Geçtiğimiz günlerde Büyükşehir Belediyesi Sahipsiz Hayvan Bakımevi ve Rehabilitasyon Merkezi’nde kendini bilmez iki kişinin köpeklere uyguladığı şiddet üzerinden Konya’yı hedef alan paylaşımlara Konya Büyükşehir Belediyesi hayata geçirdiği projeler adeta cevap niteliğinde. Türkiye’nin en büyük ve en modern Hayvan Rehabilitasyon Merkezine sahip olan Konya’da sokak hayvanlarına yönelik hayata geçirilen projeler, Konya’nın hayvan sevgisini adeta gözler önüne seriyor.

TÜRKİYE’NİN EN MODERN HAYVAN HASTANESİ KONYA’DA

1982 yılından itibaren klinik hizmeti vermeye başlayan Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesi Küçük Hayvan Hastanesi, yapılan yatırımlarla Türkiye’nin en büyük hayvan hastanesi hâline geldi. Türkiye’de hayvan ambulansı CANBULAN ilk kez Konya’da Konya Büyükşehir Belediyesi önderliğinde hayata geçirildi.  Konya Büyükşehir Belediyesi Ücretli sahiplendirme Gönüllü Hayvan Dostları projesini ilk kez Konya’da hayata geçirildi.  Türkiye’nin en büyük hayvan hastanesine sahip olan Konya Hayvan Hastanesinde son beş yılda; 37 bin 273 aşı, 17 bin 433 kısırlaştırma 12 bin 422 tedavi yapıldı. İçeriğinde cerrahi, doğum, dahiliye, yoğun bakım ve hatta diş klinikleri de var. 

CANBULAN TÜRKİYE’YE ÖRNEK OLUYOR

Hayvan dostu projelerle adından söz ettiren Konya Büyükşehir Belediyesi, yaralı veya yardıma muhtaç sokak hayvanlarına acil müdahale hizmetini “Canbulan” ismi verilen tam teşekküllü hayvan ambulansları ile yapıyor. Konya Büyükşehir Belediyesi, sevgi ve merhamet şehri Konya’da yaralı ve yardıma muhtaç hayvanların hayatını kurtarmak için tıbbi cihazlarla donatılmış “Canbulan” adı verilen acil müdahale aracı ile hizmet veriyor. Özellikle trafik kazalarında yaralanan hayvanları hastaneye taşımak için 5 Canbulan, sokak hayvanlarının imdadına koşuyor. Canbulan ekipleri son orman yangınlarında da köy köy gezip yaralanan hayvanlara tedavi uygulamıştı. 

6 BİN 853 HAYVAN SAHİPLENDİRİLDİ

Konya Büyükşehir Belediyesi’nin sahipsiz köpekleri rehabilite ederek kırsal bölgelerdeki hayvan severlere sahiplendirdiği “Gönüllü Hayvan Dostları Projesi” yerinde incelenerek çeşitli belediyeler tarafından örnek alınıyor. Hayvanları sahiplendirip hayvan başına 350 TL ödeyen ve bakım kontrollerini yapan Konya Büyükşehir Belediyesi bugüne kadar 6 bin 853 hayvanı bu yolla sahiplendirildi.  Konya Büyükşehir Belediyesi ayda hayvanlara 75 ton mama verip beslerken, 2022 yılında Büyükşehir Belediyesi sokak hayvanları için toplam 46 milyon 600 bin lira harcadı.

HAYVAN BAKIMEVİ VE REHABİLİTASYON MERKEZİ

Büyükşehir Belediyesi Sahipsiz Hayvan Bakımevi ve Rehabilitasyon Merkezi, 2 bin 500 hayvan kapasitesine sahip. Tesiste tam donanımlı hayvan hastanesi, hasta ve yaralı hayvanlar için alttan ısıtmalı 280 adet bireysel bakım odası, 48 adet yarı açık gezintili çoklu köpek bakım bölümleri, 200 adet köpek kulübesi, kedi evi, yem depoları, idari bina, sosyal tesisler, pet gösteri ve gezini alanı bulunuyor. Konya’da sokak hayvanlarına yönelik yürütülen tüm bu çalışmalar, Konya’nın bu konuda ne kadar hassas olduğunu gözler önüne seriyor.

MUHAMMED ESAD ÇAĞLA

Editör: TE Bilişim