Çumra coğrafî olarak tamamen düz bir ovada kurulu olması sebebiyle yaygın bir yerleşime sahiptir. İzzetbey Mahallesi ilçenin ilk ve en eski mahallesi olup, aynı zamanda Çarşı Merkezini içinde barındırır. Sadece Çarşı Merkezi'nin bir bölümü dikey yapılaşmaya sahne olup, onun dışında tüm mahallelerde genel de tek ve iki katlı bahçeli evlerden oluşmaktadır, ilçemizin şehir merkezi yüzölçümü yaklaşık 25 kilometreyi bulmaktadır.

Toplam 12 mahallesindeki 450'yi aşkın tüm cadde ve sokakların uzunluğu yaklaşık 500 kilometreyi bulmaktadır. Bu haliyle ilçemiz, uzunluk itibariyle çoğu orta büyüklükteki il merkezlerinden daha büyük bir yerleşim alanına sahiptir. Çarşı Merkezinde çoğunlukla yine eski ve 2 katlı binalar mevcuttur. Modern işyerleri, mağazalar, alış veriş merkezleri ve sosyal tesisler açısından önemli eksiklikleri vardır, ilçenin bir özel eğitim kurumu yoktur. Gençlerin sosyal aktivitelerini yapabilecekleri kültür merkezleri, kafeterya, sinema ve tiyatro gibi imkânlarda yoktur. Yine spor tesisleri açısından da birçok eksiği olan ilçemiz de en öncelikli olarak bir yüzme havuzu ve kapalı halı saha tesisi ihtiyaç duyulmaktadır. Konya il merkezine yaklaşık 45 kilometre mesafe de oluşu yüzünden maddi imkânları yerinde olan pek çok aile Konya'ya göç etmekte ve bu nedenle Çumra'mız hem ekonomik ve hem de sosyal kültürel birikimi olan büyük bir nüfusunu Konya'ya göç vermektedir. Her halde Çumra'dan göç ederek Konya'ya yerleşen Çumralıların sayısı halen Çumra'da ikamet edenlerin sayısından daha fazladır. Son yıllarda sırf çocuklarına daha kaliteli bir eğitim ve öğretim imkanı verebilmek amacıyla Konya'ya göç eden ailelerin sayısında önemli artışlar gözlenmektedir. Keza, Çumra'da görev yapan kamu görevlilerin yaklaşık 600-700 kadarı da yine Konya'da oturmaktadır. Sosyal yapıdaki bu olumsuzluklar ilçemizin şehirciliğini de olumsuz yönde etkilemektedir. Özellikle varlıklı ve kültürlü ailelerin Konya'ya göçmesi bir çare olarak görmesi sebebiyle ilçemize yatırım yapanların sayısı çok az olmaktadır. İlçemizde kaliteli konut ve modern iş yerleri yatırımı olması gerekenden çok azdır. Buna bağlı olarak park, yeşil alan, mesire alanı, spor tesisleri gibi modern bir şehirde olması gereken düzenlemelerde yetersiz kalmaktadır. Mevcut durumda ancak ilçemizdeki bu tür tesisler hızla tamamlanarak hizmete sokulmak suretiyle şehrin modern bir görünüme kavuşması sağlanabilir ve bu sosyal göç olayını durdurabilir. Bu amaç ile belediyemiz başta toplu konut olmak üzere spor tesisleri ve alış-veriş merkezlerinin ilçemize kazandırılabilmesi yönünde çok yoğun bir çaba içerisindedir. Nihayet İlçemizin 80 yıllık tarihinde ihmal edilmiş olan başta kanalizasyon olmak üzere içme suyu ve elektrik hatlarının yenileme çalışmaları son hızla sürdürülmekte ve en kısa sürede bitirilmeye çalışılmaktadır. Alt yapı çalışmalarının bitirilmesi ilçemizin modern üst yapı hizmetlerine kavuşmasının da önünü açacaktır.

Çumra'nın en büyük hayali olan Şeker Fabrikası yatırımını tamamlanması da ilçemizin fiziksel görünümünün değişmesi ve modern bir şehir olması yönünde önemli bir etken olacaktır.