İletişim,genel olarak insanlar arasındaki duygu ve düşünce alışverişi olarak tanımlanmaktadır.Bizim başkalarını, başkalarının da bizi anlama sürecidir.

İnsanı diğer canlılardan ayıran bir özelliği de iletişim yoluyla hayatını sürdürüyor olmasıdır.Doğumdan itibaren isteklerimizi,duygu ve düşüncelerimizi sözlü veya sözsüz olarak iletiriz.İletişim insanlar için yaşamsal bir fonksiyon taşımaktadır fakat bizler iletişim kopukluğu,yoksunluğu gibi hatalı iletişim şekillerden dolayı kendimizi ve ilişkilerimizi yıpratıyoruz.

İlişkilerimizde emir vermek,tehdit etmek,alay etmek,eleştirmek ve gereksiz sorgulamalar da bulunmak iletişimi koparan başlıca nedenlerdendir.

Daha sağlıklı ve güven dolu bir iletişim için neler yapabiliriz ?

İşte uygulayabileceğiniz basit ve etkili birkaç yöntem;

Öncelikle davranışların adını koymayın. “Çok tembelsin, dikkatsizsin vb.” şekilde hitap etmeyin.

Daha çok dinleyici olun. Karşınızdaki kişinin konuştuklarından,dipnotlarını anlamaya çalışın.

Nezaketi elden bırakmayın.Nezaket aynı zamanda samimiyetin de bir göstergesidir. 

Muhatap gergin mi rahat mı dikkat edin. Gergin biriyle iletişimi geciktirin, mümkünse ortamı yumuşatmaya çalışın. Bunun yolu ona değer verdiğinizi hissettirmektir. Gergin kişiyle gergin konuşma yapılmaz. 

Asıl söylemek istediğinizi ilk 30 saniyede söyleyin. Beyin ilk konuşulanları daha çok algılar. Ayrıntıya daha sonra girin.

Gözleme önem verin. Hem kişiyi hem de şartlarını iyi tahlil edin. Karşınızdakinin problemlerini, zaaflarını, hassasiyetlerini teke düşürün ve ona göre davranın.

Anlamadan anlaşılmayı beklemeyin.

Psikolog Merve KAYHAN