3
Nakdi yardım da yapıyor musunuz?
Evet. Fakir öğrencilere burs veriyoruz. Kızılay yardım faaliyetleri içerisinde elektrik, su, doğalgaz, desteği oluyor. Kira desteğimiz, asgari geçim desteğimiz oluyor.
Yine bizim yaptığımız yardım faaliyetlerinden biri de giyim faaliyetleri. Bizim bir giyim mağazamız var; tamamen yardım severlerin desteğiyle yaşayan bir yer. Burada bir kayıt sistemimiz var. Yardım olarak gelen her ürün kod numarasıyla kaydediliyor ve yardım alan kişinin TC numarasıyla da çıkış yapılıyor. Ticarethane gibi düşünün. İsteyen hayırsever de yılsonunda bize verdiği ürünlerin kimlere verildiğini inceleyebilir.
Bizim ilkokul yıllarımızda okullarda Kızılay Kolu oluşturulur ve seçilen öğrencilerin koluna Hilal Bandajı takılırdı. Farkındalık oluşturmak amacıyla bu tür faaliyetlere devam ediyor musunuz?
Liselerde ve Ortaokullarda Kızılay faaliyetleri yapıyoruz. MEB ve Genel Merkezimizin yaptığı anlaşmayla, bizim çocukluğumuzda gençliğimizde yaşadığımız Kızılay faaliyetler gibi yeniden okullarda Kızılay Gönüllüleri oluşturulmaya başlandı.
Ayrıca Kadın Kollarımız var, ev ziyaretleri gerçekleştiriyoruz. Yine kimsenin bilmediği bir hizmetimiz var. Kış gününde yollar kapandığı zaman herkes uyurken, Kızılay Afet birimi mahsur kalan insanların çay, çorba, yemek ihtiyaçlarını karşılıyor. Battaniye dağıtımı dâhil olmak üzere, bunlarla ilgili hazırlıklarımız olur. Kızılay her türlü ihtiyaç sahibine, merhamete ihtiyacı olanlara merhamet sunan bir kuruluştur.
Kapanan yolda kalanlar bu afet hizmetlerinden nasıl yararlandırılıyor?
Kızılay Afet Koordinasyon Merkezi var. Kar yağışı olunca yollarda kapanma, buzlanma olduğu zaman Valilikten bu merkez davet edilir. Belediye, Jandarma, Emniyet, Karayolları bütün kurumlar var böyle durumda seferber olur. Bizde sorumlu olarak orada oluruz. Yol kapandı, tırlar kaldığında bizim aracımız hiç beklemeden yola çıkar. Sıcak çorba yapar, çay servis eder. Hazır yiyecekler de dağıtıyoruz. Mesela ekmek arası helva gibi, insanı hem besleyecek hem de içini sıcak tutacak gıdalar veriyoruz. Ayrıca çorba ulaştırabiliyorsak çorba veriyoruz, sıcak içecekler veriyoruz. O süreç içerisinde işte on saat, yirmi saat, o yolun açılmasına kadar insanların birikme noktalarında bu hizmet sağlanmış oluyor.
Yaklaşık iki ay önce, Kasım sonunda bütün Konya yolları kapandı. Biz buradan Karapınar’a kadar gittik. Oradan sonrasını Ereğli Kızılay hallediyor. Alacabel’i Seydişehir Kızılay’a verdik, Beyşehir yolunu, Beyşehir’den sonrası Beyşehir Kızılay Temsilciliğinin alanıdır. Akşehir bölgesinde Akşehir Kızılay bu hizmeti verir. İlçelerde de bizim temsilcilik ve şubelerimiz var. Ama merkezden, mesela Aksaray’a kadar, Cihanbeyli yoluna kadar Konya Kızılay bunları sürdürüyoruz.
Yani afet olduğu an Kızılay personeli bir davet beklemeksizin Kızılay’da toplanır.
Herkes görevini bilir. Kimin ne yapacağı önceden belirlenip eğitimleri alınmıştır. Mesela burada önceden pişirilmiş, hazır, dondurulmuş kavurmalar var. Hemen anında ikram aracına yüklenir, zaten pişmiştir ama oraya gidene kadar da araçta kaynama noktasına getirilir. Eğer varsa, yapıldıysa pilav da verilir yanında. Sıcak çorba…Kazan araca yüklenir ve afet bölgesine varıncaya kadar kaynamış olur.
Mutfak donanımlı araçlarınız mı var?
Evet… İkram aracımızın içinde ocağı, çay kazanı gibi gereçler var. Hem de Türkiye’nin her şubesinde var. Mesela aşçıbaşlarımız var; onlar Genel Merkezde, çok büyük afetlerde bölgelere gidiyorlar.
Afet demişken… Ülkemizin güneyinde yaşanan Hatay depreminde Konya Kızılay’ın afet bölgesine ne gibi hizmetleri oldu?
Çok büyük oranda yardım hizmetinde bulunduk. Biz Kızılay Merkezi tarafından, Afet Koordinasyonu olarak Konya Kızılay Adıyaman’a görevlendirildik. İki yıl geçmesine rağmen bizim ilişkilerimiz bitmedi, halen devam ediyor. Mesela geçen yıl Ramazan ayında bölgede konteynerde yaşayan insanlara bayram şekeri ve kolonya dağıttık. Yine hayırseverlerin desteğiyle en son üç ay Elbistan, Kırıkhan, Pazarcık, Adıyaman bölgesinde yaklaşık dört tır un dağıttık. İnsanlar kışlık ekmek, yufka yapabilsinler diye…
Şimdilerde yine talepleri değerlendiriyoruz. Konyalı hayırseverlerin destekleriyle bu bayramda, evine taşınmamış ve konteynerde olan depremzede vatandaşlara yine şeker dağıtmayı düşünüyoruz.
Bölgeye çok büyük katkısı oldu Konya’nın. Belediye organizasyonu Hatay’da olduğu için o ön planda oldu. Ama biz Kızılay olarak daha çok Adıyaman’da görev yaptık. Hatta bizi de Hatay’a görevlendirmelerini istemiştik Genel Merkezden ama “Görev çıktı, değiştirmeyelim” dediler.
Kızılay’ın Konya’da meşhur bir de hastanesi var. Kızılay Hastanesinde işleyiş nasıldır?
Kızılay bunları şirket halinde yönetiyor. Türkiye’de altı tane hastane Kızılay Sağlık A.Ş tarafından konumlandı. Biz de o faaliyetlere katkı sağlıyoruz. Bizim de birçok konuda görüşlerimiz alınıyor. Şu anda Konya hastanemiz bütün branşlarda hizmet vermeye devam ediyor. Hastane idaresinde biz direkt müdahil değiliz.
Göçmenlere verilen yardımları nasıl organize ediyorsunuz?
Kızılay’a bağlı Toplum Merkezi yabancılarla ilgili, göçmen, sığınmacılarla ilgilidir. Biliyorsunuz Türkiye pek çok sığınmacıya, göçmene sahip çıktı. Afrika’dan gelenler de var. Bizim Toplum Merkezimizin finansmanı daha çok Avrupa Birliği, UNESCO gibi batılı kuruluşlarca bunlarca karşılanıyor. Toplum Merkezi de bu hizmeti yapıyor.
Batılı kuruluşlar ülkemizde yardım faaliyetlerini nasıl yürütüyor, biraz daha açar mısınız?
Avrupa Birliği, “Biz de Suriyelilere yardım yapıyoruz’ diyor ya, işte o yardımlar devlet eliyle değil, Kızılay eliyle dağıtılıyor. Mesela Kızılay Kart dağıtımı yapılıyor. Türkiye’de herkes zannediyor ki bunu Türkiye Cumhuriyeti Devleti veriyor; hayır. İşte onların parasını hükümet vermiyor, Avrupa Birliği, Birleşmiş Milletler veriyor.
Hatta birçok batılı kuruluş Kızılay’a veriyor, Kızılay’da onları kart halinde bu yabancılara dağıtıyor.
Batılı fonlar üzerinde harcama kısıtlaması bulunuyor mu?
Son gelişmelerden sonra şöyle bir şey daha yaşandı; eskiden bu fondan gelen yardımın tamamı yabancılara dağıtılıyordu. Şimdi yüzde yirmisini yerlilere dağıtma hakkı da tanındı. Yani biz yardımların bir kısmını da Türk vatandaşı olan yardıma muhtaç kişilere de yapabiliyoruz artık.
Kızılay ne tür denetimlerden geçiyor ve yabancı fon sahiplerinin, verdikleri yardımı denetleme hakkı bulunuyor mu?
Evet denetliyorlar ve bunu ülkemizdeki belirli kuruluşlara yaptırıyorlar. Kızılay’ı da aslında bunun için tercih ediyorlar. Kızılay’da yapılan her yardım denetlenir.
Bunun dışında bizim İç Denetim Teftiş Kurulumuz var, onlar denetliyor. Bir de Devlet Denetleme Kurulu denetliyor, ayrıca İçişleri Bakanlığı denetliyor.
Kızılay uluslararası anlaşmalarla kuruldu, bu yüzden devlet bir kamu gibi denetleme yapıyor, her şey usulüne göre yapılıyor mu diye. Uluslararası yardım kuruluşları da kendi usullerine göre yapılıp yapılmadığını kendi denetçileriyle denetliyor.
Kızılay’a Konya halkının ilgi ve desteği ne boyutta?
Eğer halk yardım etmezse Kızılay’ın yaşama şansı yok. Halk bizleri bağışlarıyla ayakta tutar. Konya’da Kızılay’a bağışlanmış altı yüze yakın gayrimenkul var. Bunların arasında şartlılar ve şartsızlar var. Şartlılar vakıf niteliği tanır. Şartlıların belirlediği para sadece vakfa yatırılır. O parayla başka hiçbir şey yapamazsınız. Şartın gereği neyse öyle yapılır, ve teftiş edilir. Ama diyelim ki vatandaş şart koymamışsa Kızılay yönetimi ihtiyaçları neyse orada harcar. Ama aşevi için bağışlanmış bir para giyim yardımında harcanmaz.