SPOR YARALANMALARI VE MENİSKÜS YIRTIKLARI

 Değerli okurlar, zihinsel ve fiziksel olarak vücut gelişmesinde önemli rol oynayan sportif faaliyetler ne yazık ki yanlış hareketler uygulandığı takdirde yaşam kalitemizi arttıracağı yerde hayatının tadının azalmasına neden olabilmektedir. Spor yaralanmalarında en sık karşılaşılan problemlerden biri de menisküs yırtıklarıdır. Uyluk kemiği ve kaval kemiği arasındaki uyumluluğu arttıran ve vücut ağırlığının diz ekleminde dengeli olarak aktarılmasında ve darbe etkisinin azaltılmasında rol oynayan menisküsler , vücutta uyluk kemiği ve kaval kemiği arasında yer alan yastıkçıklardır. Menisküsler her dizde birisi içte diğeri dışta olmak üzere iki adet sert kıkırdak yapısında yarım ay şeklindeki dokulardır.

 Aşırı zorlama, diz üzerinde ani dönüş hareketleri ve bazen de yaşlılığa bağlı değişiklikler sonucu menisküsler yırtılabilir, eklem hareketine engel olup ağrı yapabilir. Şikayete neden olan menisküs yırtıkları günümüzde artroskopi ile, kıvrılan yırtık parçası alınarak tedavi edilmeye çalışılmaktadır. Her menisküs yırtığı ameliyat veya artroskopi gerektirmediği gibi, ilerleyen durumlarda bu tür operasyonlara ihtiyaç duyulabilir. Operasyon gerektiren durumlarda, operasyon sonrasında azalan kas gücünü restore etmek, hareket açıklığını geri kazandırmak ve günlük hayata ve sportif aktiviteye geri dönüşü hızlandırmak amacı ile fizik tedavi ve rehabilitasyon uygulanması gereklidir. Menisküs yırtıklarının oluşmasına en büyük sebebiyet veren durumlardan birisi de aşırı derecede vücudu zorlayan sporlardır. Futbol, basketbol, voleybol, tenis v.b. gibi ani hareketler içeren ve vücudun bacak kısmının yoğunlukla kullanıldığı sportif faaliyetlerde bu tür durumlarla karşılaşmamak için bazı hususlara dikkat etmek gerekir. Bunlar: 

1.        Sportif faaliyetlere başlamadan önce gerekli ısınma ve germe hareketleri yapılarak kaslar ısıtılmalı ve elastikiyet kazandırılmalıdır.

2.        Kasların elastikiyetini ve kuvvetini arttırmak için ağırlık çalışmaları yapılabilir.

3.        Yeterli ısınma ve germe, şok emilimini sağlayan tabanlı ayakkabı, iki ayak üzerine düşmeyi öğrenme koruyucu faktörler arasındadır.

4.        Dizi ve eklemleri koruyucu dizlikler kullanmakta düşme esnasında diz eklemindeki kaymayı engellemeye yardımcı olabilirler.

5.        Vücut ağırlığının bacaklara olan yükünü azaltmak için fazla kilolardan sakınmalıdır.

 

Yoğun olarak görülen sportif faaliyetlere engel teşkil eden spor yaralanmalarında mümkün olduğunca yaralanmayı önlemek, herhangi bir yaralanma olduğunda ise hızla yoğun bir tedavi ve rehabilitasyon programı uygulayarak hastayı mümkün olan en kısa sürede en sağlıklı olarak normal hayatına döndürmek esastır. Unutulmamalıdır ki yetersiz tedavi, erken spora dönüş , gerekli koruyucu önlemleri almamak bir sonraki travmayı kolaylaştıran en önemli sebeptir.

 

Sevgili dostlar, hareketli, dinamik, ağrısız ve üretken bir yaşam sürdürmeye devam etmek istiyorsanız hayatınızda spor olsun, egzersizi ihmal etmeyin. Ancak sağlıklı spor yapmak için, eklemlerinizin sağlam olması gerektiğini unutmayın.

Gelecek hafta görüşmek dileğiyle, sağlıcakla kalın.