Hareketsizlik, çocukların herşeyi oturduğu yerden yapması ya da yapılması onları hantallaştırıyor. Telefon ve tablet başında oturmaktan bölgesel kilo alımları özellikle büyüme çağındaki çocukları etkiliyor. Yemek kültürümüzün zengin olması ve abur cuburlara sık sık yer verilmesi kilo alımına yol açıyor. Özellikle çocuklarda bunu kontrol etmek pek mümkün olmayabiliyor. Hem çocukların sağlıklı gelişmesi için hem de kilo alımlarını önlemek için çözümler üretmek gerekiyor. Gelişim çağı çocukların beslenmesi ebeveynlerde olduğu için bilinçli şekilde ilerlemek anne babalara düşüyor. Bugün gelişim çağındaki çocuklarda kilo problemi ileriki yaşlarda obezite ve birçok kompleks hastalıklara yol açabilir.

Yeteri kadar hareket etmeyen çocuklar için, hareketi arttırmak birinci kural olsun. Abur cubur alınmadığı takdirde çocuk tüketimi azaltacaktır. Ebeveynler alışverişlerine dikkat etmelidirler. Bilgisayar, tablet, telefon kullanımı kısıtlanmalıdır. Okul kantinleri bilinçlendirilmeli ve sağlıklı kantinler için ebeveyn ve öğretmenler kolları sıvamalıdırlar. Gece öğünlerine yüklenmemek için ana öğünleri zamanında ve yeterli tüketmek gerekir. Asitli, şekerli, fast food , kızartmalar, hamur işi,   paketli ürünlerin tüketimi kısıtlanmalıdır.

Günlük aktiviteler arttırmalı, bilgisayar oyunlarından ziyade hareket edebilecek bir ortam ve yaşıtlarıyla zaman geçirecek dilimler yaratın. Çocuklarınızla aynı masa başında yemek yemeye ve sizin tercih edeceğiniz sağlıklı besinlerden tercih etmesine yardımcı olun. Çocuklarınızın yaşam tarzına dokunuşlar yaparak onun kilo vermesini sağlayabilirsiniz. Öğün saatlerinde sağlıklı besinler tercih etmesini sağlayın. Uzun süre aç bırakmadan sağlıklı ara öğünlerle kilo vermesine ve daha sağlıklı bir beslenme alışkanlığı kazanmasına yardımcı olabilirsiniz. Sabırsız olmadan ona sağlıklı beslenmeyi aşılayın. Doyurucu ve besleyici öğünler oluşturmak ebeveynlerin elinde. Çocuğunuz kiminle yaşıyorsa ilk olarak onların beslenme alışkanlıkları değişmelidir.  Kalori kısıtlanması yapmadan sağlıklı tercihler sunarak çocuğunuzun zayıflamasına yardımcı olabilirsiniz.

Tek yönlü beslenmeden sıyrılıp beslenmelerde çeşitlilik sağlayın.  Kas gelişimi ile birlikte zihinsel gelişime de olumsuz anlamda etki eden tek yönlü beslenmenin bitmesi gerekiyor.

Çocuklarda besin kontrolü önemlidir. Ne yediğini takip edin. Düzenli beslenmesini kontrol altına alın. Karbonhidrat, protein ve yağ da tüketilen besin içeriklerini de profesyonel bir şekilde takip etmeniz gerekiyor.

Kilo verme sürecinde hem fiziksel hem de ruhsal yaşanılacak sıkıntıların önüne geçmek için ailelerin gerekli özeni göstermeleri gerekmektedir.

Aksi halde çocukların şeker hastalığı, deri enfeksiyonları, yüksek tansiyon ve kalp hastalıkları gibi tehlikeli rahatsızlıklar yaşanmasıyla karşılaşılabilir. Aşırı kilonun beraberinde getirdiği depresyon, yeme ve uyku bozuklukları ortaya çıkabilir. Küçük yaşta çözülemeyen bu gibi yeme problemleri, ergenlik dönemine doğru daha ağır şekillerle karşılaşılabilir. Zaman geçtikçe beslenme bozukluklarının üstesinden gelmek ve sağlıklı beslenme alışkanlığı kazandırmak zor olacağı için çocukluk çağında beslenme düzenlenmelidir.

10 ile 18 yaş arası çocuklarda tüm diyabet vakalarının %20’sinin aşırı kiloya bağlı tip 2 diyabet olduğu görülmüş, onun için çocukluk çağında beslenmeye dikkat edilmelidir. Aşırı kilolu bazı çocuklarda proteinüri ve böbrek hasar görülmüş.  Yapılan bazı otopsi serilerinde obez çocukların %52’sinde karaciğer yağlanması tespit edilmiş. Aşırı kilolu çocukların %12-17’sinde kan yağlarında bozukluk (özellikle HDL düşüklüğü) görülmüştür onun için gelişim çağı beslenme önemlidir.

Çocuklarınızın kilo verme sürecinde bir beslenme uzmanından ve psikologdan destek alınız.

Sağlıcakla kalın…