Beslenme elbette ki sağlığımızla doğru orantıdadır. Yaşam kalitesini arttırmak için yaşam tarzına uygun beslenme dengeli, düzenli ve sağlıklı beslenme şekli uyarlanmalıdır. Kısıtlı beslenmek yetersiz beslenmek birçok sağlık problemini ortaya çıkarmaktadır. Hastalıklar çoğunlukla kronik olup, yaş, kilo, cinsiyet, günlük aktiviteye göre ortaya çıkmaktadır. Beslenme bozuklukları tüketilen besinlere göre değişmektedir. Sevilen besinler sağlıksız olduğu takdirde problemlerle karşılaştırabiliyor.

Beslenme bozukluğu birçok sorunu ortaya çıkarmaktadır. Kas hacminin azalmasıyla yağ hacminin artması beslenme bozukluğundan kaynaklanmaktadır. Güç kontrolsüzlüğü kas kas hacminin az olmasından dolayıdır. Saçın dökülmesi, vücutta derinin pul pul olması, saçın doğal rengini kaybedişi, çabuk kırılan tırnak, hızlı uzayan tırnaklar, tırnak yapısının bozuk olması, sağlıksız beslenmenin birer göstergesidir. Unutkanlık, büyüme gelişmede yavaşlama, eklem ve kemik rahatsızlıkları, dikkatsizlik, anemi, kilo kaybı, kilo artışı daha birçok belirti beslenme bozukluğundan ortaya çıkmaktadır. Bağışıklığın zayıflaması da beslenme yetersizliğinden dolayı olduğu unutulmamalıdır.

Yeterli ve dengeli beslenmek, vücudun ihtiyacı olan besinleri yeteri kadar ve uygun zamanda almak anlamına gelir. Sağlıklı, dengeli ve düzenli beslenildiği takdirde ortaya çıkabilecek sağlık problemlerini en aza indirilebiliriz.

Sağlıklı beslenen kişiler bedenen daha sağlıklı görünürken, bedenleri daha hareketli ve esnektir. Ciltleri ve saçları daha parlakken, kuvvetli kaslara sahipken, fiziksel olan kilolarını dengede tutarlar. Bağışıklıkları güçlü, zihinsel ve psikolojik olarak daha sağlıklıdırlar.

Sağlıklı beslenmek için, Bir bireyin her gün beslenmesinde yer alacak püf noktalar olarak, Yeterli ve dengeli beslenmek için besinler besleyicilik ve besinler yapı benzerliğine göre 4 ana besin grubuna ayrılmıştır.

Bunlar; Süt ve Süt Ürünleri, Et, Yumurta ve Kurubaklagiller, Ekmek ve Tahıllar ,Sebze ve Meyveler, olarak öğünlerde besin çeşitliliğinin sağlanması önemlidir. Sağlıklı yaşam için önerileri şu şekilde sıralandırabiliriz; Tuz tüketimi azaltılmalı, yemeklerin üzerine mümkün oldukça tuz atılması engellenmelidir.

Paketli gıdaların tüketimi minimuma indirgenmelidir. Öğün aralarında paketli ürünlerden uzak, daha besleyici atıştırmalıklar tüketilmelidir. Çay, kahve, gazlı içecekler yerine süt, ayran, taze sıkılmış meyve suları gibi besinler tüketilmelidir. Şeker tüketimi kısıtlanmalıdır. Şeker içeriği düşük besinler tercih edilmelidir. Vücudun çalışmasının aksamaması için, su tüketimine dikkat edilmeli, günde en az 8-10 bardak su tüketilmelidir. Öğün atlanmamalı, özellikle kahvaltı yapmadan güne başlanmamalıdır. Tüketilen yağ miktarı azaltılmalı, kızartılmış besinler tüketilmemelidir. Fiziksel aktivite arttırılmalıdır.

Sağlıcakla kalın…