Hükümet son haftalarda başta Erdoğan ve Kurtulmuş olmak üzere Davutoğlu'nun da mücadelesi ile faize karşı mücadele başladı. Gerçekten çok önemli iki nokta üzerinde çalışılıyor. Umarız ki, başarılı olur ve millet rahat bir nefes alır.

***      ***      ***

Devlette rüşvet, haksız mal edinme ve iltimasın önüne geçmek için, Sayın Başbakan bir dizi mal beyanı tedbirleri açıkladı. Mal beyanında bulunmanın yeterli bir caydırıcılığı olmadığını biliyoruz. Zaten halihazırda da memurlar mal beyanında bulunuyorlar. Bunu sadece yaygınlaştırmak çözüm değildir. Esas yapılması gereken şu şekilde bir hesap sorma mekanizması oluşturmaktır. İster seçimle gelsin (politikacılar da dahil) isterse üst düzey ya da kritik bir pozisyona atanarak görev alsın, herkese uygulanması gereken mekanizma şudur; seçilmiş ya da atanmış üst düzey kişiler görevlerinden ayrılırken ya da emekli olurlarken bağımsız bir mekanizma ile bir heyet oluşturulmalıdır.

***      ***      ***

Bu heyet, görevlinin aldığı maaş ile edinebileceği serveti hesap eder. Sonra, görevlinin ve birinci derecedeki akrabalarının mal ve nakit varlıklarını incelerler. Uygun edinilmemiş, şüpheli ya da kaynağı belli olmayan bütün varlıklarını Hazine'ye gelir olarak aktarılmasına hükmeder. Bu heyetin vereceği berattan sonra ancak bir kişi başka bir görev ya da emeklilik işlerine başlayabilir. Tabi bu konularda kesin çözüm üretmek mümkün değildir. Ancak yapılabilecekleri yaptıktan sonra kişileri kendi vicdanları ile baş başa bırakmak gerekir. Örneğin, memur, emekli olduktan sonra bakıyorsunuz 20 tane dairesi var. Maaşından başka da hiç bir geliri yok! Bu heyet inceler ve diyelim ki sadece iki lüks olmayan daire edinebilecek kadar varlığı olabileceğine karar verir. Ondan sonra kalan 18 daireyi Hazine'ye gelir olarak aktarır.

***      ***      ***

Başka bir örnek, diyelim ki memur piyasa değeri bir milyon lira olan bir daireyi 100bin liraya almış! Bir müteahhit 1 milyonluk bir daireyi memura niçin 100 bine versin? Memur bunu izah edemezse, o zaman onun sahip olduğu pozisyondan dolayı böyle bir işlem yapılmış olduğuna karar verilir. Fark memurdan direk olarak alınıp Hazine'ye gelir olarak aktarılır. Daha bunlar gibi birçok örnek verilebilir. Bakanlar ve milletvekilleri için de aynı işlemler geçerli olmalıdır. Bunlar yapılmalıdır ki kritik ya da üst düzey devlet görevleri servet edinme yeri olmasın. Kişinin yapmaya niyetlendiği usulsüz işlemler için de bir (hesap sorma) caydırıcılık oluştursun. İşte böyle olursa halka hizmet hakka hizmet olur.

(BİR EKONOMİ ANALİZİ)