Konya Adalet Sarayı’nda 2022- 2023 Adli Yıl Açılış töreni düzenlendi. Baro Başkanı Avukat Mustafa Aladağ’ın Atatürk Anıtına çelenk sunumu ile başlayan programa siyasi ve sivil toplum kuruluş liderleri, avukatlar, adliye çalışanları ve basın mensubu katıldı. Programda konuşan Aladağ, yargı bağımsızlığı, hukukun üstünlüğü, hukuk devleti ve avukatlık mesleğinin artık yapısal bir hâle gelmiş sorunlarına dair kaygılarını paylaşırken, ‘’Herkes için adil bir adli yıl istiyoruz’’ dedi.

‘MESLEK SAYGINLIĞININ ARTACAĞI ADLİ BİR YIL İSTİYORUZ’

Bu yıl yaklaşık 20 bin yeni avukatın daha göreve başladığını ifade eden Başkan Aladağ, ‘’ 170 bine ulaşan avukat sayısının emeğimizin kıymetinin bilinmediği bir ortam yarattığını da görüyoruz. Avukat sayısı artarken, iş alanları daraltılmakta ve mesleki faaliyetlerin önüne sürekli engeller çıkarılmaktadır. Alternatif çözüm yolları adı altında arabuluculuk ve uzlaştırmacılık gibi yargı dışı alanlar genişletilirken, dezavantajlı grupların avukata ve adalete erişimi engellenmektedir. Bugün açtığımız adli yılı kapatırken sayımız 200 bine dayanmış olacaktır. Hukuk fakültesi ve avukat sayısının değil, eğitim kalitesinin ve avukatlık mesleğinin saygınlığının artacağı bir adli yıl istiyoruz.’’ dedi.

‘SORUNLARIMIZ ÇÖZÜM BEKLİYOR’

Stajyer, kamu, engelli, genç ve emekli avukatların sorunlarının çözümünün göz ardı edildiğini söyleyen Başkan Aladağ, ‘’CMK zorunlu müdafilik hizmeti karşılığında, Anayasa’daki angarya yasağını ihlal edecek kadar düşük ödemeler yapılmakta ve fedakarlık hep avukatlardan beklenmekte. Tahammül sınırlarını zorlayan CMK ücretlerinin Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi’yle (AAÜT) eşitlendiği, AAÜT’nin ülkemiz ekonomik koşullarına ve mesleğimizin saygınlığına uygun hale getirildiği, emeğin hak ettiği karşılığı gördüğü, stajyer avukatlara kamu kaynaklarıyla destek sağlandığı, kamu avukatlarının özlük haklarının tanındığı, engelli avukatların faaliyetlerini ayrımcılığa uğramadan sürdürebildikleri, emekli avukatların insan onuruna yakışır bir maaş aldığı bir adli yıl istiyoruz.’’ şeklinde konuştu. Avukatlara getirilen her türlü sınırlamanın vatandaşın hak arama özgürlüğüne yapılan bir sınır olduğunu vurgulayan Aladağ, ‘’Tüm kısıtlamaların kaldırılmasının zorunluluk olduğunu bir kez daha hatırlatarak, mesleğimizin sorunlarının çözümü, hukukun üstünlüğünün ve yargı bağımsızlığının sağlanmasına yönelik adımların bir an önce atılmaması halinde anayasal demokratik haklarımızı sonuna kadar kullanacağımıza dair irademizin arkasında aynı kararlılıkla durduğumuzu siyasi iktidar, resmi merciler, meslektaşlarımız ile kamuoyunun bilgisine sunarız. ‘’ dedi. Program toplu fotoğraf çekiminin ardından Başkan Mustafa Aladağ’ın misafirlere aşure ikram etmesiyle sona erdi.

HACER CEYLAN

Editör: TE Bilişim