Sindirim sistemimiz her gün tükettiğimiz gıdaları parçalar, sindirir, seçer, temizler ve içeriğindeki besinlerin emilerek kan dolaşımına geçmesini sağlar. Bu görevler için özelleşmiş farklı organlar bütününden oluşmuş bir sistemdir. Sağlıklı beslenme ve yaşam alışkanlıkları sindirim sistemi sağlığımız için oldukça önemlidir.

Sindirim sistemimiz, özellikle de bağırsaklar, bağışıklık sisteminin temelini oluştururlar. Bağırsaklarımızda bulunan bakteriler, bağışıklık sisteminin yaklaşık %80inden sorumludur. Doğal florayı oluşturan dost bakteriler ne kadar çeşitli ve sağlıklıysa, bağışıklık sistemi o kadar güçlüdür.

Vücudumuzda stresle en fazla ilişkilendirilen sistemdir sindirim sistemi. Özellikle bağırsaklar ve mide çok hassaslardır ve stres durumuna hızlıca tepki verirler. Bir üzüntünün ardından mide problemleri yaşamak, evden uzak kalındığında dışkılama düzeninin bozulması hepimizin bildiği ve normal kabul ettiği sorunlardır.

Hazımsızlık, besin alımından sonra karın üst bölgesinde ağrı, şişkinlik hissi, hızlı doygunluk hissi, bulantı ve yanma gibi şikayetlerle ortaya çıkar. Genellikle yaşam tarzı ve yeme alışkanlıklarıyla ilişkilidir. Sigara ve alkol kullanımı, aşırı yağlı ve baharatlı beslenme, aşırı kahve tüketimi, stres ve fazla kilolar hazımsızlığa zemin hazırlar. Ancak hazımsızlığa çok daha ciddi sindirim sistemi sorunlarının da neden olabileceği unutulmamalıdır.

Kabızlık, bağırsak hareketlerinin normalden daha az olması durumudur. Bağırsak hareketleri arasındaki normal süre kişiden kişiye değişir. Ancak üç veya daha fazla gün, tuvalete çıkmamak için çok uzun bir süredir.  Kabızlığın, genellikle hayat tarzına dayanan birçok nedeni olabilir. Gün içindeki hareketlilik durumu, tüketilen günlük su miktarı, tercih edilen gıdalar ve psikolojik durum, bağırsak hareketlerini etkileyen faktörlerdir.

Sağlıklı yaşam alışkanlıkları, bağırsak sağlığı için de önemlidir. Günlük egzersiz, stres yönetimi, lifli gıdaların bolca tüketimi ve yeterli sıvı alımı bağırsak hareketlerinin yeterli miktarda olmasına katkı sağlar. Her gün belli saatlerde tuvalete çıkmayı alışkanlık haline getirmek, bu alışkanlığın kazanılması için oldukça önemlidir.

Özellikle sindirim sisteminin stres kaynaklı problemlerinden kurtulmak için gıda seçimlerimize ve yeme alışkanlıklarımıza da dikkat etmek gerekir. Kalite standartlarına uygun olarak üretilmiş ve uygun miktarlarda kullanılan kişniş yağının, hem sinir sistemini hem de sindirim sistemini rahatlatıcı etkilerinden de faydalanılabilir. Rezene ve Anason geleneksel olarak, hazımsızlık ve şişkinliği gidermek amacıyla uzun yıllardır kullanılan bitkilerdir. Keten tohumu yağının içerinde bulunan yağ asitlerinin ve fito kimyasalların bağırsak hareketlerini artırmada ve kronik kabızlık problemlerini düzeltmede yardımcı olabileceği çalışmalarla gösterilmiştir. Probiyotik ve prebiyotiklerin kullanımı da bağırsak hareketleri ve bağırsak florasının sağlığı açısından olumlu bir katkı olur.

Sindirim sisteminin sağlığı, diğer tüm sistemlerin sağlığı için oldukça önemlidir. Sağlıklılığın devamı sağlıklı bir yaşam ve beslenme tarzı ile mümkün olabilir. Kalite standartlarına uygun üretilmiş takviyelerle desteklenebilir.

Dr. Deniz. Dedeoğlıu