Anadolu Selçuklu Devleti’ne başkentlik yapan Konya, Türkiye’de manevi şehirlerin başında geliyor. İslam Tasavvufu’nun en önemli alimlerinden Hz. Mevlana ve Şems-i Tebriz-i gibi önemli şahsiyetleri bünyesinde barındıran Konya, gönül coğrafyasında ise birçok önemli isme hitap ediyor. Gönül coğrafyamız çok zengin olmakla birlikte Konya da bu zenginliği içinde yaşatıyor. Kudüs, Kerkük, Azerbaycan, Belh, Mekke ve Medine, Gazze, Hicaz, Bağdat, Karabağ, Dicle, Filistin Konya’nın içinde caddelerde anılıyor

1-26

KERKÜK CADDESİ

Kerkük, Irak'taki Kerkük ilinin başkenti olan şehirdir. Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin anayasal ve hukuki başkentidir. Bu başkent Konya’nın Selçuklu ilçesinde Kerkük Caddesi olarak yaşatılıyor. 

AZERBAYCAN CADDESİ

Cadde adını Türkiye’nin kardeş devleti olan Azerbaycan’dan alır. Azerbaycan, resmî adıyla Azerbaycan Cumhuriyeti, Batı Asya ile Doğu Avrupa'nın kesişim noktası olan Kafkasya'da yer alan bir ülkedir. Bu ülke Konya’nın Meram ilçesindeki cadde ile anılıyor.

2-29

GAZZE CADDESİ

Cadde adını Filistin’in güneybatısında bulunan Gazze şeridinin en büyük şehrinden alır. Akdeniz sahilinden 4 km içeride kurulmuş olan Gazze'nin nüfusu yaklaşık 650 bindir. Gazze'deki insan yerleşim tarihi bu şehri dünyadaki en eski şehirlerden biri yapacak şekilde 5 bin yıla ulaşmaktadır. Şehir, Konya’nın Meram ilçesinde Gazze Caddesi olarak yaşatılıyor.

KOSOVA CADDESİ

Gönül coğrafyamızın bir diğer önemli yeri Kosova, Balkanlar'da bulunan ve dünyada sınırlı tanınırlığa sahip denize kıyısı olmayan bir ülkedir. Osmanlı Döneminde Türk-İslam sınırları içerisinde yer alıyordu. Şu an her ne kadar bağımsızlığını ilan etse de, çeşitli sorunların yaşandığı bir bölge olan Kosova, Türk-İslam beldesi olarak Türkiye’nin gönül coğrafyalarından biri olarak anılıyor. Kosova ismi ise Karatay’da Karaarslan Mahallesi’nde bir caddede yaşatılıyor.

4-28

BELH CADDESİ

Hz. Mevlana’nın doğduğu şehir olarak bilinen İran’ın Belh şehri, gerek İslam beldesi gerekse de Hz. Mevlana’dan dolayı Türkiye’nin gönül coğrafyası içerisinde yer alıyor. Bu anlamda Belh, Konya’nın Selçuklu ilçesindeki Belh Caddesine ismi verilerek yaşatılıyor.

BOSNA HERSEK CADDESİ

Yine ümmet coğrafyasının önemli bir beldesi olan Bosna Hersek ile Konya’nın ilişkileri oldukça iyi. Büyükşehir Belediyesi başta olmak üzere merkez ilçe belediyeleri dahi Bosna Hersek’le çeşitli ortak projeler yürütüyor. Bu anlamda Bosna Hersek’in ismi de Konya’nın nüfus anlamında en kalabalık mahallerinden olan Selçuklu’daki Bosna Hersek Mahallesi’nde yaşatılıyor.

5-22

MEKKE VE MEDİNE CADDELERİ

İslam aleminin kıblesi olan Kabe’nin de yer aldığı Mekke, ümmet için oldukça önemli. Öyle ki; hac ve umre ibadetinin merkezi de Mekke ve Medine şehirleridir. Asrı Saadet’ten bu yana İslam ümmetinin önemli merkezleri konumunda olan Mekke ve Medine şehirlerinin ismi de yine Konya Selçuklu’da caddelerde yaşatılıyor. Her iki cadde de birbirine yakın bir bölgede yer alıyor.

BAHARİSTAN CADDESİ

İran’ın İsfahan eyaletinde bir şehir olan Baharistan, Konya’nın Selçuklu ilçesinde Baharistan Caddesi adıyla yaşatılıyor.

6-24

HİCAZ CADDESİ

Hicaz, Arap Yarımadası'nda günümüz Suudi Arabistan'ının batısında bir bölgedir. Hicaz kelimesi Arapça'da "engel, bariyer" anlamına gelir. Kızıldeniz boyunca kuzeydeki Ürdün'den güneydeki Asir bölgesine doğru uzanır. Hicaz, Konya’nın Selçuklu ilçesinde Hicaz caddesi olarak yaşatılmakta.

TAHRAN CADDESİ

Yine bir başka gönül coğrafyalarından olan Tahran, İran’ın başkentidir. Mimarisiyle dikkat çeken bu başkent, Konya’nın Selçuklu ilçesinde Tahran Caddesi olarak yaşatılıyor.

BAĞDAT CADDESİ

Bağdat, Irak'ın başkenti ve en büyük kentidir. Yüzyıllar boyunca İslam dünyasının bilim, kültür ve ticaret merkezi olan şehir, Abbasiler'e birkaç asır başkentlik etmiştir. Bu anlamda Bağdat, Konya’nın Meram ilçesinde Bağdat Caddesi olarak yaşatılmakta.

BUHARA CADDESİ

Konya'da Gazze’ye destek gösterileri sürüyor Konya'da Gazze’ye destek gösterileri sürüyor

Buhara, Orta Asya'nın en eski yerleşim bölgelerinden olan ve günümüzde Özbekistan sınırları içinde bulunan tarihî bir şehirdir. Arkeolojik bulgular şehrin tarihinin en az 2 bin 500 yıl civarında olduğunu göstermiştir. Bu bağlamda gönül coğrafyalarından olan Buhara, Konya’nın Meram ilçesinde Buhara Caddesi olarak yaşatılıyor.

DİCLE CADDESİ

Dicle ırmağı, Fırat ırmağı ile birlikte Mezopotamya'yı oluşturan iki büyük nehirden en doğuda olanıdır. Türkiye'de bulunan Elazığ ilinin Sivrice ilçesinden doğan nehir, Irak boyunca akar ve Fırat’la birleşerek Şattülarap’ta Basra körfezine dökülür. Bu anlamda Dicle, Konya’nın Meram ilçesinde Dicle Caddesi olarak yaşatılıyor.

FİLİSTİN CADDESİ

Filistin veya resmî adıyla Filistin Devleti, Orta Doğu'da ve Batı Asya'da, Akdeniz kıyısındaki tarihî Kenan Bölgesi'nde bulunan ve Batı Şeria ile Gazze Şeridi'nde belirtilen bölgelerde de facto olarak hüküm süren bir Arap devletidir. Filistin, Konya’nın Meram ilçesinde Filistin Caddesi olarak yaşatılmakta.

KARABAĞ CADDESİ

Önemli gönül coğrafyalarımızdan Dağlık Karabağ, Güney Kafkasya'da Azerbaycan'a ait ancak uzun yıllar Ermenistan işgali altında kalmış tarihi bölgedir. Bu bölge, Konya’nın Karatay ilçesinde Karabağ Caddesi olarak yaşatılmakta.

KAZAKİSTAN CADDESİ

Kazakistan, resmî adıyla Kazakistan Cumhuriyeti, topraklarının büyük bölümü Orta Asya'da, küçük bir bölümü Doğu Avrupa'da yer alan bir ülkedir. Kazakistan, günümüzdeki yedi bağımsız Türk devletinden biri olup Türk Devletleri Teşkilatı ve TÜRKSOY'un üyesidir. Bu bağlamda Kazakistan, Konya’nın Karatay ilçesinde Kazakistan Caddesi olarak yaşatılmaktadır.

GÜLİSTAN CADDESİ

Gülistan ilçesi, Afganistan'ın Ferah Vilayeti'ne bağlı olan 11 ilçeden birisidir. Gülistan, Konya’nın Karatay ilçesinde Gülistan Caddesi olarak yaşatılmakta.

7-22

KUDÜS CADDESİ

Yine önemli gönül coğrafyalarından biri olan Kudüs veya Yeruşalim, Orta Doğu'nun Kenan bölgesinde, Akdeniz ile Lut Gölü arasındaki Yehuda Dağları'ndaki bir plato üzerine kurulmuş eski bir şehirdir. Üç büyük İbrahimî din olan Yahudilik, Hristiyanlık ve İslam için kutsal sayılan bir şehirdir. İsrail, başkentinin Kudüs olduğunu ilan etmiş. Burada bulunan Mescid’i Aksa’da ibadet eden Müslümanlara zulüm edilmiştir. Bu bağlamda Kudüs, Konya’nın Karatay ilçesinde Kudüs Caddesi olarak yaşatılıyor.

MUHAMMED ESAD ÇAĞLA

Editör: Birkan Bakay