Tarım şehri Çumra'da Çumra Belediyesi'nin organizasyonuyla Çumra Çatalhöyük Tarım Bayramı başladı. Tarımsal üretimiyle dikkat çeken Çumra'da, Çumra Belediyesi'nin organizasyonuyla gerçekleştirilen Çumra Çatalhöyük Tarım Bayramı başladı. Düzenlenen programa TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı ve AK Parti Konya Milletvekili Ziya Altunyaldız, Büyükşehir Belediye Başkanvekili Mustafa Uzbaş, Çumra Belediye Başkanı Recep Candan, Güneysınır Belediye Başkanı Ahmet Demir, PANKOBİRLİK Genel Başkanı Ramazan Erkoyuncu, AK Parti Çumra İlçe Başkanı Ebubekir Çam, MHP Çumra İlçe Başkanı Recep Yıldırım, Oda başkanları ve ilgililer katıldı.

‘ÇUMRA TARIMDA ÖNEMLİ BİR MERKEZ’

Kurdele kesiminde konuşan TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı  ve AK Parti Konya Milletvekilleri Ziya Altunyaldız, Çumra'nn tarımda önemli bir merkez olduğuna dikkat çekti. Altunyaldız, "Tarım Bayramı Sanayi ve tarımda en önde olmak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Sanayide ve tarımsal üretimde, içimize, çiftçimize, gençlerimize, hanım kardeşlerimize teşekkür ediyorum. Allah hasatlarını bereketli kılsın. Ayrıca hayvansal üretimi ile gıda üretimiyle tarımsal sanayiyi Çumra’mıza kazandırarak, Çumra’mızı tarım ve sanayiye entegre ederek güzel bir yatırım kazandıran Pankobirlik Genel Başkanına ve emekleri geçenlere teşekkür ederim. Hepinizi saygıyla selamlıyorum." dedi.

‘ANLAMLI VE GÜZEL BİR GÜN’

Milletvekili Altunyaldız, "Tarımın, üretimin, hayatın ve uygarlığın özünde olan tarımsal üretimin, onların üreticilerinin, terleyen alınların içerisinde olmak ve üretimin değerini bir kez daha hatırlamak için Bu güzel günü idrak etmek çok güzel. Bu vesileyle Belediye Başkanımıza teşekkür ediyorum. Konya’mız, ülkemizde tarım üretimi ile öne çıkmış bir şehir. Konya’mız için tahıl ambarı, tarımın başşehri ifadesini çok duyarız. Konya bu üretim merkezi olması vasfını bir sanayi, Kültür, endürstü şehri olmasıyla zenginleştirdi. 2021 yılında ülkemiz genelinde tahıl ve bitkisel üretim değeri 305 milyar TL'ye ulaşmış. Çumra pancar, mısır, ayçiçeği gibi birçok üründe de önemli bir yerde. Ülkemizin üretimini, birliğini ve dirliğini her alanda küresel alanda başarıyla yöneten Cumhurbaşkanımıza ve ülkemize hizmet eden herkese teşekkür ediyoruz. Gece vakti demeyip tarlasını çapalayarak, ürününü hasat ederek ülkemize katkı sağlayan çiftimize teşekkür ediyoruz." diye konuştu.

 SU KONUSUNA DİKKAT ÇEKTİ

Su konusundaki sorunlara da dikkat çeken Altunyaldız, şöyle devam etti, "Tüm dünyada yağışlar azaldı. Her damla su bir üretim anlamına geliyor. Suyumuzu mutlaka bereketli kullanmak zorundayız. Suyu israf etmememiz gerekiyor. Bu konuda çeşitli programlar var. Geleceğimizi düşünüyorsak lütfen vahşi suçlamadan vazgeçerek damlama sulamaya geçmek zorundayız. Tarımsal desteklerimizi artırmak suretiyle ürün çeşitliliğini artırmaya çalışıyoruz."

‘ÇUMRA 4.MERKEZ İLÇE OLACAK’

Açılışta konuşan Çumra Belediye Başkanı Recep Candan, şunları kaydetti, "Köklerini 10 bin yıl önceki Çatalhöyük'ten alan, ilk şehir hayatının kurulduğu bir medeniyetin beşiği olan Çumra, Tarımın göz bebeği Çumra dersek yanlış olmaz. Çumra bakliyatta, hububabatta, yeşil ürünlerde önemli bir yerde. İlçemize önemli bir marka ve tesis kazandıran Pankobirlik önceki ve şimdiki başkanına teşekkür ederim. Şeker pancarı, hububat ve diğer ürünlerde önemli bir ilçe olmamıza rağmen, ilçemiz Çumra kavunuyla anılır olmuş. Bu konuda kavunumuzun güzel aromasıyla dikkat çekmesi de önemli. Tüm bu çerçevede, İlçemizi in potansiyelini ortaya koymak amacıyla böyle bir organizasyon ortaya koyduk. 10 bin metrekarelik alanı dolduran ve 68 firmamızın yer aldığı güzel bir Tarım Bayramı oldu. Programa destek veren herkese teşekkür ediyorum. Planladığımız ın 4-5 katına çıkan bu organizasyonu, gelecek sene daha kapsamlı bir şekilde, daha güçlü bir şekilde yapacağız. Çumra tarımın merkezi ama önümüzdeki yıllarda sanayide de merkez olacak. Çünkü Çumra OSB güçlü bir şekilde büyüyor. Dolayısı ile Çumra’mızın istihdamına büyük katkı olacak. Çumra ayrıca göç alacak. Bu bağlamda, toplu konut alanlarını ve sosyal alanları artırmamız gerekiyor. Çumra 4.merkez ilçe olmayı hallediyor ve inşallah bunu gerçekleştireceğiz.

‘ÇUMRA TARIM ŞEHRİ’

 PANKOBİRLİK Genel Başkanı Ramazan Erkoyuncu, "İlk yerleşim yerlerinden biri olan Çatalhöyük burada olduğu için, Çumra geçmişi olan, tarımıyla dikkat çeken bir ilçe. Böyle bir organizasyon olması oldukça güzel ve anlamlı. Benim hep bir iddiam vardır, Çumra Türkiye'de en modern tarım yapılan yer. Çumra birim alanda üretilen ürün anlamında rekorlar kırıyor. Yıllık 1,5 milyon ton şeker pancarı üreten tek bölge. Birim alanda Çukurova'ya göre mısırda yüzde 30 daha fazla verimli alıyoruz. Tabi bu sulu tarımla oluyor. Tabi su konusunda da sıkıntılar yaşıyoruz. Bu anlamda yeraltı sularını daha dikkatli kullanmamız gerekiyor. Bizim çiftçimiz araştırmada, geliştirmede çok iyi durumda. Deneme-yanılma marifetiyle çok iyi yerlere gelmişiz. Bunu gururla ve inanarak anlatıyorum. Dolayısı ile bu Tarım Bayramı bizim en doğal hakkımız. Bu organizasyonun gelecek yıllarda çok daha iyi yerlere gideceğine inanıyorum" dedi.

‘KONYA ÜLKEMİZİN TARIMININ SİGORTASI ‘

 Büyükşehir Belediye Başkanvekili Mustafa Uzbaş, Konya'nın tarımsal üretimine dikkat çekti. Konya'nın ülkemizin tarımda sigortası olduğunu belirten Uzbaş şunları söyledi, "Böylesine kıymetli bir etkinlik vesilesiyle sizlerle ve Çumralı hemşerilerimizle bir araya gelmekten büyük mutluluk duyuyorum.  Çatalhöyük’ten bu yana 10 bin yıldır tarımın yapıldığı bu topraklar günümüzde de tarımsal üretimde ülkemizin sigortası konumundadır. Türkiye’nin en geniş topraklarına sahip şehri olan Konya’mız hem tarımsal üretimde hem de hayvansal üretimde en fazla üretim yapan şehir unvanını taşıyor.  Konya’nın üretmediği ya da üretiminin azaldığı bir durumda Türkiye’nin gıda arzı tehlikeye gireceği hepimizin malumu. Bu bakımdan Konya’mızdaki tarımsal üretim yalnızca Konya’da yaşayan hemşehrilerimizi değil, tüm Türkiye’yi ilgilendiren bir konu.  Konya üretiyorsa, Türkiye üretiyor demektir. Bu doğrultuda Konya Büyükşehir Belediyesi olarak şehrimizin sahip olduğu bu potansiyeli daha iyi bir noktaya taşımak, topraklarımızı küresel iklim değişikliğinin etkilerine karşı korumak ve ilçelerimizin tamamında tarımsal ve kırsal kalkınmayı hızlandırarak için pek çok çalışmayı hayata geçirdik ve devam ediyoruz. Bununla birlikte kıymetli çiftçilerimizle sürekli bir araya gelerek ihtiyaç ve taleplerini karşılamak için canla başla çalışıyoruz. . Tüm imkânlarımızla ve tüm desteklerimizle çiftçi kardeşlerimizin yanı başında olmaya bundan sonrada gayet edeceğiz.  Sözlerime son verirken etkinlikte emeği geçen Başta Çumra Belediye Başkanımız olmak üzere herkese yürekten teşekkür ediyor, Çumralı hemşehrilerimizi ve tüm misafirleri en kalbi duygularla selamlıyorum."  İçerinde bir çok kapsamlı etkinliğin olduğu  Çumra Çatalhöyük Tarım Bayramı’nda farklı kategorilerin olacağı yarışmalar da düzenlendi.  Çumra’nın çiftçi memleketi olması hasebiyle yarışmanın içeriği ilçeye has; Kavun, Şeker Pancarı, Denelik Mısır ve Çerezlik Kabak ürünlerinin değerlendirilmesi ile oluşturuldu. Yarışmada farklı kategorilerde dereceye girecek olan yetiştiricilere sırlamaya göre ödüller verildi.

ABDULLAH AKİF SOLAK

Editör: TE Bilişim