Araştırmalar, her beş insandan birinin sırt ağrısı çektiğini göstermektedir. Bu yazımızda, kişinin yaşam kalitesini bozan, hatta bazen hayatını çekilmez hale getirebilen sırt ağrılarının nedenleri ve ağrılarla başa çıkmanın yollarını ele alacağız.

Sırt Ağrısının Nedenleri:
 * stres ( sabah yorgunluğu, bitkinlik, yaygın baş ağrıları)
 * duruş bozuklukları ( bilgisayar kullanma, şoförlük)
 * kamburluk
 * omurganın yana eğrilikleri
 * juvenil kifoz (özellikle gelişme döneminde erkek çocuklarda görülen bir çeşit kamburluk)
 * hiparostosis ( daha çok erkeklerde görülen bir çeşit kireçlenme )
 * iç organlardan yansıyan ağrılar
 * interkostol nevralji
 * sırt bölgesinde fıtık ve kireçlenmeler boyun bölgesindeki fıtık ve kireçlenme ağrılarının sırta yansıması ( bu durumda özellikle kürek kemikleri arasında ve altında ağrı olur )
 * osteoporoz ( kemik erimesi )
 * iltihaplı romatizmalar ( ankilozan spondilit )
 * kas romatizması ( fibromiyalji )
 * multipl miyelom ( bir çeşit kemik tümörü )
 * kemik tüberkülozu
 * çökme kırıkları
 * iyileşmiş omurga kırıkları

Sırt ağrıları hangi durumlarda tehlikelidir?
 * şiddetli ağrı
* gece terlemesi

*zayıflama
  * boy kısalması
* bacaklarda kuvvet kaybı, uyuşma
 * kan tahlilinde yüksek sedimantasyon, idrarda protein
 * solunum sıkıntısı

Duruşunuzu Düzeltin! 
  Eğer düzgün durmayı ilke edinirseniz sırt ağrılarınızın azaldığını göreceksiniz. Bir süre sonra da hiçbir şikayetiniz kalmayacak. Otururken öne doğru eğilmemeye dikkat edin. Omuzlarınız öne doğru gelmesin. Sürekli olarak omuzlarınızı geri itin ve midenizi içinize çekin. Böylece vücudun ağırlığını eşit olarak çeşitli bölgelere dağıtmış olursunuz. Sakın bacak bacak üstüne atarak oturmayın. Bu alışkanlık kan dolaşımını zorlaştırır. Eğileceğiniz zaman sırtınızı öne eğmeyin. Dizlerinizi kırarak diz çökün. Böylece sırtınıza fazla yük binmesini önlersiniz. Alışverişten dönerken, yükü bir elinizde taşımayın. İki ayrı çanta ya da torbaya eşit miktarda malzeme koyun ve öyle taşıyın. Sırtınız ve omuzlarınız arasında denge kurulmasını sağlamakla, sırt ağrısı çekmekten kurtulursunuz.
Ağrıları Geçirmek İçin:
Eğer sırtınız ağrıyorsa, yaptığınız iş ne olursa olsun o işi bırakın. Eğer sırtınızda sıcaklık da varsa, soğuk kompres uygulayın. Eğer sırtınız ağrırken aynı zamanda geriliyorsa, sıcak su torbasını sırtınızda gezdirin. Bu arada ağrı kesici bir ilaç da alabilirsiniz. Eğer iki üç gün içinde sırt ağrılarınız geçmezse bir doktora görünmelisiniz.
Uzun süre yatak istirahati yapmak, sırta destek veren kasları zayıflatabilir. Bu nedenle sadece yatarak ağrı geçirmeyi denemek yanlıştır. Bu arada yoga hareketlerinin sırt için son derece yararlı olduğunu belirtelim.
Sağlıklı Bir Sırt İçin:
 1 – Stres ve gerginlik, sırt kaslarının gerilmelerine neden olur. Bu nedenle haftada bir kez sırtınıza masaj yaptırın ya da yoga yapmayı öğrenin. Sırt kaslarının rahatlaması için bu önlemleri almak zorundasınız.
 2 – Sırtın sağlıklı olabilmesi için doğru egzersizleri seçmek çok önemlidir. Yüzme ve yürüyüş sırt için ideal egzersizlerdir ancak siz yine de, yapmanız gereken egzersizler konusunda doktorunuza danışın.
 3 – Oturduğunuz sandalye ya da koltuk, mutlaka çok rahat olmalı. Ve sırtınıza destek vermeli. Evde iş yerinde ve arabada bu hususa dikkat etmelisiniz. Yumuşak kanepe ve koltukların arkalarına yastık koyarak destek almak gerekir.
 4 – Yaşamımızın yaklaşık üçte birini uyuyarak geçirdiğimize göre yatağımıza da dikkat etmemiz gerekiyor. Yatağınız kalçalarınızın ve omuzlarınızın rahat edebileceği bir şekilde olmalı.