Konya'da son yıllarda yaşanan kuraklık nedeniyle, çiftçi beklediği ürün potansiyelini yakalayamıyor. Bu da çiftçinin ürünlerden elde edeceği kârı düşürüyor hatta zarar ettiriyor. 

Çiftçi kendince bir yöntem bulmuş bu konuyla. O da şu; Kuraklık nedeniyle özellikle hububat ürünlerinden verim alamayan ya da aldığı ürünü istediği paraya satamayan çiftçi, daha fazla kazanabileceği ürünlere eğitim gösteriyor. Bu ürünler de Konya bölgesinde mısır ve ayçiçeği oluyor. 

Bu eğilimin faydası da zararı da söz konusu. 

Faydası var; Konya'da mısır ve ayçiçeği üretiminde ciddi artışlar yaşanıyor. Türkiye'nin tahıl ambarı Konya, farklı ürünlerin de yetiştirilebileceğini bu şekilde göstererek, adından söz ettirebiliyor. 

Zararı var, o da şu; Konya'da çiftçinin birkaç ürüne ağırlık vermesi, Konya'nın ana ürünleri olan tahıl ürünleri, şeker pancarı, fasulye gibi ürünlerin ekim alanlarını azaltıyor. Bu da,Konya'nın tarımda marka şehir olma özelliğine olumsuz etki yapacaktır.

Üretilebilecek bütün ürünlerin, belli bir seviyede yetiştirilerek, Konya'daki çeşitlilik ne kadar fazla olursa, tarım anlamında Konya o kadar fayda görecektir. 

Bu konuda 2017 yılı için hükümetin bir program üzerinde çalıştığını biliyoruz.  Havza bazlı destekleme modeli ile, bir ürün Konya'da hangi bölgede daha verimli yetişiyorsa, o bölgede o ürüne destek verilmesi planlanıyor. Hatta bu konuda geçtiğimiz Cumartesi günü Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik'in Konya'ya gelmesiyle, konuyla ilgili bakanlık yetkilileri de Çumra bölgesinde incelemelerde bulunup istişareler yapmışlar. Bakanlık 2017 yılında havza bazlı destekleme modeline tümden geçmeyi planlıyor. 

Yapılan incelemelerde mesela Çumra bölgesi için mısırın bakanlık tarafından ekilmesi uygun görülmediği belirtildi. Mısırın yer altı sularını azalttığı için böyle bir düşünce hakim olmuş. Bu nedenle bölgedeki çiftçiyi yeni sezon için farklı ürünlere yönlendirecekler gibi görünüyor. 

Bu sadece Çumra bölgesi için değil, diğer bölgelerde de aynı şekilde uygulanması planlanıyor.Henüz hangi bölgede hangi ürünün destekleneceği ve teşvik edileceği belli değil. Üzerinde çalışılıyor. Düşünülünce eğer ki planlanan program, iyi bir şekilde uygulanırsa, bence tarım adına güzel bir iş ortaya çıkar. 

Tarımda bu tür modeller ortaya konmazsa, tarımsal çeşitlilik, verim ve fiyatlar konusunda ciddi sıkıntılar yaşanır.Çiftçi zaten bu sıkıntıları yaşıyor. Bir ürün para etmiyor diye, farklı bir ürüne yüklenilince; bu kez ürün fazla olduğu için o ürün de para etmiyor.

Burada yine çiftçi zararlı çıkıyor. Bunun yanında, az üretilen ürünün fiyatı da pahalanıyor ve tüketicinin cebini yakıyor. Her iki durumda da vatandaş zararlı çıkıyor. Bu anlamda; düşünülen proje yerinde ve makul gibi görünüyor. 

Ancak; burada her bölge için belirlenecek olan ürünler, isabetli bir şekilde yapılmalı, çiftçiyle istişareli bir şekilde gerçekleştirilmeli. Böylece hem üretici kazanır hem tüketici kazanır hem de ülkemiz kazanır. İnşallah düşünülen model, tarım adına güzel sonuçlar doğurur. Sevgi, saygı ve dua ile!