Meclis Araştırma Hizmetleri Başkanlığı'nın geçtiğimiz yıllarda yayınladığı rapor, Türkiye'deki işsizlik gerçeğini gözler önüne serdi. Rapora göre, her 4 işsizden biri üniversite mezunu. Raporda, 2000 yılından 2015'e kadarki değişim izlenirken 2000 yılında 143 bin olan üniversite mezunu işsiz sayısının 2015'te 774 bine çıkması dikkat çekmişti. 

TBMM tarafından yapılan “Türkiye'de Üniversite Mezunu Nüfusun İşgücü Durumu” başlıklı araştırmada, üniversite mezunu işsizlerin sayısındaki artışa dikkat çekildi. Raporda, 2000 yılından 2015'e kadarki değişim izlenirken 2000 yılında 143 bin olan üniversite mezunu işsiz sayısının 2015'te 774 bine çıkması göze çarptı. 2015 yılındaki sayının koalisyon dönemlerinden bile fazla olması dikkat çekerken en çok işsiz gazetecilik, bilgisayar ve sanatta olurken güvenlik, sağlık ve veterinerlik ise en çok iş bulunan alanlar arasında yer aldı.

TUİK verilerinden de yararlanılarak hazırlanan raporda çarpıcı bilgiler yer aldı. Ağustos 2015 itibarıyla 6 milyon 373 bin üniversite mezunu işgücünün 774 bininin işsiz olduğu görülüyor. Buna göre üniversite mezunu işsizlik oranı yüzde 12,1 olarak gerçekleşti. Türkiye'nin genel işsizlik oranı ise yüzde 10,1. Bu dönemde Türkiye'de toplam işsiz sayısının 3 milyon 58 bin olduğu hesaba katıldığında her 4 işsizden biri üniversite mezunu.

Türkiye'de 30 milyon 208 bin kişilik işgücünün 6 milyon 373 binlik kısmını Üniversite mezunları oluşturuyor. 2015 yılının Ağustos ayı itibarıyla işgücüne katılan üniversite mezunlarının sayısı 2014 yılına göre 682 bin kişi arttı. Üniversite mezunları arasından istihdam edilenlerin sayısı da bir önceki yıla göre 514 bin artarak 5 milyon 599 bine, işsizlerin sayısı ise 168 bin artarak 774 bine yükseldi.

Güvencesizlik ve işsizlik arasında birbirini besleyen bir ilişki var. Güvencesiz istihdam biçimleri, işsizliği tırmandırdığı gibi, artan işsizlik güvencesiz istihdam biçimlerinin dayatılmasına da olanak sağlıyor. Üniversite mezunları da bu denklemin içinde. Üniversite mezunu olmak artık, güvenceli ve sürekli istihdamı beraberinde getirmiyor. Memur olabilen “şanslı” bir azınlık dışında üniversite mezunları, güvencesiz istihdam biçimleriyle her geçen gün daha çok karşı karşıya geliyor. Kamuda, “sözleşmeli personel”, “geçici personel”, “ücretli personel” “vekil personel” gibi devlet memuru güvencesinin olmadığı istihdam biçimleri giderek artıyor.

Üniversite mezunlarında işgücüne katılma oranı ve isteği çok yüksek. Üniversite mezunlarının büyük çoğunluğu ne pahasına olursa olsun istihdam edilmek istiyorlar. Özellikle son yıllarda, üniversite mezunları, istihdam edilebilmek için, eğitim aldıkları alanla hiçbir ilgisi olmayan, üniversite eğitimi almayı dahi gerektirmeyen işlere yöneliyorlar.Olağan koşullarda lise mezunlarının istihdam edileceği işlere üniversite mezunlarının da aday olması her şeyden önce patronların elini inanılmaz güçlendirir. Bu durum ücret ve hak pazarlığını patronlar lehine etkileyeceği gibi lise mezunlarının istihdam olanaklarını daraltır ve lise mezunları da istihdam edilebilmek için daha aşağı doğru hareket eder. Allah herkesin emeğini yağlı etsin… Sağlık, başarı, mutluluk daima yanınızda olsun. Hayırlı Ramazanlar…