Konya Tarım ve Orman İl Müdürü Duran Seçen, İl Müdür Yardımcıları ile birlikte düzenlediği Basın Toplantısı ile Konya tarımı ve çalışmaları hakkında bilgi verdi.  Konya’nın Yaklaşık 1 milyon 880 bin hektarlık tarım arazisi ile Türkiye'de lider konumunda olduğunu ve 11 üründe de birinci sırada olduğuna dikkat çeken Müdür Seçen, “Konya hem tarım sanayisinde hem de tarımsal ürünlerde Konya, liderliğini sürdürmektedir. Türkiye'nin en büyük arazisine sahip Konya'da, bugünkü yapılan çalışmalarda geçmişten günümüze değerlendirerek en yüksek verimi almaya çalışıyoruz. Konya'da arazilerin yüzde 68'inde su bulunmuyor. Geri kalan yüzde 32'sinde sulama var. Konya, birçok iklimi içerisinde barındırıyor. Yaklaşık 1 milyon 880 binlik hektarlık tarım arazisi ile Türkiye'de lider konumunda. Konya ilimiz 11 üründe birinci. En başında ise buğday, arpa, şeker pancarı ve havuç üretimi geliyor. Hem tarım sanayisinde hem de tarımsal üründe Konya liderliğini sürdürüyor. 928 bin büyükbaş hayvan varlığı ile Konya birinci sıraya yükseldi. 3 milyonu aşkın küçükbaş hayvan varlığı ile Konya yine liderliği sürdürüyor. Patates üretiminde ise şehrimiz 180 bin dekarı kullandı. 2 milyara yakın tarımsal üretim girdisi ile Konya yine birinci sırada. Bizler çiftçilerimizin yanında olmaya çalışıyoruz. Olası bir afet durumunda TARSİM devreye girerek çiftçilerimizin zararını karşılıyoruz” ifadelerine yer verdi.

‘KONYA OVASINDA SUYU VERİMLİ KULLANMALIYIZ’

Konya Tarım ve Orman İl Müdürü Duran Seçen, Konya Ovasında kısıtlı su imkanlarına karşı verimli kullanılması gerektiğini ifade ederek konuşmasını şöyle sürdürdü, “Türkiye’de 52 ilçede su kısıtı var, Konya’da ise 22 ilçede sıkıntı yaşanıyor. Suyu etkin kullanmada çalışmalar yürütüyoruz. Kısıtlı olan suyu nasıl verimli kullanırız diyerek eğitimlere devam ediyoruz okullarda eğitimlerimiz de devam ediyor. Konya'da tarımın geleceği için çalışmalarımız devam ediyor. Asıl amacımız Konya'daki suyu merkeze alarak, her yöreye uygun su vermeyi planlıyoruz. GES projesi ile sulama sistemlerini çalıştırmak istiyoruz. Havzada az su tüketen bitkiler için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Konya’da kışın istediğimiz yağışları alamadık. Tarlalarda meydana gelen fare istilasına karşı çiftçilerimizle birlikte mücadelemizi sürdürüyoruz. Çiftçilerimize 50 bin tona yakın zehirli buğday dağıtımında bulunduk. Şu an için tarla faresi konusunda bir sıkıntımız yok. Bu konuda çiftçilerimize destek olmayı sürdürüyoruz. Yağış anlamında kurak bir mevsim geçirdik, sulu tarım alanlarında hububatta herhangi bir sıkıntımız yok. Kuru tarım alanlarımızda da çok sıkıntımız olmamasına rağmen şu an stres başladı. Bizim için nisan-mayıs ayları çok önemli. Birkaç hafta yağış alabilirsek, herhangi bir sorun yaşayacağımızı düşünmüyoruz. Konya kenevir ekilecek 20 il arasında bunun belirli bir dönemde denetimler ile gerçekleşmesi gerekiyor. Bu konuda çalışmalar yürütülüyor, inşallah önümüzdeki günlerde netlik kazanacaktır."

KONYA EN ÇOK CEZA KESEN İKİNCİ İL

Konya İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri gıda denetimlerin sürdürdüklerini. Bu kapsamda İstanbul'un ardından en çok gıda denetimi cezası kesen ilin Konya olduğunu belirten Konya İl Tarım ve Orman Müdürü Duran Seçen, “Gıda ile ilgili sürekli denetimleri gerçekleştiriyoruz. Konya’da 20 bine yakın işletme bulunuyor. 200 eleman ile gıda, yem ve su denetimlerini gerçekleştiriyoruz. Eğitim ve yayın faaliyetleri yürüterek sahada hibe ve teşvikleri anlatıyoruz. Konya en çok ceza kesin iller arasında İstanbul’un ardından ikinci sırada.  Bazen bize adres belirtilmeden ihbarlar geliyor. Ekibimizi neye yönlendireceğimizi şaşırıyoruz. Vatandaş da tedirginlik yaşıyor, bu yüzden işletmenin adını söylemiyor. Bize net bir şekilde ihbar edilirse hijyen sıkıntısına çare üretebiliriz. Biz de Kadınlar Pazarındaki sorunları minimize etmek adına çalışmaları belediyelerimizle yürütüyoruz” şeklinde konuştu. Şube Müdürü Ramazan Sobayoğlu ise “Kadınlar pazarı bizim kanayan yaramız. İl olarak en fazla cezai işlem uygulayan şehiriz. Kadın pazarında hemen ucuz kıyma, açıkta tavuk satmak oranın kültürü haline gelmiş. Oranın bir defa hijyen olarak kalkması gerekiyor. Sadece kıyma konusunda değil peynir konusunda da sıkıntı yaşıyoruz. Cezai işlemlerimiz yapılıyor fakat cezadan çok para kazanıyorlar. Ceza caydırıcı olmuyor, bizim de kapatma gibi bir yetkimiz yok. Kimseyi ticari faaliyetten men edemiyoruz. Bu konuyla ilgili yeni bir çalışma başlatacağız, o bölgeyi temizlememiz lazım. Gerekli önlemi en kısa zamanda alacağız” ifadelerini kullandı.

Konya yağmur duasında buluşacak Konya yağmur duasında buluşacak

MUHAMMED ESAD ÇAĞLA

Editör: Muhammed Esad Çağla