Bilgi paylaşımı medeni ve zengin ülkeler medeniyetlerinde her zaman büyük önem vermiş ve bilginin yayılmasına özel önem vermişlerdir. İlmin her yaşta ve özellikle gençlere yayılması, bir ülkede o ülkenin alimlerinin vatandaşlarına yapılabilecek en güzel katkıdır. Zihinlerin aydınlanması, gerçek bilginin aktarılması ve pratikte uygulanması bir toplumda yapılabilecek en iyi örneklerdir.

Bugün bunu sunan ülkelerden birinin de Türkiye Cumhuriyeti olduğunu gönül rahatlığıyla söyleyebiliriz. Kurumları aracılığıyla uluslararası öğrencilere eğitimin her alanında eğitim olanakları sunmaktadır. Sosyal bilimlerden başlayarak, doğa bilimleri, formel bilimler vb. Her alanın hemen her köşesinde, buradaki her öğrenci, bulunduğu yönde profesyonel olarak gelişiyor. Sonuç olarak Türkiye Cumhuriyeti'nin en geniş toprak alanına sahip şehri olan Konya (Konya) şehrinden bahsetmeye çalışacağız. Her alanda gelişme ve ilerleme için model bir şehir, ancak burada eğitim için gelen Arnavut öğrencileri vurgulamak istiyorum. Burası Konya veya diğer adıyla "Gönül Şehri" olarak tanınır. Burada yaklaşık kırk altı Arnavut öğrenci farklı seviyelerde eğitim görmektedir. Sadece Kosova Cumhuriyeti'nden ve Doğu Kosova'dan (Presevo, Bujanovac ve Medvedja) Konya şehrinde (Türk toplumundan Kosova Cumhuriyeti'nden gelen öğrenciler hariç) on beş öğrenci bulunmaktadır. Bu öğrencilerden dördü doktora eğitiminde, yüksek lisansta bir, temel eğitimde on öğrenci bulunmaktadır. Türk halkının Arnavutlara o kadar saygısı var ki, Selçuk belediyesine bağlı mahallelerinden birine 'Kosova Mahallesi' adını vermek de dahil olmak üzere bunu çeşitli şekillerde gösterdiler. Arnavutluk Cumhuriyeti'nin öğrencileri, yirmi altısı temel, biri yüksek lisans olmak üzere toplam yirmi yedidir. Kuzey Makedonya Cumhuriyeti'nden gelen öğrencilere gelince, dört öğrenci var. Bunlardan ikisi temel eğitimde, diğer ikisi ise yüksek lisans düzeyindedir. Konya'da okuyan Arnavut öğrenciler, tıp, hukuk, jeodezi-jeoinformatik, tarih, uluslararası ilişkiler, gazetecilik, İslami çalışmalar vb. gibi çeşitli bilimsel profillerde derslere katılırlar. Konya kentindeki öğrenci hayatı, çok dinamik bir yaşam, çok sayıda kütüphane, çok zengin sosyal ve kültürel etkinlikler, çok sayıda park ve bilimsel, teknolojik ve dini konferanslar gibi çeşitli fuarlarla karakterizedir. Ayrıca ulaşım araçları kolay ulaşılabilir ve ekonomiktir. Ayrıca dünyanın farklı ülkelerinden farklı branşlarda okumak için gelen çok sayıda uluslararası öğrenci var, ancak Türkiye'nin farklı bölgelerinden gelen öğrenciler de var. Yani başka bir deyişle, farklı ülkelerden öğrencilerden oluşan ve farklı çalışma dallarına ayrılan bir mozaik.

Öğrencilik hayatının en güzel deneyimlerini birlikte görmek, konuşmak ve paylaşmak başlı başına bir zevk ve hazinedir. Arnavut öğrenciler, öğrencilik hayatının yanı sıra bilimsel tartışmalar geliştirmek, tatilleri kutlamak ve çeşitli şekillerde birbirlerine yardım etmek için bir araya geliyorlar. Ancak doğru bilgi ve eğitim ile toplumsal bilinç düzeyinin ve geleceğin vizyonunun yükseltilmesinde güvenli yolların önünü açabiliriz.