AVRUPA BİRLİĞİ DESTEKLİ PALETT-A PROJESİ KAPSAMINDA KONYA'DA EKOLOJİK SEFERBERLİK
Selçuk Üniversitesi, Avrupa Birliği Erasmus+ Programı'nın finansal ve kurumsal şemsiyesi altında yürütülmekte olan uluslararası nitelikteki PALETT-A Projesi’nin en prestijli ayaklarından birine imza attı. Proje kapsamında organize edilen “Ecological Co-Design Seminar” ile eş zamanlı yürütülen uygulamalı çalıştaylar, üniversitenin modern yerleşkesinde gerçekleştirildi. Sınırları aşan bu bilimsel buluşma kapsamında Türkiye, Tunus, Fransa ve Yunanistan’dan gelen çok sayıda saygın akademisyen, araştırmacı ve bağımsız sanatçı Konya'da buluşarak yeşil dönüşüm odaklı fikir jimnastiği yaptı.

Zirvenin ana omurgasını oluşturan deneysel atölye çalışmalarında, doğada çözünmesi yüzyıllar süren ve çevre kirliliğinin birincil sebepleri arasında gösterilen kağıt, tekstil ve plastik atıklar masaya yatırıldı. Katılımcı ülkelerin temsilcileri, bu endüstriyel ve evsel atık katmanlarını gelişmiş geri dönüşüm felsefesiyle harmanlayarak hem sanatsal objelere hem de okullarda kullanılabilecek yenilikçi eğitsel materyallere dönüştürdü. Yabancı konuklar, çevre dostu bu prototipleri üretirken Selçuk Üniversitesinin sahip olduğu zengin araştırma laboratuvarlarından ve teknolojik altyapı imkanlarından tam kapasiteyle faydalandı.
SÜRDÜRÜLEBİLİR TASARIM VE EKOLOJİK ZEKÂ İÇİN ORTAK AKADEMİK SİNERJİ
Çok disiplinli bir çalışma modelinin ürünü olan projenin yerel koordinasyon süreçlerini yöneten Selçuk Üniversitesi Proje Koordinatörü Prof. Dr. Recai Kuş, çalıştayların bilimsel ve toplumsal çıktılarına dair önemli değerlendirmelerde bulundu. Teknolojinin, sanatın ve ekolojik disiplinlerin aynı potada eritilmesinin önemine değinen Prof. Dr. Recai Kuş, temel misyonlarının doğaya saygılı ve estetik kaygısı yüksek olan geleceğin tasarımcı kuşaklarını yetiştirmek olduğunu belirtti. Kuş, üniversitenin yeşil prototipleme süreçleri ile pedagojik materyal tasarımı konularında projeye çok güçlü bir bilimsel omurga kazandırdığını aktardı.
Etkinliğin tamamlanmasıyla birlikte, çok uluslu çalıştaylar süresince geri dönüştürülebilir atıklardan üretilen ve her biri sanatsal bir deha ürünü olan ekolojik tasarımlar, Mimarlık ve Tasarım Fakültesi bünyesinde açılan özel bir sergiyle görücüye çıkarıldı. Serginin açılış kurdelesini kesen Selçuk Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Haldun Soydal, bu tarz sınır ötesi entegrasyonların üniversitenin küresel ölçekteki akademik rekabetçiliğine doğrudan katkı sağladığını dile getirdi. Farklı coğrafyalardan gelen bilim insanlarının kampüse dinamizm getirdiğini söyleyen Prof. Dr. Haldun Soydal, uluslararasılaşma vizyonlarının bu tip somut projelerle tahkim edildiğini ifade etti.

DÖRT ÜLKENİN GÜÇ BİRLİĞİ YÜKSEKÖĞRETİMDE KARBON AYAK İZİNİ AZALTACAK
Uluslararası organizasyona ev sahipliği yapan Mimarlık ve Tasarım Fakültesinin Dekanı Prof. Dr. Rabia Köse Doğan da kurum olarak sıfır atık ve yeşil dönüşüm temalı projelere her zaman öncelik verdiklerini anlattı. PALETT-A Projesi’nin küresel ortaklık yapısı içinde yer almaktan ve dünyanın farklı noktalarındaki araştırmacıları fakültelerinde ağırlamaktan ötürü büyük bir kıvanç duyduklarını sözlerine ekledi. Projenin genel koordinasyonunu üstlenen yabancı konuk Prof. Dr. Ikbel Charfi ise ev sahibi kurumun gösterdiği yüksek misafirperverlik ve profesyonel organizasyon kabiliyeti için teşekkürlerini sundu. Selçuk Üniversitesinin yetkin öğretim kadrosu ve teknik laboratuvar donanımının projenin başarısında kilit rol oynadığını belirten Charfi, Akdeniz havzasındaki bu dört ülke arasında örülen bilimsel köprülerin gelecekte çok daha büyük ortaklıklara kapı aralayacağına inandığını söyledi.
Konya zemininde başarıyla tamamlanan bu program, yükseköğretim sistemlerinde çevre bilincini sanatın estetik diliyle birleştiren yeni eğitim müfredatlarının geliştirilmesinde kritik bir kilometre taşı geride bırakıldı. Selçuk Üniversitesi kampüsünde, yabancı ve yerli akademisyenlerin ortak aklıyla tasarlanan yenilikçi yöntemler ile ekolojik ders materyalleri, proje ortağı olan Fransa, Yunanistan ve Tunus'taki üniversitelerin eğitim süreçlerinde de aktif olarak müfredata dahil edilecek.



