Günümüzde en çok ihtiyaç duyduğumuz değerler; düşünme, beyin fırtınası ve strateji belirleme. Ülke olarak artık silkelenmemiz, düşünmeye başlamamız, bir araya gelerek beyin jimnastiği yapmamız ve stratejiler belirlememiz lazım. Düşünmeye başlarken de önce düşünceleri düşünelim.

Kısa adı CFR olan Council on Foreign Relations isimli düşünce kuruluşu yıllarca ABD dış politikasına etki etmiş ve yönlendirmiştir. Bu etki ve yönlendirmesinde Rockefeller Vakfı’nın da önemli bir katkısı olmuştur. Pek çok düşünce kuruluşu gibi CFR de ülkenin siyası hayatına tesir etmeye çalışmış, siyasete girmekten çekinmemiştir. Siyasete o kadar girmiştir ki dünya siyasetinde bile söz sahibi olmaya başlamıştır. Tabi ki siyasetteki bu ilerleyiş, sağlam bir stratejinin ürünüdür. 

Strateji belirlemek için öncelikle stratejileri düşünmek ve beyin fırtınası yapmak gerekiyor. İşte size beyin fırtınası yapabileceğiniz en iyi düşünce kuruluşlarından bir tanesi, CFR. Peki strateji neden belirlenir? elbette hedeflere ulaşmak için. Demek ki stratejileri irdelerken, hedefleri de düşünmek gerekiyor. Hedefler örtüşüyorsa stratejileri geliştirebilir; hedefler çakışıyorsa da stratejik önlemler alabilirsiniz.

Tarafımızı belirlemek için CFR düşünce kuruluşunun stratejik hamlelerinden bir tanesi olan ve stratejinin somut bir çıktısı haline gelen, Hitler tarafından Gerçek Bir Kahraman! olarak lanse edilen ve lakabı Ölüm Meleği! olan Josef Mengele’yi bir tanıyalım.   

1943 doğumlu Mengele, Ruslara karşı doğu cephesinde savaşırken ciddi biçimde yaralanmıştır. Bu yaralanma olayının ardından da yüzbaşı olmuştur. Ardından gönüllü olarak Auschwitz’e gitmiş, 24 Mayıs 1943’te kampın tıbbi sorumlusu olmuştur. Kampta tam 21 ay kalan Mengele’ye, kampta bulunan kişiler tarafından “ölüm meleği” lakabı takılmıştır. Ölüm meleği, trenlerden inen yolcuları denek olarak kullanıyor ve deneylerinde kullanıyordu. Peki neydi ölüm meleğinin deneyleri? İnsanları basınç odalarına koymak, buz gibi soğuk ortamlarda bekletmek, uyuşturucu zerk ederek değişimleri gözlemlemek, göz renklerini değiştirmek vb. Peki neden? Üstün Irk! için. Tabi ki şimdi üstün ırka değinmeyeceğim. Belki başka bir yazımda.   

Ölüm meleği Mengele, ikiz çocuklara da çok meraklıydı. İkiz çocukları da deneylerinde kullanır ve sonuçlarını gözlemlerdi. Sonuçları çoğunlukla ölüm olan deneylerin bilim için olmadığını anlamak için şu örneği okumak yeterli olacak sanırım. Adları Guida ve Ina olan takriben dört yaşlarında iki çocuk vardı. Ölüm meleği Mengele’nin dikkatini çeken bu çocuklar direnişlere rağmen Mengele tarafından alı konuldular ve denek oldular. Ölüm meleği Mengele’nin çocuklar ile işi bittiğinde, çocuklar birbirine dikilmiş olarak bulundular. Dikilen bölümler mikrop kapmış, irin akıyordu. Yaralar yüzünden her gece ağlamaktan uyuyamayan çocukların acısına son vermekte annelerine düştü. Çocukların acı çekmesine dayanamayan zavallı anne, morfin ile her iki evladını da öldürdü ve çocuklarının acısına son verdi. Tabi ki annenin acısını tarif etmek imkansız.   

İşte size bir stratejinin ürünü Ölüm Meleği! Stratejinin destekçisi Hitler onu “Gerçek Bir Kahraman” olarak lense ediyor.  Peki sizce? Gerçek Bir Kahraman mı? Yoksa Bir İnsan Kasabı mı?