Gerçekten de çok önemli bir seçimi daha geride bıraktık. Türk Milleti büyüklüğünü bir kez daha ispat etti bu seçimler sayesinde.

Ülkemizde yapılan son beş seçimin katılım yüzde oranlarının ortalaması, yüzde 85’tir.

Son seçimin katılım oranı ise yüzde 87,5 olarak gerçekleşti.

Her defasında, “dünyaya demokrasi ihraç ettiği” söylenen ve öyle olduğuna inanılan Avrupa ve Amerika’da bazı ülkelerin, mesela ABD, Fransa, Almanya, İtalya, Yunanistan ve İngiltere’nin son seçimlerindeki katılım oranları ortalaması; yüzde 65’tir.

O ülkelerin bizlere “demokrasi dersi” verme gibi bir misyonları olamaz. Kendilerine bu konuda ders verecek bir “hoca” lazımsa, işte Türkiye ve işte Türk Milleti…

Gelelim Ülkemizde yapılan son seçim sonuçlarının kısaca irdelenmesine…

Birkaç aydır yoğun bir seçim süreci yaşadık hep birlikte. Seçim sürecinde olmadık sözler ettiler adaylar birbirlerine. Bu sözleri onlar değil de normal vatandaşlar etmiş olsalardı eğer, inanın sokağa çıkmaya yüzleri olmazdı. Ama ne yazık ki, siyasetçiler birbirlerine söyleyecekleri sözler konusunda hiç bir sınır tanımıyorlar. Hâlbuki kim ne kadar hakaret ediyorsa, iftira ediyorsa hep zararlı çıkan da kendileri oluyor. Edebi ve feraseti ile nam yapmış Türk Milletin bu tür davranışları asla hazmetmiyor, kabullenemiyor.

Ne var ki her seçimde bu yöntem kullanılıyor ve sonuçlar da hiç değişmiyor. Siyaset yapanlar bunu nasıl göremiyorlar hayret edilecek bir durumdur…

Her seçimde millet çok önemli ve bilinçli dersler veriyor ama gel de okusunlar, gel de anlasınlar.

AK partiden başlayalım. 

2015 Kasım seçimlerinde Türkiye Genelinde 49,49 oy oranıyla birinci çıkmıştı AK Parti… Son seçimde aldığı oy oranı ise 41 küsur…

Hem aday belirleme konusundaki yanlış yöntem ve kriterler ve hem de MHP’nin ve özellikle de lideri Devlet Bahçeli’nin AK Parti’nin izlediği dış politika ve terör konusundaki politikalarına vermiş olduğu destek dolayısıyla MHP’ye AK Parti’den önemli oranda oy kayması olduğunu gösteriyor. Böylece MHP’den farklı nedenlerle başka partilere gitmiş olan oy nispeti AK Parti’den ikame edilmiş durumdadır…

Neticede AK Parti’nin bu seçimlerden çıkaracağı çok önemli dersler vardır. Lideri Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın aldığı yüzde 53 oy oranından, partinin 10 puan daha aşağıda oy alması AK Parti açısından düşündürücü bir durumdur.

Burada seçimin en önemli kazananı Sayın Cumhurbaşkanı olmuştur.

CHP açısından da önemli sonuçlar zuhur etmiştir. 1 Kasım 2015 seçimlerinde 25,31 oranında oy alan CHP, son seçimlerde 22,6 oranına düşerek, önemli bir kayba uğramıştır. Bu farkın HDP’ye gittiği iddialarıvar. Eğer bu iddialar doğru ise, “HDP’nin seçim barajını aşmasının nedeni CHP’den giden oylardır.”

Seçimlerin bir başka kazananı da, Cumhurbaşkanlığı seçimini kaybetmiş olsa bile CHP tarihinin son 41 yıllık bir rekorunu kıran ve yüzde 30’un üzerinde oy alan Sayın Muharrem İnce olmuştur. Bu nedenle, CHP’ye Genel Başkanlık konusu yeniden gündeme gelmiştir.

HDP de barajı aşarak 67 milletvekili ile meclise giren ve bu seçimde kazançlı çıkan parti olmuştur.  Ben şahsen, HDP’ninyüzde 10 barajı nedeniyle son üç seçimdir önemli ölçüde kazanımlar elde ettiğini düşünüyorum. Muhalefetin,“HDP’nin barajı aşması ve AK Parti’nin meclis çoğunluğunu kaybetmesi gerektiği ve muhalefettenHDP’ye oy gideceği”  hususunda medyada ve sosyal medyada birçok haber ve propaganda yapıldığını hepimiz biliyoruz. Bu vesileyle yüzde 10’luk seçim barajı konusunun, konulma amacının tam zıddına sonuçlar doğurduğuna inanıyorum.  

MHP bu seçimin en önemli kazananıdır. Anketlerde ve genel olarak sokakta konuşulan  “MHP tek başına girmiş olsa asla barajı aşamaz, yüzde 3-4’ten fazla oy alamaz” yorumları tamamen boş çıkmıştır. Seçmen,  MHP’nin ve liderinin duruşunu önemsemiş ve özellikle kendisini “anketör” sayan birçok kurum ve kişiye unutamayacakları bir ders vermiştir. MHP, TBMM’nin en rahat, en etkili grubu konumuna yükselmiştir. Zaten son dönemlerde izlemiş olduğu politikanın bir ödülüdür bu durum kanımca.

İyi Parti henüz yeni kurulan ve MHP’den kopanların ağırlıklı olarak kurdukları bir partidir ama giderek daha farklı görüşlere de kapı aralayan bir parti konumunda bir görüntü vermektedir. Liderinin milletvekili seçilememiş olması bir negatiflik gibi görülebilir. İlk defa seçime girmiş olması ve 44 milletvekili birden çıkarmış olması bence bir başarıdır. Ancak liderine göre partinin daha fazla oy almış olması da yine lider açısından bir negatiflik göstergesidir.

Saadet Partisi, muhalefetin öne çıkararak AK Parti oylarına çengel atma operasyonu idi. Kendisinden bekleneni veremedi, seçmenin oyunu alamadı. 

Bütün bu değerlendirmelerimin dışında, yurtdışında oy kullanan vatandaşlarımızın, yüzde 60’ının oylarını Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a ve yine yüzde 51’ini AK Parti’ye vermiş olmaları, şahsen dikkatimi çekmiş olan bir diğer önemli husustur.

Ülkemizi yönetmeye talip olan ve yöneten bütün partilerin ve liderlerinin, seçim sonuçlarından önemli dersler çıkarmaları gerekiyor. 

Seçim sonuçlarının, ülkemiz ve Milletimiz için hayırlara vesile olmasını, Yüce Allah’tan temenni ediyorum.