Karatay Belediyesi’nin ev sahipliğinde 4 yıldır düzenlenen ‘56. Konya Aşıklar Bayramı’nın finali, yoğun bir katılımla gerçekleştirildi. Bu yıl ‘Aşık Veysel’e Vefa’ temasıyla gerçekleştirilen ve 2 gün süren organizasyon final gecesi, Karatay Gençlik Merkezi’nde 4 ülke, 24 şehirden 37 aşık ve halk ozanının katılımıyla gerçekleştirildi. Final programına Karatay Belediye Başkanı Hasan Kılca, AK Parti Konya Milletvekili Ahmet Sorgun, İl Emniyet Müdürü Engin Dinç, İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdüssettar Yarar, Yazma Eserler Bölge Müdürü Bekir Şahin, AK Parti Karatay İlçe Başkanı Mehmet Genç, Aşık Veysel’in Torunu Nazender Süzer Gökçe, Şair ve Yazar Feyzi Halıcı’nın Eşi Bahar Halıcı ile Konyalılar katıldı.

‘SÖZÜN KUVVETİ VE KUDRETİ İSE AŞIKLARIN SİNESİNDE GİZLİDİR’

Programda konuşan ve aşıklık geleneğinin öneminden bahseden Karatay Belediye Başkanı Hasan Kılca, “Aşıklık geleneği; sözüyle, sazıyla, hikayesiyle tarihimizin çok önemli bir ürünü, kültürümüzün büyük ve değişmez bir parçasıdır. Bu geleneğin tarihini aramaya kalksak, kaç yüzyıl önceye gideriz, bilemiyoruz. Bildiğimiz tek şey şudur: ‘Bizler, bir söz medeniyetinin evlatlarıyız.’ Söz; bizde senettir. Söz, bizde gönülden çıkar gönle girer. Söz, bizde savaşı bitirir, kalpleri imar ve ihya eder! Sözün kuvveti ve kudreti ise aşıkların sinesinde gizlidir! Aşıkları nasıl tarif etsek bilmem ki! Onlar küçükten büyüğe, 7’den 70’e kahramanlık, aşk, vuslat hikayeleri anlatırlar. Geleneğimizi aktarır, medeniyet birikimimizden bahsederler! Sözleri ve sazları aynı anda gökyüzüne ulaşırken, bize bazen dost, bazen baba, bazen yâr, bazen bir öğretmen, bazen sırtımızı yaslayacağımız bir dağ olurlar! Âşık olmak hem kabiliyet hem de sabır işidir. Çırakken de usta olurken de aşıklar, bu kutlu işe talip olana sabrı, çabayı, azmi öğretirler. Kadim mirasımızın çok değerli bu geleneği; aziz milletimizin gönül-irfan-tasavvuf-sanat ilişkisini tasvir ve tarif etmektedir” dedi.

‘KARATAY, VEFA DEMEKTİR’

Karatay’ın ‘tarih’ olduğuna vurgu yapan Kılca, yalnız Karatay’ın değil; Türk- İslam dünyasına sahip çıktıklarını belirtti. Kılca, “Selçuklu’ya ruh veren Hazreti Mevlâna Karatay’dadır! Çift başlı Selçuklu kartalına hem doğuyu hem batıyı hedef olarak gösteren medreseler Karatay’dadır! Kahraman ordumuzun kazandığı zaferleri maneviyatla destekleyen eller, Karatay’da semaya kalkmıştır! Bu bakımdan Karatay tarih demektir, gelenek demektir, kültür demektir! Karatay ilim demek, irfan demek, geçmiş ve istikbal demektir! Karatay’ı tek bir kelimeyle ifade edecek olursak; vefa demektir! İlçemizin, kökü derinlere uzanan bu mirasından hareketle sadece Karatay’ımızın değil Konya’mızın, Türkiye’mizin, Türk-İslâm dünyamızın, kısacası tüm gönül dünyamızın değerlerine sahip çıkmaya devam ediyoruz! Çünkü biliyoruz ki; vefa sadece bir semt adı değildir. Vefa, en çok Konya’ya yakışır! Vefa, en çok Karatay’a yakışır! Vefa, en çok bize yakışır! Tarih şahittir ki, maziden âtîye köprü olan Karatay’ın diğer adı vefadır! İşte bu vefanın gereğini yerine getirerek, yıllardır olduğu gibi aşıklarımızı bir araya getiriyor; onları destekliyor, bu buluşmalarla ulusal ve uluslararası ölçekte tanıtılmalarını sağlıyoruz.” ifadelerini kullandı.

‘KARATAY’IN MAZİSİNE YAKIŞIR BİR GAYRET’

Başkan Kılca, Aşık Veysel’in aziz hatırası adına düzenlenen programın aşıklık kültürünün korunması, geliştirilmesi ve tüm dünyaya yayılması adına önemli bir dönüm noktası olacağına vurgu yaptı. Vefat eden aşıkları da unutmayan Kılca, “Aşıklar Bayramı’nın başlamasına vesile olan rahmetli Aşık Feyzi Halıcı’ya, Ali Berat Alptekin’e ve geçmişten bugüne vefat eden tüm aşıklarımıza Allah’tan rahmet diliyorum. Ülkemizin ve gönül coğrafyamızın dört bir yanından gelerek programımıza katılan aşıklarımıza, saz ve söz sevdalılarına, Aşık Veysel’e vefa gösteren tüm aşık kardeşlerime şükran ve hürmetlerimi sunuyorum. Karatay’ın mazisine yakışır bir şekilde kültür, sanat, tarih ve medeniyet şehri olduğunu göstermek ve bunu daha da ileriye taşımak için gayret eden ve bu programda emeği geçen her bir mesai arkadaşıma teşekkür ediyorum.” dedi.

‘DERDİ OLMAYANLAR DÜNYAYA YÜK İNSANLARDIR’

AK Parti Konya Milletvekili Ahmet Sorgun, vefanın öneminden bahsederek, “Bizler vefayı büyüklerimizden ve değerlerimizden aldık. Bu değerimize de sahip çıkmamız lazım. Daha da önemlisi, geleneği olmayanın geleceği de olmaz diyoruz. Benim küçüklüğümden beri hatırladığım iki program var. Birisi Hz. Mevlâna Törenleri öbürü de Konya Aşıklar Bayramı’dır. Aşıklar dertli insanlardır. Derdi olmayanlar da dünyaya yük insanlardır. Onun için de aşıklar herkesten çok dinlenmeye değer insanlardır. Bizler de bu akşam aşıklarımızı dinlemeye geldik. Saz da söz de onların. Programı düzenleyen Karatay Belediyemize çok teşekkür ediyorum.” şeklinde konuşmalarını tamamladı.

HACER CEYLAN

Editör: TE Bilişim