Yılbaşının yaklaşmasıyla birlikte toplumda birçok insan kutlama hazırlıklarına başladı. Bunun yanında çok sayıda kişi milli piyangoda şansını deniyor. Arkadaşlar arasında ise hediyeleşmek adına yılbaşı çekilişleri yapılıyor. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Konya İl Müftü Yardımcısı Mustafa Şimşek ise, yılbaşının kültürel bir kutlama biçimi olduğunu belirterek Miladi yılbaşı Hazreti İsa’nın doğumu ile ilişkilendirilse de Hazreti İsa’nın doğumunun Hristiyanlarca Noel olarak kutlandığını açıkladı. Mustafa Şimşek, Doğu ve Batı Hristiyanlığının farklı tarihlerde Noel’i kutladığını dile getirerek, “Birisi 25 Aralık’ta diğeri 6 Ocak’ta bu kutlamaları gerçekleştiriyor. Daha çok kültürel motifli dini boyutu ile kutlanan tarih ile bugün yılbaşı olarak kutlanan tarih aslında birebir aynı değildir. Burada bir örtüşmeden bahsetmemiz mümkün değildir. Öte yandan toplumlar değerleriyle bilinir, onlarla anılırlar. Değerleriyle yaşar, onlarla ayakta dururlar. Öyleyse, bizi biz yapan, bizi ayakta tutan ve en güçlü sığınağımız olan değerlerimize sımsıkı sarılalım. Dolayısıyla yılbaşındaki sembolik figürlerin, çam ağaçlarının kesilmesinin tarihimizle, kültürümüzle hiçbir ilgisi yoktur” diye konuştu.

2-4-90

Umudumuz yağışlar Umudumuz yağışlar

ELDE EDİLEN KAZANÇ SEVAP BEKLENMEDEN YOKSULA DAĞITILMALI

Milli piyango hakkında bilgilendirmelerde bulunan Mustafa Şimşek, taraflardan birisinin kazanıp diğerinin kaybetmesi esasına dayalı olan bütün şans oyunlarının kumar sayıldığını ve haram olduğunu söyledi. Şimşek, milli piyango gibi oyunlarda bir taraf kaybederken diğer tarafın haksız kazanç elde ettiğini vurgulayarak, “Buna göre şans faktörüne dayalı olan piyango, toto, loto, iddia, müşterek bahis, ganyan gibi tertip ve oyunlar da kumardır ve haramdır. Bu tür oyunların hâsılatından bazı kuruluş ve hayır kurumlarının yararlanması, onları meşru hale getirmez ve haramlık hükmünü değiştirmez. Müslümanların bu tür meşru olmayan kazanç yollarından uzak durması gerekir. Bu yollardan birisiyle kazanç elde edilmesi hâlinde bir an önce tövbe edilmeli ve elde edilen kazanç, sevap beklenmeyerek yoksullara verilmelidir” ifadelerini kullandı.

2-2-90

KÜLTÜRÜNE YABANCILAŞAN BİR TOPLUM MEDENİYET İNŞA EDEMEZ!

Yılbaşı kutlamaları, çekilişi ve milli piyango gibi toplumun inancı, tarihi ve kültürüyle bağdaşmayan batıl örf, adet ve geleneklerden uzak durulması gerektiğinin altını çizen Şimşek, evlerde ya da dışarıda Allah’ın yasakladığı yaşam tarzını benimseyerek, uygunsuz ortamlarda sıra dışı eğlencelere katılarak, insan yaşamının gayesi ve onuru unutularak, diğer günlerden farklı bir gün ve artı değer katılarak yapılacak olan kutlamaların bir Müslüman için kabul edilebilir olmadığını savundu. Şimşek, “Unutmayalım ki hiçbir millet bir başka toplumun değerleriyle yükselemez. Kültürüne yabancılaşan bir toplum, medeniyet inşa edemez. Kendini ve yaratılış gayesini unutarak, değerlerimizle örtüşmeyen, insan hayatına katkısı olmayan tutum ve davranışlar sergilemek bir mümine asla yakışmaz” şeklinde konuştu.

2-5-85

YILBAŞI GELENEĞİ BİZİM TARİHİMİZDE YOK

Mustafa Şimşek sözlerine son olarak şunları ekledi: “Yılbaşı geleneği bizim tarihimizde ve geleneklerimizde bulunmuyor. Müslümanlar için asıl dönüm noktası olan hicret, tarihte yeni bir sayfa açtı. Hazreti Ömer’in halifeliği döneminde hicretin gerçekleştiği gün, Hazreti Ali’nin teklifiyle hicrî takvimin başlangıcı sayıldı. O günden itibaren de İslam âleminde 1 Muharrem hicrî takvimin başlangıcı olarak kabul gördü. Müslümanlar için bir milat olan hicret; Allah’a ve O’nun Kutlu Elçisi Rahmet Peygamberine gönülden bağlılığın bir ifadesi; hakka, hakikate, ilme, irfana ve medeniyete yapılan yolculuktur. Bu sebeple yılbaşı geleneği konusunda 1 Muharrem, Müslümanlar için bir milattır.”

TUBA KAYA  

Editör: Birkan Bakay