Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Metin Aksoy, uzman akademik kadrosuyla bilimsel araştırmaların geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması konusunda önemli bir rol olduğunu ifade ederek, üniversitenin akademik kadrosu ve öğrenme olanaklarıyla dikkat çektiğini belirtti.  Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanlığınca, 17-18 Haziran'da düzenlenen Yükseköğretim Kurumları Sınavı'nın (2023-YKS) sonuçları açıklandı. 2023-YKS tercih işlemlerinin 27 Temmuz-8 Ağustos tarihlerinde yapılacak.  Tercih döneminin başlayacak olması ile gözler Konya’da bulunan 5 üniversiteye çevrildi.  Bu anlamda Konya’nın ilk üniversitesi olarak kurulan Selçuk Üniversitesi (SÜ)’de 2023- 2024 Eğitim Öğretim döneminde yeni öğrencilerini bekliyor.  Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Metin Aksoy, Konya Yenigün Gazetesi İstihbarat Şefi Muhammed Esad Çağla’nın sorularını yanıtlayarak üniversiteleri hakkında bilgi verdi. Rektör Aksoy, “Üniversitemiz; alanında uzman, nitelikli akademik kadrosu ve zengin öğrenme olanaklarıyla ülkemizin en büyük ve en donanımlı, dolayısıyla mezunlarının en çok tercih edildiği yükseköğretim kurumlarından bir tanesidir” dedi.

Öncelikle sizleri tanıyabilir miyiz?

2007 yılında Selçuk Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümünde Yrd. Doç. Dr. olarak, 2010 – 2012’de Farabi Koordinatörü ve Üniversite Erasmus Koordinatör Yardımcısı, 2009 – 2012’de Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkan Yardımcısı ve 2013-2015’te Bölüm Başkanı olarak çeşitli idari görevlerde bulundum. 2013 yılında Doçent ve 2018 yılında Profesör unvanları aldım. 2017 – 2020 yılları arasında Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümünde akademik çalışmalarıma devam ettim ve eş zamanlı olarak bu dönemde Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı olarak görev yaptım. 24 Haziran 2020’den bu yana da Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın takdir ve tensipleri ile atandığım Selçuk Üniversitesi Rektörlüğü görevimi sürdürmekteyim. Evli ve 3 çocuk babasıyım.

Üniversiteniz ve üniversiteniz bünyesinde bulunan fakülteler ve bölümler hakkında bilgi verir misiniz? 

1975’te bölgenin ilk üniversitesi olarak kurulan Üniversitemiz, Türkiye'nin en nezih ve ferah kampüslerinden birine sahip olup bünyesinde 23 fakülte, 7 enstitü, 5 yüksekokul, 23 meslek yüksekokulu ve 53 araştırma merkezi bulunmaktadır. Türkiye’nin önde gelen yükseköğretim kurumlarından biri olarak ülkemizin bilimsel ilerlemesine büyük katkılar sağlayan Üniversitemiz, 2.966 akademik ve 4.158 idari personeli ile etkin bir şekilde öğrencilerine en kaliteli eğitimi sunmak ve araştırma faaliyetlerini desteklemek için çalışmaktadır. Paydaşlarıyla iş birliği yapmayı ilke edinmiş, yeniliklere açık, saygın ve saygıdeğer yönetim anlayışıyla faaliyet gösteren Üniversitemiz, yüzde 57'si yeşil alanlardan oluşan 11 milyon metrekarelik yerleşkesinde amfitiyatrosu, alışveriş merkezi, sosyal ve kültürel tesisleri, hastanesi, yurtları ve yerleşkesi içerisinde bulunan tramvay hattı ile üniversite tecrübesinin tam anlamıyla yaşanabileceği dünya standartlarında bir yükseköğretim kurumudur.

Öğrenciler neden üniversitenizi tercih etmeli?

Çünkü Üniversitemiz; alanında uzman, nitelikli akademik kadrosu ve zengin öğrenme olanaklarıyla ülkemizin en büyük ve en donanımlı, dolayısıyla mezunlarının en çok tercih edildiği yükseköğretim kurumlarından bir tanesidir.  Üniversitemiz geniş bir akademik yelpazeye sahip olup fakülte, enstitü, yüksekokul ve meslek yüksekokulları bünyesinde birçok farklı programlar sunmaktadır. Öğrenciler, ilgi alanlarına ve kariyer hedeflerine uygun olarak çeşitli alanlarda eğitim alabilirler. Ayrıca üniversitemiz, uzman akademik kadrosuyla bilimsel araştırmaların geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması konusunda da önemli bir rol oynamaktadır. Öğrencilerimiz, burada araştırma merkezlerimizde yer alarak teorik bilgilerini pratik uygulamalara dönüştürebilme ve akademik çalışmalara katkı sağlayabilmenin yanı sıra Avrupa ve dünya üniversitelerinde “öğrenci değişim programları” ile eğitim görebilme gibi çeşitli imkânlara sahipler.

Üniversitenizde kaç öğrenci bulunmakta şu ana kadar kaç öğrenci mezun ettiniz?

Hâlihazırda 66.000 öğrencimiz bulunmakta olup şimdiye kadar mezun ettiğimiz öğrenci sayısı ise 370.000

Öğrencilerinize sunduğunuz sosyal ve kültürel imkânlarınız neler?

Selçuk Üniversitesi olarak öğrencilerimizin akademik hayatlarının yanı sıra elbette sosyal ve kültürel açıdan da kendilerini geliştirebilecekleri, yeni ilgi alanları keşfederek keyifli bir üniversite deneyimi yaşama fırsatı bulmalarını sağlayacak bir ortam sunuyoruz. Bu doğrultuda Üniversitemizde yıl boyunca çok sayıda ulusal ve uluslararası kongre, sempozyum, konferans, panel, tiyatro ve konser gibi etkinlikler gerçekleştiriyoruz. Öğrencilerimize kültürel geziler düzenleyerek tarihî ve turistik mekânları keşfetme fırsatı sunuyoruz. Ayrıca çeşitli bilimsel, sosyal ve kültürel etkinliklerin düzenlendiği Kampüsümüzde öğrencilerimizin zamanlarını aktif ve nitelikli değerlendirmelerini sağlayan 187 öğrenci topluluğu da faaliyetlerini sürdürüyor. Gerçekleştirdiğimiz çalışmalarla ferah, nezih, huzurlu ve güvenli bir kampüse sahibiz. Tramvay ve dolmuş gibi araçlarla ulaşımın son derece rahat olduğu Yerleşkemizde fakültelere ücretsiz tramvay ringi de bulunuyor. Ekonomik ve sağlıklı beslenme imkânı veren Merkez Yemekhanemizin yanı sıra uygun fiyatlı yiyecek, içecek sunan alışveriş merkezi, çeşitli kafeterya ve restoranlar da hizmet veriyor. Kampüsümüzde yer alan Prof. Dr. Erol Güngör Kütüphanesi, 7 gün 24 saat hizmet sunmaya devam ediyor. Sınırsız ve ücretsiz Wi-Fi bağlantısının bulunduğu Yerleşkemiz içinde, olimpik yüzme havuzu dahil açık ve kapalı spor tesisleri, postane ve banka ATM’leri, modern ve çok amaçlı salonların yer aldığı kültür merkezleri, sağlık hizmeti veren Üniversite Hastanemiz yine öğrencilerimizin istifade edebileceği kullanım alanları arasında yer alıyor. Yerleşke içerisinde ve çevresinde hem Üniversitemize ait hem Kredi Yurtlar Kurumuna bağlı öğrenci yurtları öğrencilerimize hizmet sunuyor.

Üniversitenizin eğitim modeli hakkında bilgi verir misiniz?

Üniversitemiz, öğrencilerine çağdaş ve kaliteli bir eğitim sunmak amacıyla çeşitli eğitim modelleri ve yaklaşımları benimsemektedir. Öncelikle öğrencilerin farklı disiplinler arasında bağlantılar kurabilmesini teşvik eden bir eğitim modelini önemsiyoruz. Böylelikle öğrenciler, farklı perspektifleri birleştirerek daha kapsamlı ve bütüncül bir eğitim alabilmektedir. Teorik bilginin yanı sıra öğrencilere pratik beceriler kazandırmayı hedefliyoruz. Bu doğrultuda Üniversitemizde staj programları, laboratuvar çalışmaları, projeler ve saha çalışmaları gibi uygulamalı eğitim fırsatları sunulmakta ve bu sayede öğrenciler, teorik bilgilerini gerçek hayatta uygulama şansı elde edebilmekteler. Grup projeleri, seminerler, atölye çalışmaları gibi etkinliklerle öğrencilerin birlikte çalışma ve iletişim becerilerini güçlendirmelerini sağlamak için öğrencilerimizin iş birliği ve takım çalışması becerilerini geliştirmesini de önemsiyoruz.  Bunlara ek olarak eğitimlerimize “Yüzyılın Felaketi” olarak nitelenen 6 Şubat 2023 ve akabinde yaşadığımız depremler sonrasında “hibrit” ve “uzaktan eğitim” sistemiyle devam ettik. Üniversitemiz Senatosu, bu kapsamda 2022 - 2023 eğitim öğretim yılı bahar yarıyılı final, bütünleme ve tek ders sınavlarını eğitime yüz yüze devam eden bölüm / programlarda yüz yüze yapılmasını kararlaştırdı. Eğitime “hibrit” veya “uzaktan eğitim” sistemiyle devam eden bölüm / programlarda uzaktan sınav şekliyle “Selçuk Üniversitesi Uzaktan Uygulama ve Araştırma Merkezi Öğrenci Sınav Uygulama Esasları” çerçevesinde gerçekleştirildi.

Üniversite ve bölüm tercihi yapacak öğrencilere tavsiyeniz ne olur?

Öncelikle kendinizi iyi tanıyın. İlgi alanlarınızı, yeteneklerinizi ve hedeflerinizi belirleyin. Hangi alanlarda başarılı olduğunuzu ve hangi kariyer yolunu izlemek istediğinizi anlamanız önemlidir. Potansiyel üniversiteleri ve bölümleri araştırın. Üniversitelerin web sitelerinden bölüm içeriklerini, akademik kadroları, laboratuvar ve araştırma imkânlarını inceleyin. Sosyal medya hesaplarını takip ederek öğrenci deneyimleri ve etkinlikler hakkında bilgi sahibi olun. Hangi kriterlere göre bir üniversite ve bölüm seçmek istediğinizi belirleyin. Örneğin; konum, öğretim dili, eğitim kalitesi, burs imkânları gibi kriterler önemli olabilir. Bu kriterlere göre tercihlerinizi daraltın. Mümkünse, tercih etmeyi düşündüğünüz üniversitelerin tanıtım günlerine veya kampüs ziyaretlerine katılın. Bu sayede üniversite atmosferini hissedebilir, öğrenci ve öğretim kadrosuyla iletişim kurabilirsiniz. Mevcut öğrencilerin görüşlerine ve deneyimlerine değer verin. İlgilendiğiniz bölüm hakkında mezun veya öğrencilerle iletişime geçerek sorularınızı sorun ve onların tecrübelerini dinleyin. Danışmanlık da alabilirsiniz. Zira üniversite ve bölüm tercihi hayatınızda bir dönüm noktası olarak geleceğinizi etkileyecektir. Son olarak, tercih yaparken kendi önceliklerinizi göz önünde bulundurun. Size en uygun olan üniversite ve bölümü seçerken gelecekteki olasılıklarını da göz önünde bulundurarak kararınızı özenle verin. Bu nedenle araştırma yapmak, deneyimlerden yararlanmak ve kendinizi tanımak için zaman ayırın ve çok çalışın.

Umudumuz yağışlar Umudumuz yağışlar

MUHAMMED ESAD ÇAĞLA

Editör: Muhammed Esad Çağla