ve gülle atma yıldızlar ve gençler kategorisinde pek çok yarışmada önemli başarılara imza attı. Başarılar arasında Türkiye Liseler ikinciliği ve gençler şampiyonluğu da yer almakta.

Her ikisi de dönemin parlak başarılarına imza atmış Konya PTT Spor Atletizm Kulübü’nde yer aldı. İki kardeşin birlikte kürsüye ilk çıkmaları 19994 yılı Türkiye Üniversiteler finalinde oldu. Murat Bülent Küçükay, kardeşi Fahrettin Küçükay’ı disk atma finalinde 20cm ile geçti ve 2. Ve 3. oldular.

Fahrettin Küçükay 2. olarak şeref kürsüsünde.

Şu an her ikisi de doçent ve profesör olarak tıp akademi kariyerlerine devam etmekte olup Ankara ve Eskişehir’de dahiliye ve girişimsel radyoloji uzmanlık alanlarında doktorluk yapmaktalar. En son 2015 yılında Dünya Tıp Olimpiyatları’nda disk atmada 2. ve 4. olup ülkemizi başarıyla temsil ettiler.

Kâmil Çetin, Kolej (Anadolu Lisesi) sonrası 1994 yılından beri Muğla Sıtkı Kocaman Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi’ndeki görevini sürdürüyor.

Karma Ortaokulu yarışmalar için otobüs yolculuğunda

MEHMET KUŞ’UN KARMA ORTAOKULU

İlimizin en eski ortaokulu olan bugünkü adıyla Karma Ortaokulu’nun 1950’li yıllardan beri atletizme önemli hizmetleri oldu. Zaman zaman şampiyonlukların yaşandığı, yıldız atletlerin yetiştiği bu okulumuzun 1992 merkezli yıllarda da aynı başarıları gözlendi.

Karma Ortaokulu mezunu olan 1975-1991 yıllarında orta ve uzun mesafe koşularında önemli başarılara imza atan, siyah beyaz Konyaspor’da yetiştikten sonra Galatasaray forması giyen Mehmet Kuş, Marmara Üniversitesi Spor Akademisinden mezun oldu.

Kamil Çetin Atletizm Takımının başında

Yozgat Sekili Köy beden eğitimi dersi öğretmeni Mehmet Kuş’un Mezun olduğu Karma Ortaokuluna tayini çıkınca burada atletizm fitilini ateşledi. Mehmet Kuş’un bu dönemde okul müdürü Selahattin İşcan’dan gördüğü ilgi yanında meslektaşları Kâmil Çimen, Mustafa Erkek ve Oksay Oğuz’dan aldığı destekle Karma Ortaokulu 1992 yılında hem kızlarda hem erkeklerde önce Konya şampiyonu, sonrasında Denizli’de yapılan grup birinciliğinde erkeklerde 4., kızlarda 5. oldu.

Ahmet Korkut Yapıcı Silleli Mehmet Kuş ve Kamil Çetin Nuri Söğüt.

Bu yıllarda Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü atletizm antrenörü olan D. Ali Erdoğan da bu takım için hayli emek sarf etti.

İzmir Anadolu Lisesi atletleri ve arkadaşları PTT forması ile Lig yarışlarında.

İşte, Karma Ortaokulunun bu yıllardaki hatırlanabilen atletleri

Erkekler:

Selahattin Atıcı (400m, 2.)

Hasan Uslugil (Cirit ve Disk atma, 1.)

Hasan Sert (Yüksek atlama, 1.)

Vedat Kurt (800 ve 1500m, Türkiye 2’ncisi)

Uğur Çimen (Uzun ve üç adım atlama, 1.)

Sadık Dedemoğlu (Gülle Atma, 2.)

Hüseyin … (100m ve 110m engelli, 1.; futbolcu)

Mevlüt İnanır (1500 ve 3000m, 1.)

Arif Özçelik (3000m)

Bayram Özçelik (1500m)

Mehmet Arslan (4x100m)

4x100m bayrak (Uğur Çimen, Hüseyin …, Hasan Sert …, …)

4x400m bayrak (Uğur Çimen, Yakup Doğanay, Selahattin Atıcı, Mevlüt İnanır)

Bayanlar:

Gonca Yağışan (Yüksek atlama, 1.40 ile 1.)

Sanem Eser (1500 ve 3000m’de önemli başarılara imza attı. Millî formayı giyme şerefine erişti.)