Zaman zaman birçoğumuz kilo alıp yeniden vermek isteyince ya bir uzmana başvuruyorsunuz, ya da kendinize göre kısıtlamalar yapıp beslenmeyi düzene oturtmaya çalışıyorsunuz. Aslında yapılan yanlışlar kilo alıp vermekten ziyade kiloyu korumamayla alakalı. Kilo korumayı bilmediğiniz için sık sık alıp verme döngüsü içerisindesiniz.

 Çevre de duyulan bugün bunu da ye bu sana sıkıntı yapmaz, bu kilo aldırmaz gibi ithamlar aslında farkında olmadan fazla kalori alımınıza yol açıyor. Misafir ağırlamayı seven bir toplum yapımız olduğu için, yemek yedirmekten aşırı mutlu olanlarımız var, haliyle korumalarda çöp oluyor. Ama hayır diyebilmeyi beslenmede de bilmemiz gerekiyor. Yapılan kaçamaklardan sonra dengelemeyi bilmek gerekiyor. Öğün atlamamayı, ana öğünlerle ara öğünleri de atlamadan yaşam tarzı haline getirmek gerekiyor. Güne sağlam başlamak kahvaltıyla başlamak en güzeli. Kilo korumak için yemeklerinizi yavaş yiyin. İlk lokmanın alınması ile doyma mesajının beyne ulaşması arasında 15-20 dakikalık bir süre vardır. Yeme süreniz en az 20 dakika olsun. Lokmalar arasında çatalınızı kaşığınızı elinizden bırakın. Yemeğe adapte olup ne yediğinizi bilin başka şeylerle uğraşmayın. Yemek sonrası masada oturmayın, şundan da mı yesem bundan mı diye çatalı ucuyla aldıklarınız fazla kalori olarak dönmesin. 

Su tüketiminizi minimum 2 litre yapın, aktivitenizi azaltmayın. Çok tartılmayın. Fazla kaloriyi bugün aldıysanız yarın dengelemek için aktivite yapın. Mutfak alışverişlerinizi aç karnınıza yapmayın ki fazla abur cuburlara yönelmeyin. Kilo vermek zorlu bir süreçken, onu korumak aslında daha zordur. Savaşı yarı da bırakırsanız pes etmiş olursunuz.  Kalıcı ve yaşam tarzınıza uygun beslenme modeli oluşturun. Sağlıklı beslenirken küçük ödüller verin kendinize. Porsiyonlama yapın, ne yediğinizi bilin. Soslar, baharatlar daha çok yemenizi daha çok kalori almanızı sağlayacak aman dikkat edin. Küçük tabaklar kullanın. Her gün dışarıda yemek yemeyin. Asla mutfak da durmayın. 

Gece atıştırmalıklardan kaçının. Yeterli miktarda uyuyun. Hepimizi göz arde edip uykusuzluk bir şey yapmaz demeyin, metabolizmanız için uyuyun. Kendinizi kontrol edin, kilo alımlarınızda neden diye sorgulayarak yaşam tarzı halinizi değiştirin.  Bir günden bir şey olmaz deyip, çok kaçamaklarda bulunmayın. Dengeli yaşayın. Ara öğünleri atlamayın, ara öğünler metabolizmayı canlı tutan en büyük etkenlerdendir. Ancak ara öğün dendiğinde aklınıza illa hazırlık süreci gerektiren öğünler gelmesin. Basit ve hazır öğünler yapabilirsiniz, kuruyemiş, meyve, süt grubu besinlerle ara öğünlerinizi tatlandırabilirsiniz. Diyet yaparken ve sonrasında koruma döneminde harekete de önem verin. Sağlıklı diyet sadece az yemekle mümkün olmadığını görürsünüz hareket öncelikli yapmanız gerekenler arasındadır. Egzersiz ve spor metabolizmayı dinç tutmak ve diyetten sonra kilonuzu korumanız için en önemli faktörlerindendir.

Sağlıcakla kalın.