Çumra Belediyesi Çumra’daki; STK’lar, kamu kurumlarının birim amirleri, muhtar, belediye meclis üyeleri ve yerel basın mensuplarının katılım sağladığı ‘Mavi Tünel Projesi’ kapsamında Konya Ovası’na su getiren barajların son durumu hakkında bilgilendirme amaçlı bir gezi programı düzenledi. Düzenlenen gezi programına AK Parti Konya Milletvekili Ahmet Sorgun, Çumra Kaymakamı Hüseyin Ece, Çumra Belediye Başkanı Av. Recep Candan, AK Parti Çumra İlçe Koordinatörü Mevlüt Kozan ile birlikte DSİ yetkilileri katıldı. Gezi sırasında Bağbaşı, Afşar – Hadimi, Yalnızardıç ve Bozkır barajları ziyaret edildi. DSİ yetkilileri alanlarda barajların geçmiş yıllara oranla mevcut sulama kapasiteleri ve devam eden çalışmalar hakkında katılımcılara bilgi verdi. Çumra Belediye Başkanı Av. Recep Candan bölgede gerçekleştirdikleri gezinin önemine vurgu yaparak, en kısa zamanda bu gezinin ikinci etabı ile tekrar birlikte olmayı istediğini ifade etti.

‘OVA’YA KISA SÜREDE SUYUN GELMESİ İÇİN

ÜZERİMİZE DÜŞENİ FAZLASIYLA YAPACAĞIZ’

Çumra Belediye Başkanı Avukat Recep Candan, Çumra Ovası’nın tarımsal sulama kapasitesi anlamında Mavi Tünel projesinden büyük bir ölçüde fayda sağladığını vurguladı. Candan, “Konya Ovası projesi dediğimiz ama aslında bakacak olduğumuzda Çumra Ovası Projesi diyecek kadar Çumra’nın büyük ölçüde istifade ettiği bu projenin yerinde görmek için gezimizi düzenledik. Konya Ovası Projesi, Sultan Abdülhamid Han döneminde dönemin Valisi Avlonyalı Ferit Paşa marifeti ile Kurukafa Mehmet Efendi ile birlikte binlerce insanında 1860’lı yıllarda varıyla yoğuyla aylarca çalıştığı bir projedir. Afşar barajımızda Barajlarımızda su tutma hadisesi geçen yıl başladı ve Elhamdülillah bu yıl 157 metreküp suyumuz var ve 2 yıl içerisinde de su seviyesi istenilen seviyeye gelmesi planlanıyor. Projenin bundan sonraki ayağında ovamıza istenilen düzeyde suyun gelmesi için Sayın Milletvekilimiz ile birlikte çalışmalar yürüterek bu konunun takipçisi olmaya devam edeceğiz. Allah devletimize zeval vermesin. Çumra ovamıza daha fazla suyun gelmesi için yapılan çalışmalar 200 kilometre mesafedeki zorlu bir coğrafyada yapılıyor. Bağbaşı, Afşar-Hadimi, Yalnızardıç ve Bozkır barajları ile birlikte İlçemize yapılan bu devasa yatırımların planlanan süreninde altında tamamlanması için üzerimize düşeni daha fazla çalışarak yapacağız. Son 20 yılda hükümetimiz bölgemize ciddi yatırımlar gerçekleştirdi. Yatırımlar Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın himayeleri ile oluyor. Projelerimizin hayata geçirilmesinde emeği geçen Bakanlarımıza, Milletvekillerimize ve İl Başkanlarımıza teşekkür ediyorum. Yatırımların ve hükümetimizin kıymetini bilmemiz gerekiyor” diye konuştu.

‘TARIMSAL ÜRETİMDE ÖNEMLİ ROL ÜSTLENİYORUZ’

Çumra Kaymakamı Hüseyin Ece de, Çumra’nın Konya’nın tarımsal üretiminde önemli bir rol istediğini dikkat çekti. Kaymakam Ece, sulama yatırımlarının kazandırılmasında emeği geçen herkese teşekkür etti.

‘BUGÜNE KADAR BAŞARDIKLARIMIZI BUNDAN SONRADA DEVAM ETTİRECEĞİZ’

Mavi Tünel projesi ile birlikte Devletin Konya ovasında tarımsal sulama ve içme suyu anlamında bu güne kadar ciddi çalışmalar ve bununla beraber kaynaklar sağladığına dikkat çeken AK Parti Konya Milletvekili Ahmet Sorgun suyun hedeflenen sürede ovaya getirilmesi için çalışmalara devam ettiklerini kaydetti. Sorgun açıklamasında; “İşte Çumra; Kaymakamı, Belediye Başkanı, STK’ları ve muhtarları ve meclis üyeleri ile burada ve birlik ve beraberlik içerisinde. Şu anda mevcut ekonomik şartlarda suyu ovaya aktarabilmek için 500 milyon liralık bir yatırım yapılıyor. Eğer devletimizin gücü ve iradesi olmasa Mavi Tünel projesi bu aşamaya gelemezdi. Proje kapsamı içerisinde hedefimiz barajlarımızda suyu verimli bir şekilde tutup 2025 yılında suyu ovaya taşımak. Niyetimiz halis Allah’ın izni ile Mavi Tünel projesinin temeli atıldığı 2007 yılından bugüne kadar başardıklarımızı bundan sonrada devam ettireceğiz. Yeter ki birlik ve beraberliğimiz daim olsun” İfadelerini kullandı.

‘90 BİN HEKTARLIK ALANI YILLIK ORTALAMA 450 MİLYON METREKÜP SU İLE SULAMAKTA’

DSİ Makine Mühendis Mustafa Er, Çumra Ovasında kullanılan suyun Osmanlı döneminden kalma bir proje ile hayata geçirildiğini ifade ederek, “Çumra Ovasında kullandığımız suyu Osmanlı Döneminde kalma bir proje olan Beyşehir Gölünden başlayıp Beyşehir, Seydişehir, Suğla ve Apa Barajına gelmekte olan kanalla beslediğimiz sistem ile Konya Ovasını sulamaktayız. Proje ve projenin sahaları ile birlikte 90 bin hektara yakın sulama alanları bulunmakta Çumra Ovasında. 90 bin hektarlık alanı yıllık ortalama 450 milyon metreküp su ile sulamaktayız. Çumra bölgesinde suya ulaşmasına mümkün olan kullanabilir sahamız daha da fazla. 90 bin hektarın üzerine eklenebilecek sulama alanlarımız da mevcut. Bu şekilde inşa aşamasında projelerimiz de var. Suyun yetmemesinden kaynaklı yeni bir kaynak arayışımız var DSİ olarak. Bağbaşı Barajımız 205 Milyon metreküp kapasiteye sahip ve Mavi Tünel’in su aldığı baraj olarak çalışmaktadır. Mavi Tünel vasıtası ile bizim suyumuz AHİ Kanalı ve Apa Barajı vasıtası ile Çumra Ovasına akmaktadır. 2015 yılında işletmeye açılan Mavi Tünel vasıta ile şimdiye kadar 605 milyon metreküp su alındı. Bu alınan su Bağbaşı Barajında depolanan suydu. Devam eden proje kapsamında Afşar Barajı da su tutmaya başladı. Bozkır Barajında tutmaya başladığımız su ile birlikte Göksu Havzasında Çumra Ovasına aldığımız su 9 Milyon metreküp mertebesine 2025 yılı itibariyle yükselecektir. Bozkır Barajımız da 361 milyon metreküp depolama alanına sahip. Bozkır Barajımız depoladığı suları kanal ile Bağbaşı Barajına iletilecek. Bağbaşı Barajında alınan su ile de Mavi Tünel vasıtasıyla Çumra Ovasına aktarılacak” diye konuştu. Çumra Sulama Birliği Başkanı Orhan Kaya da planlanan sulama projeleri hakkında bilgi verdi.

‘AFŞAR BARAJINDA 157 MİLYON SU TUTMUŞ BULUNMAKTAYIZ’

DSİ 41. Bölge Şube Müdürü Ali Şişman da Afşar Barajı hakkında şu bilgileri verdi, “Afşar Barajı, Göksu Nehri'nin kollarından Ilıcapınar Deresi üzerinde, Konya'nın Afşar, Taşkent köyü yakınında kurulmakta. Geride bıraktığımız Eylül Ekim ayında barajımızda su tutulmaya başlandı. Şu anda Bin290 kotunda 157 milyon su tutmuş bulunmaktayız. Barajımızın toplam su depolama hacmi 363 milyon metreküptür” diye konuştu.

KATILIMCILARDAN BAŞKAN CANDA’A TEŞEKKÜR

Çumra Belediyesi Çumra’daki; STK’lar, kamu kurumlarının birim amirleri, muhtar, belediye meclis üyeleri ve yerel basın mensuplarının katılım sağladığı ‘Mavi Tünel Projesi’ kapsamında geziye katılan davetliler Çumra Belediye Başkanı Avukat Recep Candan’a teşekkür ettiler. Yapılan teknik gezi ile Konya Ovasına ve Çumra Ovası’na yapılan sulama yatırımlarını yakından gördüklerini belirterek Çumralılar olarak üretmeye aralıksız bir şekilde sürdüreceklerini belirtiler.

MUHAMMED ESAD ÇAĞLA

Editör: TE Bilişim