Güneş enerjisi ile çalışanlardan mısınız?

Ben onlardanım. Güneş varsa hayat var benim için. Neşeli, enerjik, üretken oluyorum. İçim içime sığmıyor. Kışın, yaz aylarında olduğum kadar keyifli olamıyorum. Bu güneşsizliğin getirdiği keyifsizlik bazı kişilerde biraz daha ileri safhalarda olabiliyor. 

Mevsimsel değişikliklerle eşzamanlı, yılın belirli dönemlerinde ortaya çıkan ve yinelenen duygusal değişiklikler, mevsimsel duygu durum bozukluğu olarak adlandırılıyor. Bu duruma yol açan birçok sebep olduğu varsayılıyor.

Sonbahar ve kış mevsimlerinde gün ışığından yeterince faydalanamadığımızda, mutluluğumuzu sağlayan serotonin seviyesi azalıyor. Doğal bir sakinleştirici etkiye sahip olan melatonin ise artıyor. Bu durum fiziksel hareketlerimizi yavaşlatıp uykulu bir hale geçmemize, birazcık da mutsuz hissetmemize neden oluyor.

Mevsimsel duygu durum bozukluğu genellikle üzüntülü ruh hali ve düşük enerji ile karakterizedir. Sık sık ağlama eğilimi, yorgunluk ve halsizlik, konsantrasyon zorluğu, normalden fazla uyuma, günlük aktivitelerde azalma, yavaşlık, sosyal geri çekilme, karbonhidrat ve şeker alımını arttırma ve buna bağlı olarak kilo alma durumuna rastlanmaktadır. Bu durum birçok kişide kış süresince bağışıklık sistemini zayıflatabilir, bu nedenle de hastalıklara yakalanma riski artabilir.

Bu durumla baş edebilmek için yapılacak en önemli şey iyi ve dengeli beslenmek, düzenli egzersiz yapmak ve iyi bir uyku düzenine sahip olmak. Buna rağmen, mutsuzluğunuz baş edemeyeceğiniz bir boyutta ise bu konuda uzman bir doktora başvurmalısınız.

Ayrıca yardımınıza yetişecek birçok doğal kaynak mevcut. Omega 3 yağ asitlerinin vücut için faydaları tartışılmaz. Duygu durumunu yükseltmedeki etkilerini destekleyen birçok çalışma da mevcut. Haşhaş ve kişniş tohumu yağı geleneksel olarak uzun yıllardır duygusal rahatlama sağlamak amacıyla kullanılıyor ve çalışmalar da etkilerini destekliyor. Bağışıklık sistemini güçlendirip olası hastalıklardan korunmak, bu kışı kolay atlatmak için de doğa, birçok seçenekle destekçiniz…

-Gastón MS. Et al. Sedative effect of central administration of Coriandrum sativum essential oil and its major component linalool in neonatal chicks. Pharm Biol. 2016 Oct;54(10):1954-61.

-Deacon G. Et al. Omega 3 polyunsaturated fatty acids and the treatment of depression. Crit Rev Food Sci Nutr. 2017 Jan 2;57(1):212-223.

-De Crescenzo F. Et al Melatonin as a treatment for mood disorders: a systematic review. Acta Psychiatr Scand. 2017 Dec;136(6):549-558

-Nussbaumer B. Et al. Light therapy for preventing seasonal affective disorder. Cochrane Database Syst Rev. 2015 Nov 8;(11):CD011269. 

-Mahendra P1, Bisht S. Anti-anxiety activity of Coriandrum sativum assessed using different experimental anxiety models. Indian J Pharmacol. 2011 Sep;43(5):574-7. 

-Ku PW. Et al. Prospective relationship between objectively measured light physical activity and depressive symptoms in later life. Int J Geriatr Psychiatry. 2018 Jan;33(1):58-65.

-O'Hare C. Et al. Seasonal and meteorological associations with depressive symptoms in older adults: A geo-epidemiological study. J Affect Disord. 2016 Feb;191:172-9