Kışın bağışıklık sisteminin güçlü olması için hangi besinler tercih edilmelidir? Mevsim değişikliklerinin bağışıklık sistemi üzerinde etkisini göstermeye başladığı bu aylar, dengeli beslenip, egzersiz yaparak bağışıklık sistemi kuvvetlendirilebilirsiniz. Her gün meyve ve sebze tüketmeye özen gösterin. Hem rengarenk beslenerek hem de her bir besinin içindeki bileşenlerden yararlanmak sağlıklı beslenme için önemli bir noktadır. Mevsiminin sebze ve meyvesi vitamin ve mineral kaynağı yanında lif bakımından da zenginken, sindirimimize yardımcıdır. Antioksidan açısından zengin iken bunların faydalarından da iltihaplanmaların etkisini azaltırken, kardiyovasküler hastalıklar, kanser ve daha birçok hastalık risklerini azaltabilir. Yaşlanma sürecini de yavaşlatır. Her bir sebze ve meyvenin tazesini tüketin. Besinsel değeri bakımından zamanında tüketilenler daha yararlıdır.

Soğuk aylara girerken bağışıklık sistemini güçlendirebilmek için, enfeksiyonlara yakalanmamak için vitamin ve mineral yönünden zengin beslenmek gerekir. Özellikle A, C, B6, E vitamini ve çinko, selenyum minerallerinden zengin olan kış sebzelerinden brokoli, lahana, brüksel lahanası, kırmızılâhana, karnabahar, havuç, marul, yeşilbiber, roka, sarımsak, soğan ve meyvelerden portakal, mandalina, greyfurt, kivi, elmadan bir veya birkaçı günlük beslenmede yer almalıdır. Vücut direncini artırmak için mevsiminde bol taze meyve tüketimi çok önemlidir. Güçlü bir bağışıklık sistemi için antioksidan kapasitesi yüksek besinler tüketin. Antioksidan kapasiteleri yüksek yiyecekler bağışıklık sistemini güçlendirir. Bu yiyeceklerin ana özelliği vücudu yenileyici ve onarıcı güce sahip olmalarıdır. Semizotu, turunçgiller, ceviz, ıspanak, badem, nar, enginar, brokoli, havuç, kivi, balık, ananas, kuru baklagiller, kuşburnu, zeytin, zeytinyağı, yulaf kepeği ve yoğurt gibi besinler bağışıklık sistemini kuvvetlendirir. Öğünlerde bu yiyeceklere sık sık yer verilirse hastalıklara karşı vücut direnci artar. Grip, insanı bitkin düşüren ve bazı türleri ciddi problemlere yol açabilen bir hastalıktır. Tüketebileceğiniz besinler, haşlama balık, tavuk suyu, haşlama tavuk, tavuk ve sebze çorbaları, portakal, greyfurt, mandalina, limonlu çay, zencefil çayı, ekinezya çayı, kuşburnu çayı, adaçayı, papatya çayı, okaliptüs çayı tüketebilirsiniz. Grip boyunca vücudunuzun susuz kalmamasına dikkat etmelisiniz. Bitki çayları bu konuda size yardımcı olabilir. Sıcak çay aynı zamanda boğaz ağrılarını ve öksürüğü hafifletir. Her mevsimde olması gerektiği gibi karbonhidrat, protein ve yağları günlük beslenmemiz içerisinde dengeli bir şekilde tüketmelidir. Kış mevsiminde beslenme alışkanlığında meydana gelen değişikliklerden biri de daha yağlı yiyeceklerin tüketilmesidir. Yazın olduğu gibi kış mevsiminde de kızartma ve kavurmadan kaçınılmalı, yağ tüketimine dikkat edilmelidir. Haftada 2 günü geçmeyecek şekilde kırmızı et diğer günlerde beyaz et veya balık eti öğünlerde tercih edilmelidir. Sonbaharda ve soğuk kış günlerinde yenen balık, içerdiği Omega-3 yağ asidinden dolayı bağışıklık sisteminin kuvvetlenmesine de yardımcı olunacağı unutulmamalıdır. Kış aylarında sofralardan eksik olmaması gereken gıdalardan biri de kuru baklagillerdir. Boş karbonhidrat yüklü besinlerden, fazla yağlı besinlerden uzak durulmasında fayda vardır. Probiyotik desteği kış aylarında da çok önemlidir, atlanmaması gereken en önemli konudur. Yoğurt, kefir, ayran, keçi sütü, tarhana, ekşi mayalı ekmek, peynir, boza ve turşu, pastörize edilmemiş zeytin probiyotik besinlere en iyi örneklerdir.

Barsak’ larımızı koruyalım.

Proteini ihmal etmeyin. Lifli besinler tüketin. Bol sıvı tüketimini aksatmayın. Su insan yaşamı için çok önemli bir yeri vardır. Vücudumuz pek çok hayati işlevi yerine getirebilmek için suya ihtiyaç duyar. Besinlerin sindirimini, emilimini ve hücrelere taşınmasını sağlayan tek sıvıdır.

İçeceklerden ve besinlerden sindirim yoluyla vücudumuza aldığımız su sindirim, solumun sistemleri ve deri yoluyla vücuttan atılır. Vücutta su dengesinin sağlanması için günlük su alımının su kaybına eşit olması gerekir. Yetişkin bir insan bir kısmı yiyeceklerden karşılanmak üzere günde 2-3 litre suya ihtiyaç duyar.

Sağlıcakla kalın…