Selçuklu Payitahtı Konya, büyük ve önemli bir tarihi birikimi barındırıyor.

1097-1308 arasında 211 sene Anadolu Selçuklu Devleti’nin başkentliğini yapan Konya, sadece bu özelliğiyle değil, birçok medeniyetin de önemli şehirleri arasına girmeyi başardı.

Günümüzden 9 bin yıl önce yerleşim yeri olduğu bilim insanlarınca kanıtlanan, çok geniş bir Neolitik Çağ ve Kalkolitik Çağ yerleşim yeri olan Çatalhöyük’ün dahi Konya’da yer alması, Konya’nın tarihi açıdan önemli bir şehir olduğunu kanıtlar nitelikte.

Pozitif bilimler dahil olmak üzere, ilmi açıdan önemli eğitim yuvaları olan medreseleri de es geçmemek gerek.

Bu konuda da oldukça zengin olan Konya’mız, “şahsına münhasır” bir birikime sahip.

Ancak; bugün baktığımızda bu kadim birikime sahip çıkılamadığını da üzülerek görebiliyoruz…

Bu birikimin yok olmasında, 1925-1932 yılları arasında Konya’da görev yaptığı süre boyunca şehirdeki birçok tarihi mirasa zarar veren uygulamalar ortaya koyan Fahrettin Altay, Konyalının şehre sahip çıkmaması akla gelen etmenler… Şehirdeki tarihi kimliğin yok olmasıyla ilgili elbette tarihçiler farklı bilgiler de ortaya koyabilir.

Bence bu tarihi bilginin ortaya konulması, tarihi birikimin bugün yeniden ihyasından önce yapılacak önemli bir iş olabilir… Çünkü bir mirası neden koruyamadığımızı ortaya koyamaz ve bu nedenleri ortadan kaldırmazsak, bugünkü projelerimiz de gelecekte aynı sebeplerle zarar görebilir!

Önce bu tehlikeyi ortadan kaldırmak gerekiyor…

Şehrimizin tarihi kimliği ve tarihi birikimiyle ilgili yaptığım genel kanaatten sonra yazının ana konusuna gelelim…

Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, “Darül Mülk” adıyla şehrin tarihi birikimini ortaya çıkaracak projeler silsilesini tanıttı.

Tanıtılan projeler, son 3 yıldır şehrin çeşitli bölgelerinde ortaya konulan ve tamamlanan işleri de kapsıyor. Ancak, bu projelere yenileri de eklenerek, tüm bu çerçeveye “Darül Mülk” adı verilmiş… Özellikle eski Konya olarak bilinen şehrin çekirdek bölgesini kapsayan bu yenileme ve dönüşüm çalışmalarını içeren projeler silsilesi, beni ve tanıtım programını izleyen herkesi heyecanlandırdı.

Heyecanlandırdı çünkü; bir şekilde koruyamadığımız şehrin kadim birikimi, yapılacak bu projelerle yeniden ayağa kaldırılacak.

Mevlana Meydanı önünde yapılan Altın ve Mevlana Çarşı dönüşümü, Alaeddin Çevresi Cephe Yenileme Projesi, Şükran Mahallesi Kentsel Dönüşüm alanıyla bütünleşecek Sahib Ata Dönüşüm Çalışması, Alaeddin Tepesi kazı çalışmaları ve Sultan Köşkü restorasyon çalışmaları, Mevlana Meydanı arkasında bulunan ve kamulaştırılmasının yapıldığı alanın projelendirilmesi, Balıkçılar Oteli’nin arkasından restorasyonu yapılan Mengüç Sokağı olarak bilinen alana kadar olan kısımdaki dönüşüm çalışmaları, Şems-i Tebrizi Türbesi’ni ve Hz. Mevlana’nın evini de kapsayan bölgedeki kamulaştırma ve dönüşüm çalışmaları başta olmak üzere özel projeleri kapsayan Darül Mülk, şehrin ihyasını sağlayacak önemli projeleri içinde barındırıyor.

Tarihi verilere göre; Konya şehri İç Kale Surları ve Dış Kale Surları ile çevriliydi. Darül Mülk’ün içinde barındırdığı projeler çerçevesinde, özellikle Sahib Ata bölgesindeki kentsel dönüşüm çalışmalarıyla, Larende Kapısı’nın ve surların bir kısmının ihyası planlanıyor. Oldukça yerinde ve güzel bir düşünce.

Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, proje tanıtım toplantısındaki konuşmasında; Bu tür fırsatların 100 yılda bir geldiğini vurguladı.

Bu cümleye katılmamak elde değil… Ben de diyorum ki; “Sayın Başkanım, evet bu fırsat 100 yılda bir gelir. Gelin bu fırsatı, gelecek yüzyıllara daha kalıcı bir Konya bırakmak için daha iyi değerlendirelim ve eski Konya’yı tamamen gün yüzüne çıkaralım. İç kale surları ve dış kale surlarını tamamen yeniden ayağa kaldıralım. Dış kale surlarının içinde kalan kısmı araç trafiğine tamamen kapatalım ve “eski şehir” anlayışıyla yeni bir turizm merkezi haline getirelim.”

Tabi Başkan Altay ve diğer İlçe Belediye Başkanlarımızın belki de hedefleri ve hayalleri budur bilmiyorum. Darül Mülk içerisindeki projeleri parça parça birleştirirsek, zaten bu tarz bir hedef öngörülüyor gibi. Ancak; gelin hep birlikte, tüm Konya’nın da desteğiyle bu vizyona uygun kısa vadeli bir hedef koyalım. Örneğin 10 yıl içinde, bu tarihi, iç ve dış kale surları başta olmak üzere tamamen eski Konya’yı ortaya çıkaracak şekilde yeniden ayağa kaldıralım… Kadim Konya bunu hakediyor, ecdat bizden bunu bekliyor…Konya’yı heyecanlandıran “Darül Mülk” projelerinden dolayı Uğur Başkan’ı tebrik ediyorum. İnşallah bu heyecan hep devam eder. Sevgi, saygı ve dua ile…