Evet, ilkokul çağından itibaren Türkiye’de deprem başta olmak üzere pek çok doğal afetin yaşandığı ve riskin yüksek olduğu bize anlatılıyor. Bu sayede de belli bir bilinç oluşturulmak isteniyor. Hem dünya hem de ülkemiz artık doğal afet meydana geldikten sonra ne yapabiliriz sorusunun ötesinde doğal afet öncesinde nasıl önlemler almalıyız konusuna odaklandı.

Depremden Korunma Yolları

Deprem herkesi korkutan ve endişelendiren bir konu. En etkin fay hatlarından biri olan Akdeniz-Alp-Himalaya kuşağında bulunduğumuzu göz önünde bulundurursak çok da haksız sayılmayız. Fakat bu konuda hiçbir adım atmayıp sürekli deprem korkusu ile yaşayarak vakit geçmez. Deprem her ne kadar bizim dışımızda meydana gelen bir doğal afet olsa da, önlemlerimizi alıp etkisini azaltmamız mümkün. Depreme karşı önlem olarak:

Öncesinde:

● Dolap, kütüphane gibi devrilme riski olan eşyaları duvara sabitlenmeli. Arada boşluk kalıyorsa çarpma etkisini azaltmak için araları dolgu malzemesi ile doldurulmalı.

● Tavan ya da duvara asılan avize, klima gibi cihazları ağırlıklarını taşıyacak şekilde duvar ve pencerelerden uzağa sağlam bir şekilde asılmalı.

● Tezgah ya da masa üzerinde bulunan eşyaları, plastik ya da metal tutucularla sabitlenmeli.

● Deprem çantası hazırlanmalı ve düzenli aralıklarla içindeki malzemeler kontrol edilmeli.

● Karyolaların üzerinde ya da yanında ağır ve devrilebilecek eşyalar bulundurmaktan kaçınılmalı.

● Ev sahibi iseniz Zorunlu Deprem Sigortası (DASK)​ yaptırmanız gerekir. Bu şekilde depremden kaynaklanan hasarları telafi edebilirsiniz.

Deprem esnasında:

● Deprem sırasında evde ya da kapalı bir alandaysanız sabitlenmemiş eşyalardan uzak durarak sağlam bir eşyanın yanına çömelip başınızı ve boynunuzu ellerinizle koruma altına alın.

● Kibrit ya da çakmak yakmamalı elektrikli düğmelerden uzak durmalısınız.

● Deprem sırasında açık alanda iseniz duvar tipleri, enerji hatları ve ağaçlardan uzak durun. Açık arazide çömelerek kendinizi koruma altına alın.

● Depreme aracın içinde yakalandığınızda ise kendinizi ve başka araçları riske atmadan sağa yanaşıp sarsıntının geçmesini bekleyebilirsiniz.