Sadece bedene değil, ruha da oruç tutturmak lazım bu ayda. İnsanlara ve olaylara karşı sabırlı olmalı, güzel duygular geçmeli, kötülük, fesatlık, haset, kıskançlık ve ego kalpten uzak olmalı. Yürekleri harekete geçirip, kulakların ve kalbin pasını silmeli Ramazan’da… Çünkü ruhun da detoks zamanı şimdi!

1- DOĞAL BİR ANTİDEPRASAN

Böyle güzel günlerde kalbimizi harekete geçiren çok özel aromatik bitkilerden olan gül, en etkili antidepresanlardan da biridir. Bu amaçla gülsuyu yaz aylarında oruç tutarken sizi ferahlatacaktır, iftardan sonra şerbeti de başka güzel olur.

2- STRES VE GERGİNLİK İÇİN BİREBİR

Uyumadan önce 1 tatlı kaşığı lavanta çiçeği cam çaydanlığa koyup, üzerine 1 su bardağı sıcak su ilave edip, 10 dakika demlendikten sonra içiyoruz. Rahatlatır, uyku kalitesini artırır, stres ve gerginliği azaltır.

3- BİLİMSEL OLARAK KANITLANMIŞ YÖNTEM

Soğuk su ile abdest almak: Sıcak havalarda hem suyun sakinleştirici ve tenimize iyileştirici etkisi hem de abdest alırken özellikle kulak ve ayaktaki enerji noktalarının uyarılması ruhsal iyiliğe destek olacaktır.

4- İBADET YAPIN, RUHUNUZU BESLEYİN.

Ramazan’da ruhumuzu daha çok harekete geçirelim:
İç’e yolculuk, namaz, dua ve Allah’ın isimlerini anmak iyi gelecektir. Manevi gıdalar önemlidir. Sevgi ve şefkat en güzel ilaçlardandır; şifayı yüreğimizde bulabiliriz.

5- MÜZİKLE TERAPİ OLUN

Müzik terapi: Müzik, vücuttaki değişik hormonları etkileyip kan basıncı ve nabız sayısını normale getirebiliyor, stres ve depresyon tedavisinde de kullanılıyor. Bu amaçla özellikle İsfahan, Hüseyni ve Segâh makamları tercih ediliyor. Benim favori makamım Segâh bir ilahi dinlerseniz hemen şimdiden ruhunuzun rahatladığını hissedeceksiniz.

6- ÖZEL DESTEK KUVVETLERİ

Haşhaş, kişniş ve Omega 3 balık yağı içeren takviye edici gıdalar; vücudun günlük Omega3-9, vitamin (A, D, E), mineral, eser element ihtiyaçlarını karşılamak ve depresyon ile uyku bozukluğu için özel destek sağlamak amacıyla günlük beslenmeye takviye olarak kullanılabilir.