Tarih, din ve felsefe bilmeden her konuda konuşabilir; yüzeysel ve fütursuzca tavırlarınla bulunduğun ortamın kahır ekseriyetini etkileyebilirsin. Korku ve hayal dolu hikâyelerin kolayca müşteri bulabilir ve seni popüler yapabilir. (Bkz. STSN)

Peki tarih, din ve felsefe bilmek ne demektir? Bu mümkün müdür?

Veli Mahmud Paşa, Tammuz, Ayn Rand , Robert Edward Lee,  İzanagi, Anaximenes

Tüm bu isimlerin ve yüz binlercesinin daha bir şeyler anımsatması kolay mı bir insan için. Bir internet arama motoru için bile zor.

Yukarı tükürsek bıyık, aşağı tükürsek sakal.

Çözüm No:1 : Balgamı yutmak. Kulağa ne kadar iğrenç de gelse zararı yoktur. Askere gidenlere söylendiği gibi ' ne önde ol ne arkada'. Etliye sütlüye karışma, suya sabuna dokunma.

Çözüm No: 2 :Peçeteye tükür. Nasıl mı? 24 yöntemiyle. Tarih, din ve felsefenin tüm detaylarına vakıf olamayacağımıza göre sistemini kavramaya çalışmamız ve yorumlarımızı 24 yöntemi yardımıyla yapmamız daha sağlıklı olacaktır.

50,000 yıl önce Homo Saphiens'den başlamasak bile 9000 yıl önce yaşamış ilk şehirli hemşerilerimizden başlatmak lazımdır tarihi. Tamamı bilinmeyen ve birçoğu sübjektif bilgilerle 9000 yılı süzmek zordur ancak zorunludur. Zorluğu bir filmi ağır çekimde izlemeye benzer. İnsan gözü çok daha fazlasını algılayabilmesine rağmen bugün seyrettiğimiz filmler, diziler, tv ,pc programları saniyede 24 farklı kare gösterimini standartlaştırmışlardır. Matrix filminin kurşundan kaçma sahnesinde olduğu gibi ağır çekimler göze hoş gelebilir ancak tüm film o şekilde izlenemez. Tarihi de incelerken ağır çekimde (saniyede 1 kare) incelemek yerine normal akış hızında (saniyede 24 kare) incelemek gerekir. Dolayısıyla tarihi yorumlarken 24 saati 1 saat, 24 yılı 1 yıl gibi değerlendirmek hem daha anlaşılır olmasını sağlayacak hem de geleceği yorumlamayı kolaylaştıracaktır. 

Allah indinde din İslam'dır. Bugünkü anlamıyla İslam'ın kitabı Kuran Hz. Muhammed'e 24 yılda indi. Şimdi 24 saatte okumak marifet sayılıyor. Tarihi ağır çekimde izlerken anlamamız ne kadar zor ise dini de hızlı çekimde izlerken anlamak o kadar zordur. Dinin inceleme hızını da hızlı çekimden (saniyede 576 kare) normal akış hızına (saniyede 24 kare) çekmek daha faydalı ve kolay olacaktır. 

Felsefe aslen sorudur. Soru da ancak soranla vardır bu yüzden neredeyse tüm felsefeler filozoflarının adıyla anılır. Filozofların yaşamlarında 24 senelik 3 evresi vardır. Giorgionne'nin sonradan koyma ismiyle 3 filozof tablosunda benim anladığım gibi. O tablonun ismini ben koysaydım 'hamdım, piştim, yandım' olurdu. Felsefelerini incelemekten çok sahiplerini incelemek daha yararlı ve kolay olacaktır.

Bekleyelim görelim. 24 yöntemini kullanarak yorumlarımla not düştüğüm tarihi, ileride normal akışıyla inceleyenler beni görebilecekler mi?