Bürokraside önemli bir yer alan Akörenliler, Konya ve ülke meselelerine de kayıtsız kalmadı. Bu anlamda farklı partilerden ilçede birçok milletvekili Ankara’da Konya’yı temsil etti. Akören Tarihini kaleme alan Araştırmacı-Yazar Muzaffer Tulukcu, ilçeden milletvekili olan isimlerin yaptıkları çalışmaları anlatıyor.

FOTO ALTI: Abdurrahman Bozkır asker ve üniversite mezunu olduğu yıl.

KONYAMIZIN SOSYAL MİLLETVEKİLİ A. TURAN BİLGE

20 ve 21. Dönem Milletvekili olarak Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde yer alan Turan Bilge 1942 yılında Akören'de doğdu. Babası Akören'de Heredot unvanı ile anılan uzun yıllar Konya Ticaret Lisesi'nde öğretmenlik yapan Ankara Üniversitesi Dil Tarih Coğrafya fakültesi mezunu şehit çocuğu Arif Bilge. Annesi ise Kör Aligil sülalesinden Emine Öztürk. Konya 19 Mayıs Kız Tatbikat İlkokulu sonrası Konya Erkek Ortaokulu, devamında Konya Erkek Lisesi'nde okuyup Ankara Üniversitesi Ziraat fakültesinden Ziraat Yüksek Mühendisi olarak mezun oldu. İlk görevine 1970 yılında Ziraat Bankası Konya Şubesinde Kredi mühendisi olarak başladı. Bu dönemde Konya civarı köylerde sondaj kuyularının açılmasına vesile oldu. 1972 yılında Konya Belediyesi'ne geçerek Park Bahçeler Müdürlüğü görevine başladı. 20 yıl kadar bu görev süresinde Turan Bilge'nin öz gayreti ile Konya çok şey kazandı. İstanbul, İzmir ve Ankara gibi Büyük şehirlerde dikilen Fidan ortalamasından fazlası Konya'ya dikilmişti. Bu dönemde bir süre Fuar Müdürlüğü görevini de yürütmüştü. Mesleği ile ilgisi olmayan bir birime atanınca Konya Belediyesi’nden ayrıldı ve Konya Tarım İl Müdürlüğü görevine başladı 2 yıl burada yönetici olarak önemli hizmetlerde bulundu ve 1994 yılında emekli oldu. 1995 yılında yapılan genel seçimlerde Demokratik Sol Partide 20. Dönem Konya milletvekili olarak Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde yerini aldı.

FOTO ALTI: Demokratik Sol Parti Genel Başkan Yardımcısı Milletvekili Turan Bilge.

1996 Parti Kongresi'nde önce Parti meclisi üyeliğine 7 Aralık 1997 tarihinde yapılan Parti'nin 4. Olağan Kurultayında Bülent Ecevit'in oluru ile Genel Başkan Yardımcısı görevine getirildi.  Bu dönemde Mera kanununun çıkması, T.B.M. Meclisine buğday, arpa fiyatlarına ışık tutan raporlar sundu. Yine Tarım Komisyonu üyeliği döneminde ithal et yasağının çıkması ve hayvancılığın gelişmesi içi n yaptığı gayretler meyvesini vermişti. Hayvan ıslahı  yasasının hazırlanmasında önemli katkıları oldu. Turan Bilge'nin o yıllarda ki Türkiye'nin tarım envanterinin çıkarılması, tarımda yeniden yapılanma ve çiftçiye doğrudan gelir desteği fikir ve girişimleri zaman içinde başarıya ulaşmıştı. Bu dönemde Konya'nın ve özellikle Akören'in tüm sorunları ilgilendi. Boğaz yolunun açılması, Süleymaniye'nin köy içi yolunun asfalt olması gibi konuların takipçisi oldu. 1998 yılında ilk defa düzenlenen Türkiye Hayvancılık Kongresi’nde DSPyi temsil etti. Bürokrat ve bilim çerçevesinin katıldığı kongrede 3 bildiri sundu.

FOTO ALTI: Abdullah Turan Bilge öğrencilik yılları Ankara.

Turan Bilge 1998 yılında TBM Meclisi denetçisi seçildi. Döneminde birçok yolsuzluğu ortaya çıkardı ve konuya neşter vurdu. 2000 yılında Güney Kore'de yapılan Dünya Parlamenter Birliği Tarım konferansında TBMM heyetine başkanlık etti. 18 Nisan 1999 tarihinde yapılan Genel seçimlerinde Turan Bilge yeniden milletvekili seçildi ve 21. Dönem Konya milletvekili olarak çalışmalarını sürdürdü. TBM Meclisi Tarım Orman ve Köy işleri Komisyonu Başkanlığı ve bazı geçici ihtisas komisyonları başkanlıklarını yürütmekte olan Turan Bilge amansız hastalığa yenik düşerek 29 Ocak 2001 tarihinde vefat etti ve Konya Üçler Mezarlığına defnedildi. Abdullah Turan Bilge evli olup Mehmet Turgay ve Arif Okay adında iki çocuk babasıydı. Akören Merkez'den çıkan üçüncü Milletvekili olarak tarihteki yerini alan Turan Bilge memuriyet döneminde 25 yılı aşkın Karaman yolu üzerinde mesleği ile ilgili yem üretimi, yumurta tavukçuluğu, besicilik, pancar ve hububat üretimi işleri ile de ilgilenmişti. Turan Bilge siyasette çok keskin değildi, o çok sosyaldi. Gençliğinde güreş sporu yaptı devamında voleybol ve güreş milli hakemi olarak hizmetlerde bulunmuştu. Gene Bu çerçevede judo ve güreş il temsilcisi olarak fedakarlıklarda bulundu. Türk Güreş Vakfı Kurulu Üyeliği 1977-1993 yılları arasında Meramspor, Belediyespor, Konyaspor kulüplerinde başkanlık, başkan yardımcılığı, genel kaptanlık, basın sözcülüğü, Beden Terbiyesi Bölge Danışman Kurulu Üyeliği görevleri yanında Futbol Federasyonu Konyaspor temsilciliği unvanları ile spor için fedakarlıklar etmişti. 1981 yılında Konyaspor ve Konya idman yurdunun birleşmesinin mimarlarından oldu. 1992 yılında kurulan Konya Akörenliler Derneği’nin Araboğlu mevkiinde dernek faaliyetlerinin yapılması için satın alınan daire için ciddi katkıda bulunan Turan Bilge hemşehrilerinden gelen taleplerin hepsini karşılamaya çalıştı nitekim Turan Bilge 18 Şubat 1995 tarihinde yapılan Kongre ile Konya Akörenliler Derneği Başkanı oldu, siyasete atılması nedeniyle de 25 Aralık 1995 tarihinde de yönetimi beraber çalıştıkları A. İhsan Özselek , Hasan Hüseyin Turgut, Mustafa Erdoğan ve Sami Taşkıran'a devretmişti.

FOTO ALTI: Aslı Bozkır Karacaardıçlı 17. ve 18. Dönem Anavatan Partisi Konya Milletvekili Abdurrahman Bozkır.

MUSTAFA DİNEK

22.03.1948 tarihinde Konya'da doğdu. Babası Meram-Hatunsaray Kavak köyünden Gurukafanın Hurşit, anne Gocaomarlardan Nazmiye Hanım. İlkokulu memleketi Kavak İlkokulu'nda okuyan Mustafa Dinek, Çumra Ortaokulundan iftiharla mezun oldu. Konya Ticaret Lisesi'nden 1965-1966 öğretim yılında mezun oldu. Lise öğrenimi döneminde Yatağanlılar Ekmek Fabrikasında muhasebeciliğe başladı. 1970-1971 öğretim yılında Adana İktisadi Ticari İlimler Akademisi'nden Maliye Muhasebeci olarak mezun oldu. Sonrasında Konya'da birçok sanayicinin Mali Müşavirliğini yaptığı yıllarda 1975-1980 arası Adalet Partisi Gençlik Kolları Başkanı olarak ilk siyasi deneyimini gerçekleştirdi. 1980-1983 yılları arasında Konya Sanayi Odasında Başkan Yardımcılığı yapan Dinek 1983 yılında Anavatan Partisinde ilçe başkanlığı görevine getirilmişti. 1987-1991 yılları arasında Anavatan partisinde 18.Dönem Konya milletvekili olarak Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde bulunan Mustafa Dinek bu yıllardaki özel görevleri:

FOTO ALTI: Turan Bilge TBMM kürsüsünde.

1-Anavatan Partisi Başkan Katipliği

2-2 yıl (KİT) Kamu İktisadi Teşebbüsleri Komisyon Üyeliği

3-2 yıl Plan Bütçe Komisyon Üyeliği

4-4 yıl NATO Komisyon Başkanlığı ve Üyeliği

FOTO ALTI: Abdullah Tenekeci Paşa ve Mustafa Dinek Akören Dergisi programında.

   Milletvekilliği sonrası yıl Anavatan Partisi Konya İl Başkanlığı yaptı.(1993-97 ve 1999-2003 yılları arasında ) Emekli hayatına yazları Alanya Konaklı, kışları ise Konya Mahmuriye Mahallesi'nde devam ediyor. 1970-1972 yılları arasında 2 sezon yöresinin kulübü Akviran Kültürsporda kulüp Başkanlığı da yapan Mustafa Dinek 1969 yılında Kavaklı Gazak'ın kızı Emine hanımla evliliğinden 3 çocuğu 6 torunu var. Ümüt Yaşar, Botaş'ta Uzman, Nazmiye Dinek, T.B.M.M. Memur,  Hurşit Dinek M.T.A İşçi. Bugün için resmiyette Meram ilçemize bağlı Kavak mahallesi, 1921-1935 yılları arasında Akören nahiyemize bağlı bir köy idi. Resmiyet dışında Akören-Kavak iç içe münasebeti olan, karşılıklı dostlukların samimiyetlerin olduğu iki yöreydi. Henüz Akören-Alibeyhüyüğü yolu açılmadan önce Akörenli 3 yoldan Konya'ya ulaşırdı. Bunlardan biri Orhaniye-Kale-Çarıklar Konya, bir diğeri ise Çatören-Hatunsaray-Karaağaç-Sarıkız-Bayat-Pamukçu sağından-Hasanköy üzerinden Konya'ya ulaşılırdı. Bu iki yola ilave Akören Boyalık üzere Kavak-Cırlavuk Boğazı – Çarıklar Konya'ya ulaşılırdı. Henüz Akören ve çevre köylerde pamuk yatak yok iken Kavak Kırı'nda yetişen Gındıra il e yataklar doldurulurdu. O yıllarda çevrenin büyük pazarı Akviran Pazarı da Kavaklıların pazarı idi. İşte bu geçmişe dayanan hukuk ve gönül seferliğini, Mustafa Dinek, milletvekili olmadan önce de, sonra da, siyasi yıllarında da Akören'e ve Akörenli’ye olan sıcaklığını hep göstermiştir. Nitekim Mustafa Dinek milletvekili olduğu dönemde Akören'in ve Akörenlinin sorunları ile ilgilendi. Orhaniye- Kavak arası asfalt yolun yapılması, Akören belediyesi yem fabrikasının yapılması gibi yatırımlarda Dinek'in katkısı olduğu bilinmektedir. Özetle 1980'li yıllarda Kavak resmiyette Akören'e bağlı olmasa da Mustafa Dinek Akören'in Gönül milletvekiliydi.

FOTO ALTI: Başbakan Turgut Özal ve Milletvekili Abdurrahman Bozkır.

KARAHÜYÜKLÜ MİLLETVEKİLİMİZ ABDURRAHMAN BOZKIR

Aslen Akören Karahüyüklü, 1927 yılında Çumra'da doğdu. Babası Osman hocalar sülalesinden Mehmet, annesi Orhaniyeli Balcılar sülalesinden Ayşe Hanım.

FOTO ALTI: Milletvekili Mustafa Dinek Başbakan Yıldırım Akbulut.

Konya Hakimiyeti Milliye İlkokulu sonrası Konya Erkek Ortaokulu devamında Konya Erkek Lisesi'nde okudu. Yüksek öğrenimini Ankara İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi Sanayi İşletmesi Bölümü'nde tamamladı. Karayolları Konya 3. Bölge Müdürlüğünde memurluğa başladı ve Maliye Memurluğu ve İdari İşler Şefliği yaptı, sonrası Karayolları Genel Müdürlüğüne atandı. Metot Analiz Memurluğu, Metot Analiz Şefliği ve Organizasyon Metal Müşavirliği görevlerinde bulundu. Konya Belediyesinde ESO İşletmeleri Müdür Yardımcılığı yaptı. Bir müddet serbest ticaretle uğraştı.1980 ihtilali sivil hayata geçilince 1983 seçimlerinde Turgut Özal'ın kurduğu Ana Vatan Partisinden 17.Dönem Konya Milletvekili olarak TBMM’de yer aldı.

FOTO ALTI: Mustafa Dinek’in annesi Nazmiye Hanım ve babası Hurşit Efendi.

1987 yılında yapılan bir sonraki seçimlerde de 18. Dönem Anavatan Partisi Milletvekili olarak Meclisteki çalışmalarını sürdürdü. Evli ve 4 çocuk babası 17. ve 18. dönem Konya Milletvekili Abdurrahman Bozkır 14 Şubat 2022 tarihinde 95 yaşında vefat etti ve Konya Üçler Mezarlığına defnedildi. Çocukları Mustafa Sezai, serbest ticaret ile uğraşmakta iken 2006 yılı Aralık ayında vefat etti. Ahmet Bozkır Ankara'da emekli doktor, Mehtap Bozkır Ankara Başkent Hastanesinde Dermatolog Doktor. Mehmet Reşat Bozkır, Ankara Esenboğa Hava Alanında Protokol Vip Müdürü.

FOTO ALTI: Turgut Özal ve Mustafa Dinek.

FOTO ALTI: Turan Bilge ve Bülent Ecevit DSP Mitinginde.

FOTO ALTI: Abdurrahman Bozkır Konya Erkek Ortaokulu öğrencisi.

FOTO ALTI: Sosyal ve sıcak kanlı Turan Bilge Konya’da basın mensuplarıyla.

FOTO ALTI: Turan Bilge güreş minderinde galip eli yukarıda.

Editör: TE Bilişim