2018 yılı birçok sektör için pek iç açıcı geçmedi. İnşaat sektöründeki kötü gidişatın vitrinde tutulması, diğer sektörlerdeki manzarayı kamuoyundan gizliyor sanki.

*** *** *** 

Mesela ülkenin maddi ve manevi geleceğinin teminatı olan ‘TARIM’ alanındaki kırmızı alarmı ne zaman duyacağımız merak oluşturuyor daha doğrusu. 

*** *** ***

TARIM’da iki yönlü bir kriz söz konusu. Ürünün para etmemesi, sırtlarındaki yükler(elektrik, mazot, gübre vs.) gibi durumlardan dolayı çiftçinin durumu pek iç açıcı değil. 

*** *** ***

Bunun akabinde özelde Konya, genelde Türkiye sanayisi için büyük önem arz eden tarım makineleri üreticileri de çiftçilerle kombin olarak büyük bir kriz ile karşı karşıya.

*** *** ***

Malum Konya Türkiye’nin hem tarım şehri hem de Türkiye’nin toplam tarım makineleri üretiminin yüzde 65’ini karşılayan bir şehir. Yani tarım makineleri üretiminde lider bir şehiriz. Toprak işleme, ekim grubu, ilaçlama, yem karma gibi stratejik birçok ürünü üretip dünyanın 4 bir yanına satıyoruz…

*** *** ***

Fakat… Bugün geldiğimiz durumu kısa ve öz anlatacak olursak Konya’da tarım makineleri üretimi durmak üzere… Birçok firma şimdiden önlemini aldı almaya devam ediyor. 

*** *** ***

Nitekim artan hammadde maliyetleri üreticileri ziyadesiyle zorlamıştı. Üreticilerin birçoğu imalat maliyetlerindeki artışın tamamını ürünlere yansıtamadılar bile. Çünkü çiftçinin durumu ortadaydı. Çiftçi bu yıl ne traktöre ne ekipmana para ayıramadığı için üreten fabrikaların önünde de bayilerin önünde de makineler satılmayı bekler hale geldi. 

*** *** ***

TÜİK rakamlarına bakacak olursak traktör satışlarındaki hafife alınmayacak düşüş de, bizim tezimizi doğruluyor zaten.  

Bakınız; TÜİK tarafından yayınlanan istatistiklere göre, 2018 yılı Ekim ayında 3 bin 698 adet traktörün trafik tescili yapıldı. Tescil edilen traktör sayısı, bir önceki yılın Ekim ayına göre Yüzde 52,6 seviyesinde azaldı. Buna göre yılın ilk 10 ayında toplam 40 bin 892 adet traktörün satışı yapılırken, geçen sene bu değer 58 bin 101 seviyesindeydi. Bu trende göre sektör, iç pazarı 45 bin gibi bir satış rakamıyla kapayacak. 

*** *** ***

Rakamlara bakıldığı zaman böylece pazarda yaşanan daralma yüzde 40 seviyesine yaklaşacak…

*** *** ***

Toparlayacak olursak; özetle tarımın her alanı sıkıntıda. Sanayimizin lokomotifi Tarım makineleri sektörünü şu an ihracat ayakta tutuyor. Ama iç piyasadaki daralmaya kısa vadede Bypass yapılmaz ise sektörün dev markalarından üzen haberler duyabiliriz. Allah esirgesin…