Deprem kuşağında yer alan Türkiye’de insanların depreme ne kadar hazırlıklı olduğunu ölçmek amacıyla NG Araştırma’nın yaptığı anket sonucu insanların depreme hazır olmadıkları ortaya çıktı. NG Araştırma Genel Müdürü Nedim Barut, depremin kaçınılmaz bir doğal afet olduğunu vurgulayarak, “Türkiye deprem kuşağında olduğu için depremlere yabancı değiliz ve depremlerle yaşamayı öğrenmemiz gerekiyor. NG Araştırma olarak insanların depreme ne kadar hazırlıklı olduğunu ve konu hakkındaki bilgilerini, 7-22 Aralık tarihlerinde çevrimiçi araştırma platformumuzda, geçmişten bugüne yaptığımız 5. araştırmamızla bir kez daha analiz ettik.” dedi. 15 yaş üzeri, bin 475 kişinin katılımıyla gerçekleştirilen anket sonucunda Türkiye’nin depreme hazır olmadığı katılımcılar tarafından ifade edildi. 

DEPREM SİGORTASI YAPTIRANLAR, BU ÖNEMİN FARKINDA

Deprem, ülkemizde dikkat edilmesi gereken en ciddi olaylardan biri. Olası bir deprem sırasında özellikle risk altında olan bölgeler için uzmanlar alınması gereken tedbirler ve deprem sonrası yapılması gerekenler hakkında sık sık uyarıyor. Araştırmada ‘Deprem anında yapılması gerekleri biliyor muyuz’ sorusuna katılımcılardan yüzde 19 oranında kişi deprem anında yapılması gerekenler ile ilgili eğitime katıldığını belirtirken, yüzde 27’si bu konuyu kendisinin araştırdığını söyledi. Yüzde 49’u medyada bu konu hakkında bilgi veren uzmanları dinlerken, yüzde 5’lik oran deprem ile ilgili herhangi bir bilgisi olmadığını söyledi. Ayrıca yapılan araştırmada her 10 kişiden 6’sı deprem sigortalarının olduğunu belirtirken, 4’ü ise uzun süredir deprem sigortası yaptırmadıklarını belirtti. Deprem sigortası olan katılımcıların yüzde 59’unun ise 5 yıl ve daha fazla zamandır deprem sigortası yaptırarak sigortaya önem verenlerin düzenli olarak yaptırmaya devam ettiği ön plana çıkıyor.

Türkiye'nin 8'inci insani yardım gemisi, yarın Gazze için yola çıkıyor Türkiye'nin 8'inci insani yardım gemisi, yarın Gazze için yola çıkıyor

DEPREM ÇANTALARIMIZ HAZIR DEĞİL!

Deprem anının en büyük yardımcısı olan deprem çantası konusunda yapılan ankette, deprem çantasının çoğu evde hazır olmadığı gözlemlendi. Araştırmaya katılan insanların yüzde 22’si evlerinde deprem çantası olduğunu belirtirken yüzde 45’i olmadığını söyledi. Kalan kişiler ise evlerinde deprem çantası bulunmadığını fakat hazırlamayı düşündüklerini ifade etti. Depreme hazırlık için neler yapıldığı konusuna katılımcıların yüzde 45’lik en yüksek dilimle ‘ailemi bilgilendirdim’ cevabını verirken, yüzde 12’lik en düşük oranda ise ‘binamda dayanıklılık testi yaptırdım’ cevabı verildi. Herhangi bir hazırlık yapmayanlar ise yüzde 22’lik dilimde yer aldı.

BÜYÜK DEPREME HAZIR MIYIZ

Uzmanlar tarafından uzun süredir, Marmara Bölgesi çevresinde büyük deprem uyarısı yapılıyor. İnsanlara deprem anında yapacakları ilk hareketin ne olduğunu sorulduğunda katılımcıların yarısı devrilmesi zor bir eşyanın yanında hayat üçgeni oluşturacağını belirtti. Yüzde18’i cenin pozisyonunda depremin geçmesini bekleyeceğini söylerken, yüzde 10’luk kesim bulunduğu yerdeki diğer insanların yanına koşacağını söylerken, araştırmaya katılan her 10 kişiden 1’i depremde bir yakınını kaybettiğini ifade etti. Katılımcıların çoğunluğu, Marmara çevresinde yaşanacak olası depreme hazır olunmadığını belirterek, önlem alınmadığına dikkat çekti. Bu kapsamda katılımcıların yüzde 59'u önlem alınmadığını düşünürken, yüzde 36’sı kısmen alındığını söyledi. Önlem alındığını düşünenlerin oranı ise yalnızca yüzde 5. Ayrıca katılımcıların yüzde 13’ü yakın gelecekteki en büyük problemin deprem olduğunu düşündüğünü belirtti.

İBRAHİM HAKKI BÜYÜKHARBUT

Editör: TE Bilişim