Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın himayesinde gerçekleştirilen festivale Konya Büyükşehir Belediyesi, Selçuklu Belediyesi, Meram Belediyesi ve Karatay Belediyesi’de destek verdi. Artan dünya nüfusu, kentleşme ve sanayi üretimi sebebiyle oluşan çevre ve insan sağlığının bozulması tehdidine karşı dikkat çekmeyi amaçlayan festival pek çok şehir ve ülkeye de örnek teşkil ediyor.  Selçuklu Kongre Merkezi’nde başlayan Çevre ve Sıfır Atık Festivali’nin içeriğinde ise çevre ve sıfır atık bilincinin, duyarlılığın artırılmasına yönelik paneller, çalıştay, söyleşiler, gösteriler, müzikaller, atölye çalışmaları, konserler gibi pek çok etkinlik yer alıyor.

‘TEMİZ ÇEVRE İÇİN HERKES DUYARLI OLMALI’

Festivalde konuşan Selçuklu Belediye Başkanı Ahmet Pekyatırmacı, temiz bir çevre için herkesin duyarlı olması gerektiğini anlattı. Pekyatırmacı, “Çevre her zaman bizim için en önemli başlıklardan birisi olmuştur. Belediyeler olarak geri dönüşümle ilgili faaliyetleri yoğun bir şekilde yürütüyoruz. Son dönemde Sayın Cumhurbaşkanımızın eşi Emine Erdoğan’ın sıfır atık projesini üstlenmesi ve Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanımız Sayın Murat Kurum’un yoğun çabalarıyla özel bir hassasiyet oluştu. Onların önderliğinde bizde Konya olarak birlik, beraberlik içerisinde çevre ve sıfır atık konularında en kapsamlı çalışmaları bir arada yürütüyoruz. Sıfır atık festivali önümüzde ki devam edecek olan projelerde örnek olacak. Konya’mızda sıfır atık ve çevre konusunda hem kapı kapı dolaşarak farkındalık oluşturuyoruz. Vatandaşların bilinçli olmalarını sağlıyoruz. Okullarımızda öğrencilerimize dönük faaliyetlerde yürütüyoruz. 3 gün boyunca gençlerimiz, vatandaşlarımız programa dahil olacaklar. Paneller, söyleyişiler, yarışmalar, atölye çalışmaları, gibi birçok organizasyon olacak. Sıfır atık ve çevre ile ilgili herkesin sahiplendiği en üst duyarlı olduğu bir şehri hep birlikte inşa edelim” dedi.

‘ÇÖZÜM YİNE İNSANLARDA’

Meram Belediye Başkanı Mustafa Kavuş ise çevreyi insanların kirlettiğini ve çözümün yine bilinçli kişiler tarafından sağlanabileceğini kaydetti. Kavuş, “Dünyamızın ve geleceğimizin en büyük tehlikesi atıklar ve iklim değişikliği olduğunu hepimiz biliyoruz. Bu sorun yoktan var olmadı. Bu sorunu yapan bizleriz. Çevreyi kirleten, iklim değişikliği ve atıklarla ilgili ne kadar olumsuzluk varsa onları oluşturan biz insanlarız. Aynı zamanda çevreyi temizleyecek olan ve atık sorununu ortadan kaldırabilecek olan, iklim değişikliğinin önüne geçebilecek olan yine bizleriz. İnsan hem sorunun hem de çözümün aslında tam merkezinde duruyor. Bugün çevre duyarlılığı kaygısı ile gelen herkese ayrıca teşekkür etmek istiyorum. Çocuklarımızda burada. Bizler ağaç yaş iken eğilir düsturuyla hareket ediyor ana ve ilkokullarda çocuklara çevre bilincinin önemini anlatıyoruz. Çevre ve atıklarla ilgili eğitimler veriyoruz. Çevre ve Sıfır atık haftasındayız. Farkındalık oluşturma noktasında en üst seviyeye çıkmış ve bunun önderliğini yapan bu işlerin altında imzası bulunan herkese canı gönülden teşekkür ediyoruz. Çevremizi temiz tutalım” dedi.

‘BAKANLIĞIN 81 İLDE ÇALIŞMALARI VAR’

Karatay Belediye Başkanı Hasan Kılca ise temiz bir dünya bırakabilmek adına herkesin canla başla çevre projelerine destek vermesi gerektiğini anlattı. Kılca, “Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımız 81 ilin tamamında sıfır atık ile alakalı faaliyetler yürütülüyor. Bizde Valiliğimiz, belediyelerimiz ile birlikte çevre bilincinin oluşması için bu projelere destek veriyoruz. Çevre yürüyüşünden gelerek bu programa katıldık. Amacımız bizden sonraki nesle temiz bir çevre bırakabilmek. Emanet aldığımız çevreyi gelecek nesillere en iyi şekilde aktarabilmek. Temiz bir dünya temiz bir çevre bırakmak istiyoruz. Çocuklarımıza çevre bilincinin önemini anlatıyoruz. Çevre ile alakalı pek çok faaliyet düzenleniyor. 7’den 70’e tüm halkımızın çevre noktasında daha da bilinçlenmesini sağlamak istiyoruz” şeklinde konuştu.

‘ÇOCUKLARIMIZA ÇEVRE BİLİNCİ AŞILIYORUZ’

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay ise, “Konya modeli belediyecilik anlayışıyla ilçe belediyelerimizle ortak hareket etme kültürünün en üst seviyede olduğu şehirdeyiz. Bütün programlarımızı bu bilinçle yapıyoruz. Dünyanın en önemli gündemi çevre ve iklim değişikliği. Atıkların ortaya çıkardığı sorunların bertaraf edilmesi gerekiyor. Konya bu manada önemli işler yapıyor aynı zamanda riskler barındırıyor. İklim değişikliğinden en çok etkilenecek şehir Konya gözüküyor. Özellikle bakanlığımızın desteği ile gerçekleştirilen ilk iklim şurasında alınan kararlar kapsamında 2053 sıfır karbon hedefi konusunda bir harita oluşturduk. Konya bisiklet şehri yapmak için çabalıyoruz. Sıfır atık konusunda merkez ilçelerimiz ile koordinasyon yürütüyoruz. Atıkların oluşmasına engel olmak için çalışmalar yapıyoruz. Bu festivalde çocuklarımızın zihninde önemli bir yer ediniyor. Çocuklarımız dünyanın yarınlarıdır. Çocuklarımız bizlerin geleceğidir. Bu yaşta çocuklarımızda oluşacak bilinç, çok daha güzel bir dünyada yaşamasına olanak sağlayacaktır. Türkiye’de en güzel çevre etkinliğini Konya’da düzenlemekten büyük mutluluk duyuyoruz” diyerek düşüncelerini aktardı.

FESTİVALİN AMACI NEDİR?

Günümüz dünyasında artan nüfus, üretim ve kentleşmenin beraberinde getirdiği atık miktarındaki artışın insan ve çevre sağlığına etkisini azaltma adına atık yönetimi çalışmalarını zorunlu hale getirmiştir. Bu çerçevede verimliliğin ve kaynakların etkin kullanımının artırılması, geri dönüşümün en yüksek ölçüde sağlanması, çevre ve toplum sağlığının korunması anlamında bu konuda gelecek nesillerde bu farkındalığın oluşturulması çevre ve sıfır atık bilincinin oluşturulmasına katkı sağlamak dikkatleri bu noktaya çekmek festivalin temel amacı olarak yer alıyor.

ETKİNLİKLERDE NELER OLACAK?

11.00 – 20.00 saatleri arasında belirlenen periyotlarla çocuklara, gençlere ve yetişkinlere hitap eden etkinlikler de katılımcılara eğlenceli vakit geçirtirken farkındalık oluşturmaya katkı sağlayacak. Etkinliklerin içeriğinde ise çevre ve sıfır atık duyarlılığına dikkat çeken çocuk etkinlik alanı, aktivite alanları, içerisinde Dönüşüm Oyuncak Atölyesi, Doğal Sabun Yapım Atölyesi, Ahşap Dönüşüm Atölyesi, Basit (Evde/Bahçede) Kompost Yapım Atölyesi, Tohum Topu ve Tohum Kâğıdı Atölyesi, Gastro Eko Atölyesi gibi atölyelerin yer aldığı alanlar yer alıyor. Ayrıca geri dönüşüme dikkat çeken sergiler, stantlar da bulunuyor. Katılımcılara festival süresi boyunca bazı hediye ve ikramlar da dağıtılacak.

SAMET AKTAŞ

Editör: TE Bilişim