Konya Aydınlar Ocağı, 15 Ekim 2022 tarihinde vefat eden Seydişehirli şair yazar Bahattin Paslı için vefa programı düzenledi. Merhum Paslı’nın oğlu Can Paslı, yazar Ercan Arslan ve şair Tayyar Yıldırım’ın konuşmacı olduğu program İl Halk Kütüphanesi Salonunda yapıldı. Açılış konuşmasını yapan Aydınlar Ocağı Başkanı Dr. Mustafa Güçlü, Paslı’nın kalemi güçlü, Seydişehir için olduğu kadar Konya için de önemli bir yazar ve düşünür olduğunu söyledi. Daha sonra söz alan Can paslı Ekim ayı içinde vefat eden babasını anmak üzere düzenlenen programdan duyduğu memnuniyeti ifade ederek “Babamı ömrünün bir birkaç yılında en mutlu eden şeyler de adına düzenlenen vefa muhtevalı programlardı. Seydişehir Belediyesi’nin yeni açtığı Kültür Merkezi’ne Bahattin Paslı adını vermesi, Selçukya Derneği’nin kendisi için özel program tertip etmesi ve Aydınlar Ocağı’nın vefa ziyaretinde bulunmasından büyük mutluluk duymuştu” dedi. Babasının metanet ve sabır sahibi bir insan olarak aile ağacına her aman sahip çıktığını, annesinin de ömrünün her aşamasında babasına yardımcı olduğunu anlatan Can Paslı “Şiirlerinde vefa kelimesi geçmese de babam vefaya dair pek çok şiir kaleme almıştır” diye konuştu.

Tarihçi yazar Ercan Arslan’da merhum Paslının hayatı hikâyesine yer verdiği konuşmasında “Seydişehir tarihi ve kültürel derinliği olan bir şehirdir. Seyyid Harun Veli’nin Makâlât adlı eseri de Bahattin Paslı’nın beslendiği en büyük kaynaktır. Halk ozanı geleneğinden gelmektedir ve şiirlerinin yanında tiyatro eserleri de kaleme almıştır. İki farklı liseye kaydolmasına rağmen bitirmesi mümkün olmadı. Tasdiknameyi alıp Seydişehir’e döndükten sonra iki yıl Derebucak’ta vekil öğretmenlik yaptı. Kendisinden önce dünyaya gelen 9 kardeşi de vefat ettiği için onun doğumuna da ümitsizlikle bakılmış ama o yaşama tutunmuş, ailenin yaşayan tek çocuğu olduğu için de komşuları dâhil çevresindeki herkes onun bir dediğini iki etmemiştir. Hayatını 35 yaş öncesi ve sonrası olarak iki dönemde değerlendirebiliriz” dedi. Siyasetçi yazar Nur Dünya Kaplan ise hatıralarına yer verdiği konuşmasında “Refah Partisi’nin seçim çalışmalarında bizim en önemli hatiplerimizdendi. Latif ve ikna edici bir yönü vardı. Ercan Aslan’ın dediği 35 yaş öncesi birinci Bahattin Paslı dönemini bilmem ama ben ikinci dönemine yetiştim. Merhum Erbakan’ın çizgisinde yürüyen bir insandı” dedi. Şair Tayyar Yıldırım’da merhum Paslı’nın ortaokul yıllarında yazdığı ilk şiiri seslendirerek başladığı konuşmasında Bahattin ağabey atışma, koşma ve destan türü şiirler yazmış, şiirden başka tiyatro eserleri kaleme almış ve özel ders almadan saz çalmayı da öğrenmiştir” dedi.

Program sonunda Aydınlar ocağı Başkanı Dr. Mustafa Güçlü ve salonda bulunan Seydişehir’in önde gelen isimleri tarafından konuşmacılar Can Paslı, Ercan Arslan, Nur Dünya Kaplan ve Tayyar Yıldırım’a kitap hediye edildi.

HABER MERKEZİ

Editör: TE Bilişim