Besin takviyesi olarak adlandırılan vücudumuzdaki kas kütlesini arttıran, yağ yakan, enerjiyi arttıran, kilo kaybettiren, spora motivasyon sağlayan, tok tutan L-Karnitin, genellikle spor yapan bireyler için kullanılan bir takviyedir.m

Karnitin, vücut hücrelerinin tamamında bulunan ve uzun zincirli yağ asitlerini mitokondrilere taşıyarak hücrelerde enerji üretilmesini sağlayan vitamin benzeri bir bileşiktir.

University of Maryland Medical Center (UMMC) yapılan araştırmada Dayanıklılığı artırdığı, yorgunluğa iyi geldiği görülmüştür. Başka bir araştırma da  yağ yakımını arttırmadığı, daha çok obez bireylerde ve daha yaşlı bireylerde kilo kayıpları olduğu saptanmıştır. Bir araştırma da Karnitin, tek başına egzersiz performansını artırmadığı görülmüştür.

Bazı araştırmalarda beyin fonksiyonları üzerinde etkilerinin olduğu, yaşa bağlı zihinsel düşüşü önlemeye ve öğrenme belirteçlerini iyileştirmeye yardımcı olabileceği görülmüştür. Ayrıca başka bir araştırma da karnitin belleğin korunmasında ve hafızanın güçlendirilmesinde karnitinin yararlı etkileri bulunduğu görülmüştür.

Ek olarak besinlerden de Karnitin alabiliriz. Bunlar; kırmızı et, süt, tavuk, hindi, balık, hayvansal kaynaklarda bulunurken, tam tahıllı besinler, kuşkonmaz gibi hayvansal olmayan kaynaklarda da bulunur.

L karnitin ya da bunun gibi spor takviyelerini sağlık durumunuz,  uzman diyetisyeniniz ve sporcu eğitmenlerine sormadan tüketmemeniz gerekir.

Fiziksel aktivite düzeyiniz düşükse ve spor yapmadan sadece diyet uygulayarak ağırlık kaybetmeyi planlıyorsanız karnitin tüketmemelisiniz.

Sağlıcakla kalın…